És persze az, aki meg van keresztelve. De az az első áldozásnak is előfeltétele, úgyhogy nem is számít.
2009. nov. 12. 15:43
2/16 A kérdező kommentje:
azért kérdeztem mert nekem egy lány azt mondta h. ő egy misén kapott ostyát.Meg van keresztelve de nem elsőáldozott.Ilyet szabad?!
2009. nov. 12. 15:46
3/16 anonim válasza:
Nem szabad, de hát a pap, főleg nagyobb helyen, nem ismerhet mindenkit, aki szentáldozáshoz járul.
Igazából ez a saját lelkiismeretedre van bízva. (mármint az, hogy betartod)
2009. nov. 12. 15:49
4/16 anonim válasza:
Az előzővel értek egyet.
Nem ellenőrzi senki, de hivatalosan csak az áldozhat, aki már volt első áldozó.
(Amúgy az első voltam.)
2009. nov. 12. 15:50
5/16 anonim válasza:
igen, én úgy tudom, hogy csakis az. nem hiába "első áldozás" a neve. a pap, akin látja, hogy még nem érte el ezt a kort, annak csak keresztet rajzol a homlokára ilyenkor.
2009. nov. 12. 15:52
6/16 anonim válasza:
Vagy ha nagyon bambán áll ott, és a "Krisztus teste!"-re csak néz mint a bornyú, akkor esetleg megkérdezi, hogy volt e már elsőáldozó, és ha nem, elhajtja.
2009. nov. 12. 15:54
7/16 anonim válasza:
Legalábbis római katolikusoknál ez van.
A protestánsoknál és az ortodoxoknál nem tudom, de valószínű náluk is, max. máshogy hívják őket.
Pl. istentisztelet és úrvacsora
2009. nov. 12. 16:07
8/16 anonim válasza:
A szentmisén nem eszik az ostyát,ott áldoznak!Elolvad a szájban és utána nyelik le.És csak az áldozhatna,aki már vlt elsőáldozó,és előtte meggyónt.
2009. nov. 12. 16:07
9/16 anonim válasza:
Mármint az első áldozás előtt gyónt.
Minden áldozás előtt nem szükséges
2009. nov. 12. 16:09
10/16 anonim válasza:
Az ehet, aki megveszi a boltban.
(Egyébként fent írta valaki, hogy nem tudja, hogy a protestánsoknál hogy van. Amennyire én tudom, nincs nápolyi evés náluk.)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!