Azok (pl. a J. T) akik annyira tiltakoznak a pokol létezésében miért nem figyelnek oda Jézus figyelmeztető szavaira?
Mát.25,41
Márk9,48-50 itt pl azt mondja,hogy az ,,ö férgök meg NEM HAL ÉS TÜZÖK KI NEM ALUSZIK..,,
És ezen kivül van még pár igevers ahol bizony kihangsúlyozza,hogy bizony Jaj nektek írástudók,farizeusok stb mert ott fogtok égni...
Mi a stratégia abban,hogy tagadják a pokol létezéset szembeszálva Jézus figyelmeztető szavaival.
Mert kell legyen valami oka,hogy ezt teszik.
Kedves Dark!
Nem áll jogomban ítélkezni,és nincs jogom Isten ítéletét megkérdőjelezni. A válaszom tehát az,hogy Isten majd eldönti kinek mi jár.
Remélem kielégítő volt amit írtam. :)
Kérdező!
Az ilyen emberi gondolkodás miatt alakult ki az a hamis tanítás, amit úgy hívnak, hogy purgatórium. Ezért alakult ki a pokol bugyrai, amit különböző szinten különböző büntetési formák vannak. Ezek emberi gondolatok, nem bibliai.
Jézus ítélete világos, és nem emberi. Mindenki meg lesz ítélve a cselekedetei szerint. A "kecskék" az egyik irányba, a "juhok" a másikba. A "kecskék" az örök kárhozatra, a "juhok" az örök életre. Hogyan nevezhetné Jézus a "juhok" sorsát örök életnek, ha a te elképzelésed szerint a "kecskék" is az örök életbe mennek, csak ott gyötrődni fognak. Akkor nincs más, csak az örök élet. Akkor azt mondta volna, hogy a "kecskék" a kárhozat örök életébe mennek, míg a "juhok" a boldog örök életbe. De nem, csak a "juhok" mennek az örök életre.
A Biblia szerint nincs lelkünk, amelyik aktivizálódik halálunk után, mert addig a szemünkkel láttunk, de utána már nem, hanem a lelkünkkel? A fülünkkel hallunk, de akkor már a lelkünkkel? Isten szelleme, amely megelevenít. A lélek az embernél maga az élő test, melyben életnek lehelete van.
1Móz 2,7 "És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek lehelletét. Így lőn az ember élő lélekké."
Amikor azt mondja az írás: "hanem attól féljetek inkább, a ki mind a lelket, mind a testet elvesztheti a gyehennában."
Isten az, aki elveheti az életnek jogát az embertől. Attól, hogy a testünk elpusztul és Isten visszaveszi az életet tőlünk, de az Úr a feltámadás után ítélkezik, és elvesztheti a lelkünk, azaz a testet és a benne lévő életet szintén.
A Jelenések könyve szerint két feltámadásnak lehetünk részesei. Az első feltámadásban lévők a szentek, akik Krisztussal uralkodnak majd 1000 évig. Hogy eközben mit fognak Ők/mi csinálni nem tudom, bár utalások vannak, de ez most lényegtelen. Az írás azt mondja, hogy rajtunk nem fog a második halál, tehát Ők/mi nem megyünk az ítéletre. Majd az 1000 év után eloldoztatik a sátán, hogy elhitesse a népeket, tehát ilyenkor mindenki feltámadt már. Ez egy elég kemény próbatételnek néz ki, véleményem szerint itt mindenki eldöntheti, hogy a hazugság vagy a igazság mellé áll. A könyv azt mondja, hogy az elhitetett népek körbeveszik a szent várost, és a mennyből tűz száll alá, és megemészti azokat. Tehát "klasszikus" Izraelita felállás van itt. Isten népe mindig kisebb volt sokkal, mint az ellenség, és amikor Istenre bízták a sorsukat, megmenekültek, és győztek. A szent városban Istenben bízók, kívül a sátán által elhitetett népek, akik sokan vannak. Isten lesújt, és örökre bezárja azt az elhitetést, ami a világunkra jellemző cirka 6000 éve. Aztán új eget és új földet várunk az ígérete szerint, melyben nincs halál. És Isten világossága, és Jézus urunk, mint a világosság fáklyája világít meg mindeneket.
Kedves utolsó!
Te elítélsz engemet a gondolkodás módom miatt de azt nem akarod észre venni,hogy te ugyan azt teszed.
