Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mennyire számítanak az alábbi...

Mennyire számítanak az alábbi tettek bűnnek a Római Katolikus Egyházban? Ezeket meg kell (ene) gyónnom?

Figyelt kérdés

Római katolikusként:

1) Nem tudok minden misén részt venni, de nagyobb ünnepek alkalmával nem hagyom ki. Illetve amikor csak tudok, évközbeni vasárnap is elmegyek misére.

(A munkabeosztásomból adódóan alakult ez így.)

2) Tisztelem Máriát, mint Jézus Anyját (mint ahogy az ember is tiszteli saját Anyját), de nem tudom sem őt sem a szenteket (akiknek a tanításai viszont megerősítenek) Jézussal azonos szintűnek tekinteni, vagy Jézuson kívül Mária és a szentek közbenjárását kérni. Én úgy érzem, hogy Jézus elég "kapocs" Isten felé.

3) Előző pontból adódóan az Üdvözlégy és a Rózsafüzér imát sem imádkozom.

A Mi atyánk... imán kívül saját szavaimmal szólítom meg Istent. Ez számomra személyesebb, mint megtanult imákat ismételni.

4) Gyónni akkor megyek, amikor az a "kell" érzés belülről jön, tehát amikor valóban szükségét érzem. Vagy ha nem tudok paphoz menni gyónásra, akkor keresztanyummal szoktam elbeszélgetni, őszintén feltárva előtte a gondolataimat. Mély beszélgetéseink szoktak lenni. Ő gyakorló keresztény.

31/N

2013. szept. 29. 20:02
 1/10 anonim ***** válasza:
37%

Ne haragudj!

Hűlye vagy!

A hit nem arról szól,hogy az embernek tetszedjek,hanem az,hogy Istennek legyek megfelelő.

Jézus az ÚT ezt ne feledd el!

2013. szept. 29. 20:14
 2/10 anonim ***** válasza:

Egyik sem bűn:)

A 4. ponthoz annyit tudok hozzáfűzni, hogy ha nincs mit megbánni, akkor nincs mit.

2013. szept. 29. 20:14
 3/10 anonim ***** válasza:
53%

Nem vagyok nagy vallásszakértő, de valamennyire hiszek és szerintem túlpörgöd a témát.

1) Téged legalább zavar.

2) A protestánsok egyáltalán nem kérik a szentek közbenjárását, mégsem hallottam még olyat, hogy pokolra jutnának.

3) A különböző imákat nem a mennyországból kaptuk faxon, hanem emberek írták őket, akik ugyan olyan valószínűséggel találták meg a megfelelő szavakat, vagy kaptak ehhez segítséget Istentől, mint te.

4) Ha nincs meg a "kell" érzés, akkor minek bohóckodnál ott?

Szerintem a vallásnak nem arról kéne szólnia, hogy magadra erőltetsz egy csomó dolgot, amit nem akarsz. Most ha félelemből elmész misére, de közben a perceket számolod vissza, az mivel tesz téged jobb emberré? Vagy ha csak azért imádkozol egy kicsit Máriához is, hogy "ne legyen később gond"?

Ezzel azt akartam kihozni, hogy amit nem szívből csinálsz az úgysem ér semmit... Ha pedig mereven ragaszkodunk az egyház és a Biblia összes (lássuk be, néha elég megkérdőjelezhető) szabályához, akkor még a pápára is rábizonyítja bárki 5 perc alatt, hogy pokolra fog jutni, halálos bűnt követ el, vagy esetleg meg is kéne kövezni őt.

2013. szept. 29. 21:17
 4/10 mustafa33 ***** válasza:
előző, te valószinűleg nem vetted észre, hogy a kérdező konkrétan a római katolikus vallásról kérdezett. Amúgy jó lenne a válaszod, de r.k. szempontból nem. Mivelhogy minden vallásnak megvannak a dogmái amit vagy elfogad és hisz a hívő, vagy nem de akkor nem tartozhat az adott egyházhoz, nem lehet az adott vallás híve. A kérdező felfogása egy protestáns vallásnak megfelel, ha úgy gondolja, hogy szüksége van vallásra akkor jobb ha áttér olyan protestáns vallásra amelyik megfelel felfogásához és hitéhez. Jobb lesz, mert akkor nem fog ellentétben élni. Római katolikus nem lehet aki nem hiszi Jézus isteni voltát, vagy nem hiszi Mária szentségét. Ugyanígy például nem lehet muszlim az aki nem hisz az angyalok létezésében mert az ott alap dogma, mivel a próféta (adjon neki békét az Úr) Gábriel angyaltól kapta a szent szöveget. Aki ezt tagadja, az egész Isteni eredetét tagadja. Így van ez minden vallásban, aki egy dogmát tagad, az egészet tagadja.
2013. szept. 29. 22:37
 5/10 Mirk ***** válasza:
Én ugyan nem vagyok vallásos, de hadd kérdezzem már meg, te istenben hiszel, vagy a katolikus egyházban?
2013. szept. 29. 22:57
 6/10 A kérdező kommentje:

