Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A szentmisén az ostyából csak...

A szentmisén az ostyából csak az ehet, aki elsőáldozott?

Figyelt kérdés
2009. nov. 12. 15:41
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
Protestánsoknál nincs áldozás, sem első sem sokadik. Nálunk úrvacsora van nagyobb ünnepekkor. Az úrvacsora pedig kenyér és bor magunkhoz vétele, egy falat illetve egy korty.
2009. nov. 12. 16:52
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Okés. Ezt tudom.

Csak arra céloztam, hogy náluk ezt bárki megteheti-e, vagy annak is van-e valami előfeltétele, mint a katolikusoknál az áldozásnak az első áldozás

2009. nov. 12. 17:55
 13/16 anonim ***** válasza:
100%
Felnőtt egyháztag úrvacsorázhat, olyan aki konfirmált. Egyébként akkor és annyiszor úrvacsorázik amennyit szeretne a lelkiismeretére van bízva.
2009. nov. 12. 19:01
 14/16 anonim ***** válasza:
36%
Pontosan, otthon bármikor főzhet egy jó kis babgulyást, és közbe gondolhat rá, hogy milyen jó, hogy nem egy idióta úrvacsorával csäszi el drága idejét. :)
2009. nov. 12. 19:36
 15/16 anonim ***** válasza:

Elméletileg, csak az ehet, aki volt elsöáldozó, de gyakorlatilag, ez nem úgy van.

Például, egy ortodox rokonommal, voltunk templomban, (én református vagyok), és a pap símán egy keresztet rajzolt a homlokomra, meg azt hiszem a kezemre, valami szentelt olajjal, meg meg kellett csókoljuk a szentképet(már nem emlékszem tisztán, 5 éve volt), meg kaptunk kenyeret egy apácától.

És amikor Marosfőn voltam a táborban, elmentünk a szentmisére, hát ha mise végén odamegyek az atyához, símán magamhoz vehettem volna az ostyát, persze nem mentem oda.

Igaziból, csak katolikusoknak volna szabad áldozniuk, vagy az ortodoxoknak a saját templomukban, DE, ha elmész, egy kat., vagy egy ortodox templomba, senki nem tételezi fel rólad, hogy más vallású vagy.

Az atyának eszébe se jutna, hogy más vallású is jelen van, és mindenkitöl egyesével nem kérdezi meg, hogy katólikus vagy-e.

2010. febr. 9. 19:06
 16/16 Blue Child válasza:
Van itt még valaki? Egyáltalán nem kell megkeresztelkedettnek lenni ahhoz, hogy a szentostyát (áldozást) magadhoz vedd. Lásd én pl. egy római katolikus templom "harangozója" voltam segédben 10 éves korom körül egy faluban, a nagyapám katolikus harangozó volt. Senki sem kérte számon tőlem, hogy miért nem vagyok megkeresztelkedve. 2.: középiskolás koromban ciszterci iskolába jártam (Szent Benedek - rend, bencés diák voltam), hetente egyszer kötelező volt misére járni, 36 fős osztályunkból senki sem volt megkeresztelve. Menj oda a mise végén a paphoz és kérd a kezedbe vagy szádba a szentostyát. Jézus örülni fog neki, hogy közeledsz hozzá. Egyébként akárki megkeresztelhet akárkit, lásd hivatalos forrás (persze súlyos ok kell hozzá, pl. súlyos betegség, súlyos baleset, enyhe mentális/értelmi színvonal, ami a katekumenátus elvégzését nem teszi lehetővő - azaz a hittantanulást - megkeresztelés előtt: [link] - Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet, II. fejezet, 861. 1. §
2023. febr. 2. 06:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!