Csak azzal a különbséggel kedves barátom,hogy én azt mondom,hogy amit ír a Biblia az úgy is van és nem próbálom kimagyarázni,miközben te azt mondod,hogy nem úgy kel értelmezni ahogyan az le van írva feketén fehéren,hanem úgy ahyogyan azt te vagy a vallásod megköveteli.
Akkor most mi legyen? Van olyan kézirat, létezik olyan kézirat ami tisztán és érthetően leírja,hogy a pokol csak egy hülye duma ami a "birkák" terelésére volt kitalálva?
Addig amíg nem tudtok felmutatni ilyen dokumentumot addig nem érdekelnek a vallások által létrehozott és kitalált magyarázatok.
A Biblia az ami megtudna győzni de szerencsémre vagy szerencsénkre a Biblia egyedi és így mindenki számára ugyan azt mutatja.
Köszönöm az eddigi beszélgetést,de szerintem ez a kérdés nem kettőnk vitájáról szól,kérlek ezért ne haragudj.
Üdv:
Zoli!
Nem tudom, hogy honnan veszed, hogy elítélnélek. Szó sincs róla. Emberként gondolkodsz, ahogy én is, mert emberek vagyunk, ezt ne vedd ítéletnek.
Jelenések 21
4. És az Isten eltöröl minden könnyet az ő szemeikről; és a halál nem lesz többé; sem gyász, sem kiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak.
5. És monda az, a ki a királyiszéken ül vala: Ímé mindent újjá teszek. És monda nékem: Írd meg, mert e beszédek hívek és igazak.
Miről beszélgetünk még?
Hol van itt a pokol, ahol szenvedés van, és gyász, és halál, és kínlódás örökké?
Olvasd a Bibliát, és imádkozz az ellenségeidért, adj enni, adj inni annak, aki bánt téged, adj szállást, aki téged kirúgott, mondj áldást, aki téged átkozz, mert egy kereszténynek ezt kell tennie. Lehet, hogy igazad van, lehet, hogy nekem van igazam, de Jézus nem aszerint fog életet adni, vagy elvenni, hogy melyikünknek volt igaza, hanem aszerint, hogy melyikünk mit cselekedett.
„Csak azzal a különbséggel kedves barátom,hogy én azt mondom,hogy amit ír a Biblia az úgy is van és nem próbálom kimagyarázni”
Lehet, csak te meg sem próbálod összevetni más bibliai idézetekkel, pusztán kiragadsz egy-egy részt.
Krisztus pontosan megmondta, hogy mi alapján fogja ítélni az embereket, és a Jelenések könyve pontosan tartalmazza az ítéleti folyamatot. Kérlek, tanulmányozd át ezeket a fontos részeket is a Bibliából, biztos, hogy kerekebb képet fogsz kapni az egészről.
„Van olyan kézirat, létezik olyan kézirat ami tisztán és érthetően leírja,hogy a pokol csak egy hülye duma ami a "birkák" terelésére volt kitalálva?”
Még ha lenne is ilyen, engem a legkevésbé sem érdekelne, és téged se érdekeljen. A Biblia egy több ezer évvel ezelőtt írt irat. Olvasd el a halotti beszédet, a magyar történelem legrégebbről fennmaradt írásos emlékünket. Köze sincs a mai magyar nyelvhez, mostani gondolkodásunkhoz. Ha tetszik, ha nem, részletesen meg kell vizsgálni sok esetben egy-egy szót is, hogy tisztább képet kapjunk a Biblia szövegéről. Persze a lényegen nem biztos, hogy változtatni fog, de ha mélyebb teológiába kezdesz, erre szükség van. Mondok egy példát, ami sokaknak nem tiszta. Isten országa, szerinted mi? Sokan a mennyországra asszociálnak, mert a fejekben nem tiszta a kép. Keress rá a Bibliában, és tanulmányozd, ha te is úgy vélted, meg fogsz lepődni. Rossz a beidegződésünk olyan szavakkal kapcsolatban, hogy pokol például, mert nem értjük azt a szót, amit a héber fül számára mond. Kérdezz meg egy rabbit, hogy létezik-e a keresztény világban értelmezett pokol, mint hely. Nincs, pedig 63 esetben fordul elő a Hádész szó az ószövetségben, amit a Bibliánk pokolnak fordít. Az egy olyan hely, ahová az ember megy, és várja a feltámadást. Nincs ott sem tudata, sem gondolata, sem látása, sem hallása. Olyan állapot, amelyben 300 éve te is voltál. Semmi.