Istenben hiszek.

Viszont római katolikus vallású vagyok.

A Bibliaban is megvannak a közösségek, és ugye nem kellene minden egyet nem értés után elhagyni, mivel itt a világban nincs olyan tökéletes hely, ahol minden szép és jó, számunkra minden értelemben megfelelne.

Viszont keresztényként kell is a közösség.

Magányban nem lehet szeretetet gyakorolni.

Illetve ha a tűzből (közösség) elkülönítünk egy széndarabot (hívő), a láng megszűnik, elhal.

Ezért nem akarom elhagyni a közösséget, ha nem muszáj.

Illetve a közösségben jól érzem magam.

2013. szept. 29. 23:06
 7/10 Mirk ***** válasza:
A szeretetet a világban kéne gyakorolni, mindig és mindenki iránt, nem pedig egy közösségben. A közösség magában hordozza a kirekesztettség fogalmát is, hiszen aki nincs "bent" az nem közénk való, ez az idea pedig összeegyeztethetetlen a szeretettel szerintem.
2013. szept. 29. 23:18
 8/10 A kérdező kommentje:

A gyülekezet számomra a lelki család.

Ahova "hazamegyek", lelki értelemben.

Ilyen alapon akkor családot sem szabad alapítani, mert ugye az is kirekesztő. Sőt, semmilyen közösséget nem szabad létrehozni, mert az már kirekesztő...

Gondolom, így már másképpen fest a dolog. :)

2013. szept. 29. 23:26
 9/10 anonim ***** válasza:

És akkor egy római katolikus válasz is.

Az első pont fogós kérdés, az egyház öt parancsában benne van, hogy évente kell áldozáshoz járulni, viszont az is: "A vasárnapot és a kötelező ünnepeket szentmisével és pihenéssel szenteld meg! " Érdemes lenne megkérdezni erről a papot, akinél legközelebb gyónsz. De én úgy tudom, hogy bűn. Egyébként nem tudom, milyen munkád van, de a szombat esti és a hétfő reggeli mise is "beleszámít", és személy szerint úgy gondolom, hogy még ha ez is ki van zárva, akkor is érdemes lenne másik napon eljárni, pusztán azért, mert az Oltáriszentség nagyon fontos dolog, és hatalmas lehetőség, nem annyira jó huzamosabb ideig kizárni az életedből.

A kettes-hármas pontok nem jelentenek bűnt, viszont talán érdemes lenne hiteles, teológiában jártas emberrel beszélgetni erről. (Szerintem.)

4. Az egyház öt parancsa szerint egy évben egyszer kell elmenni. Bár hozzáteszem, hogy remek dolog, ha minden este leülsz, és lelkiismeret-vizsgálatot végzel, és a "kell-érzés" is hamarabb jön, ha elég alapos vagy, a sokak által ajánlott 1-2 havi gyakorisággal is akár. Fontos a lelkiismeret vizsgálat, mert ha nem vagy tisztában az apró bűneiddel is, akkor hosszú távon nem igazán fogsz fejlődni a hitéletben.

2013. okt. 1. 19:40
 10/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen az összes eddigi választ.

Legfőképpen a 9. válaszadó segített nagyon sokat, hiszen (vallását gyakorló) római katolikus válasza hitelesebb (még ha egyben elfogultabb is mások szerint).

Most már azon válasz alapján el tudok jobban indulni a továbbiakban az adott témákkal kapcsolatban.

Köszönöm szépen!

Szívesen fogadok még további segítő válaszokat. :)

2013. okt. 1. 21:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!