„A Biblia az ami megtudna győzni de szerencsémre vagy szerencsénkre a Biblia egyedi és így mindenki számára ugyan azt mutatja.”
Nem hinném, mivel neked a Bibliából mutattam meg, hogy Jézus hogyan ítél, hogy a kárhozat nem egy élet, ahol szenvedünk, a Biblia azt írja, hogy a halott nem lát, nem hall, nem gondolkodik. A Biblia írja le részletesen az ítéletet, amelyben nincs szó pokolról, mert eltöröltetik a fájdalom, nem lesz sírás, és nem lesz halál.
Hallottam nem is olyan rég egy előadást, az előadó azt mondta, hogy a hívő ember egy olyan csodabogár, aki délelőtt alátámaszt valamit a Bibliából, és ugyan ez a hívő délután megcáfolja ugyan azt, természetesen szintén a Bibliából. És hidd el, ez valóban így van, ha pedig ragaszkodsz olyan igazságokhoz, amilyen ez is, eltereli a figyelmedet Jézusról. A Biblia szava egyértelmű, Isten újjá tesz mindent, amiben nem lesz fájdalom. Akkor miért beszélgetünk örök fájdalomról??? Milyen cáfolat kell még neked? Nem értelek.
A mostani keresztény értelmezés szerint aki halott, az nem érez semmit.
A pokol (vagy seol) pedig - tehát az a hely, ahol most a halott lelkek vannak - a végítéletkor megszűnik.
Kedves Zoli!
Te mit értesz pokol alatt?
Mit értesz szenvedés alatt?
Próbáltam utána járni, de a katolikus lexikon a következőket írja ezekkel kapcsolatban:
"A seol az ÓSz-ben még nem a büntetés, hanem egyszerűen a halottak tartózkodási helye"
- eredetileg nem létezett ilyen elképzelés a pokolról az első századig.
"Dogmatikai szempontból az igazi probléma a kárhozat örök volta. Hogyan egyeztethető össze Isten végtelen irgalmával a teremtmény örökkétartó bűnhődése?"
- még az egyházfők is vitatják ennek az értelmét
"Ott nemcsak a tér- és időfogalmunk nem érvényes, hanem egész létformánk változik meg, azért minden naiv hasonlat és elgondolás alaptalan. Maga a dogma és a benne rejlő kinyilatkoztatás nem akarja ezt a nemtudásunkat megoldani."
- vagyis Lázár esetét nem lehet valós törtét ként kezelni
"A kárhozat olyan állapot, amit a bűnös teremtmény maga választott és amihez ő maga ragaszkodik, s amit értékesebbnek tart, mint az Isten előtt való meghódolást"
- szó sincs benne Isteni ítéletről - inkább szabad akaratról
....stb
Szóval ha jól értem még az egyház is vitatja a régi képet a pokolról és inkább hajlik egy szelídebb hely felé.
Ezért kérdezem, hogy neked mi az elképzelésed a pokolról?
Ja és az idézetek innen vannak: [link]
Ezt,kedves kérdező:
"...a Halál és a Pokol belevettetett a tűz tavába: ez a második halál, a
tűz tava. Ha valakit nem találtak beírva az élet könyvébe, azt a tűz
tavába vetették.
(Jelenések k. 20:14-15)
De a gyáváknak és hitetleneknek, az utálatosaknak, gyilkosoknak és
paráznáknak, a varázslóknak és bálványimádóknak, és minden
hazugnak meglesz az osztályrésze a tűzzel és kénnel égő tóban: ez a
második halál".
(Jelenések k. 21:8)"
És még talán ezt hozzátenném kiegészítésként,hogy összegezve tehát: mindenkinek színt kell vallania Istennel és a Bibliával kapcsolatban.
Ha hisz, akkor "A teljes írás Istentől ihletett" (2 Tim. 3.16), tehát minden, ami benne van
IGAZ. A Pokol és a Menny is.
"E beszédek hívek és igazak: és az Úr, a szent próféták Istene
bocsátotta el az ő angyalát, hogy megmutassa az ő szolgáinak
azokat,"
(Jelenések k. 22.6).
Ez a kijelentés azonban nem csak a Jelenések könyvére igaz!
Isten "Kezeinek cselekedetei hűség és igazság; minden ő végzése tökéletes." (Zsoltárok
111.7)
A Pokol és a Menny Isten tökéletes tervének részei. Ki szállhatna vitába vele? "Az Úré a
föld s annak teljessége; a föld kereksége s annak lakosai." (Zsolt. 24.1)
173
Nem tudom és nem is akarom átértelmezni a Bibliát szerintem úgy tökéletes ahogy van, ha hozzá szeretnék tenni valamit,vagy el szeretnék venni belőle valamit akkor sem merném megtenni mivel hiszek a Teremtőm igazságosságában és kiadott szavában ami a következő képpen hangzik:
"Íme, eljövök hamar, velem van az én jutalmam, és megfizetek
mindenkinek a cselekedete szerint.
Én vagyok az Alfa és az Ómega, az első és az utolsó, a kezdet és a vég.
Boldogok, akik megmossák ruhájukat, mert joguk lesz az élet
fájához, és bemennek a kapukon a városba.
Kívül maradnak az ebek, a varázslók és a paráznák, a gyilkosok és a
bálványimádók, és mindenki, aki szereti és cselekszi a hazugságot!
Én, Jézus küldtem el angyalomat, hogy ezekről bizonyságot tegyen
nektek a gyülekezetek előtt. Én vagyok Dávid gyökere és új hajtása, a
fényes hajnalcsillag".
A Lélek és a menyasszony így szól: Jöjj! Aki csak hallja, az is
mondja: Jöjj! Aki szomjazik, jöjjön! Aki akarja, vegye az élet vizét
ingyen!
Én bizonyságot teszek mindenkinek, aki a prófécia eme könyvének
beszédeit hallja: Ha valaki hozzátesz ezekhez, arra az Isten azokat a
csapásokat bocsátja, amelyek meg vannak írva ebben a könyvben; ha
pedig valaki elvesz e prófétai könyv igéiből, attól az Isten elveszi
osztályrészét az élet fájából, a szent városból és mindabból, ami meg
van írva ebben a könyvben.
Így szól az, aki ezekről bizonyságot tesz: „Bizony, hamar eljövök”.
Ámen. Jöjj, Uram Jézus!
Az Úr Jézus kegyelme legyen mindnyájatokkal! Ámen."
(Jelenések k. 22.12-20)
"MEGFIZETEK MINDENKINEK A CSELEKEDETE SZERINT..."
Szerintem ezek az utolsó ígéretek amelyeket a Jelenések könyvének utolsó oldalain olvashatunk elég meggyőzőek ahhoz,hogy kételkednem kellene egyetlen betűjében is.
Ez az én szerény felfogásom és ez az én hitem,amit persze nem muszály elfogadni.
De a lényeg egy, Jézus egy nap ítélkezni fog és akkor majd kiderül,hogy milyen hatalmasat tévedtem,vagy nem!
Kedves JT!
Kérlek mond ezt annak az embernek vagy családnak aki(k) tudják mit jelent az a fájdalom amit nem Isten keze okozott nekik.
Kérlek vond felelősségre Istent,hogy miért teremtette meg a Poklot és a Mennyet.
Mert ti valójában ezt teszitek,ti szeretnétek irányítani,ti szeretnétek megmondani,hogy Isten mit tegyen.
Félre értesz! Isten nem gonosz hanem igazságos!
És a kettő között hatalmas nagy különbség van.
Kösz a válaszod!
Mivel nem tudok aludni átnéztem a válaszokat és megakadt a szemem az utolsó válaszoló kommentjén. :)
"Ő a szeretet istene..."
Már fel is ruháztad Istent az elképzelésed szerint,hisz ezt le is írtad,hogy "nem tudom elképzelni..." Te nem tudod elképzelni! És? Isten a képzeleted szüleménye, vagy pedig valóság?
Igen! egyetértek Isten tényleg a szeretet istene de ez nem emel korlátokat Isten köré.
Az igazságosságot elfelejtetted a szeretet mellé tenni,és anélkül egy olyan istent "képzelünk" el akivel alkut köthetünk.
De van egy rossz hírem,Istennel nem tudsz alkut kötni.
Ha bűnös vagy a kapukon kívül maradsz.
Egyébként ez a lényege az egésznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!