Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szeretnék elmenni egy Katoliku...

Szeretnék elmenni egy Katolikus templomba, de még sosem voltam és nem tudom pontosan mit és hogy kell csinálni?

Figyelt kérdés

Mindig is hittem Istenben,és most szeretnék elmenni egy Katolikus templomba eddig még csak Reformátusba voltam.

Csak úgy bemegyek és leülök? Milyen imákat kell tudni? Hogyan kell pontosan keresztet vetni?

bocsi a sok kérdésért de tudni szeretném!

előre is köszönöm! :)

15/L

2013. szept. 18. 23:35
 1/7 anonim ***** válasza:

Jobb, ha kinézel magadnak egy helyesebb katolikus srácot és megkérdezed tőle, esetleg kéred a segítségét:)

Egyébként ez a legszomorúbb a történetben, hogy ilyet kell kérdezned.

Miért kellene bármit csinálni?

Odamész és hallgatod a tanítást és kész, nem?

Jó, tudom, téged érdekel ez a sok...

Akkor jobb egy pap tanácsát kérni. A lényeg, hogy cikinek semmit sem kell érezned, hiszen új vagy.

2013. szept. 18. 23:37
 2/7 anonim ***** válasza:

Szia! Jó ötletnek tartom, remélem jól fogod magad érezni ott! A mise részek, szövegek, nem boynolultak.

Itt megtalálod: [link]

a szövegeknél sajnos ezen az oldalon nincs kiemelve, mit mond a pap és mit a többiek,

de ha esetleg küldesz egy email címet, akkor megcsinálom neked és csatolt fileban el tudom küldeni hogy beleírogatom ezeket.

A Miatyánkot és a Hiszekegyet mondják fő imaként. Hiszekegyet csak vasárnap.

Keresztet úgy szokás vetni, hogy a jobb kezeddel megérinted először a homlokodat,majd valahol a mellkasod alsó részét/hasad tetejét , majd a szívednél a mellkasodat, majd pedig a jobb oldalt a mellkasodat. (Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében, ez a "szöveg" alatta :) )

És igen, csak úgy bemész és leülsz. Illetve, mikor bemész a templomba, keresztet szokás vetni, az oltár előtt pedig térdet hajtani. De ez sem olyan, amiért lefejeznek, ha nem így vagy úgy csinálod :))

HA kérdésed van még, írj nyugodtan !

Isten áldjon :)

2013. szept. 18. 23:49
 3/7 anonim ***** válasza:

Bármilyen templomba bemehetsz anélkűl,hogy kővesd annak szokásait.

Senki nem fog elítélni ha pl.nem vetsz keresztet. Te ref.vagy úgyhogy te te tartod magad a vallásodhoz és ezért biztos vagyok benne,hogy nem fognak lenézni.

Én is ref.vagyok és többször bemegyek a kat.templomba mivel az mindig nyitva van és utamba is esik és soha nem vetek keresztet csak bemegyek imádkozni. De soha senki sem szólt meg.

Isten házába mész ami a mindenkié függetlenűl attól,hogy te ref.vagy. Nincs törvény ami tiltana.

2013. szept. 19. 00:18
 4/7 anonim ***** válasza:

Ezek a dolgok engem is érdekelnek, ugyanis szeretnék felnőttként megkeresztelkedni, római katolikus vallást gyakorolni.

Érdekes, mert nekem a családban soha nem volt ez téma, és most felnőttként valami miatt nem hagy ez a belülről jövő "érzés", hogy meg "kell" keresztelkednem, el kell indulni ezen az úton.

(NEM divatból és nem külső ráhatásra, valamint nem politikai céllal... Mielőtt bárki is betudná ennek.)

2013. szept. 19. 08:09
 5/7 anonim ***** válasza:
0%
2. Azért azt erősen kétlem, hogy jól érezze magát ott a kérdező, ahol síri csöndben kell lenni, nem szabad nevetni sem, ahol valójában halott emberek testrészei vannak bezárva bizonyos helyekre. (Ez komoly.)
2013. szept. 19. 09:41
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Kedves előttem szóló! :D

igen, bizonyos templomok őriznek ereklyéket, a legtöbb nem.

Ezek tisztelete a középkorban terjedt el legjobb tudomásom szerint, a szentek közbenjárását kérve, igen nagy becsben tartották földi maradványaikat, némelyik, pl. a Szent Jobb, Szent István király kézfeje csodás körülmények között maradt fenn.

Ettől függetlenül, ez mindenkinek szíve joga, hogy hogyan viszonyul az ereklyékhez :) Egy kis tartózkodás bennem is van az ilyenből, én jobb szeretem, ha a földi maradványokat egy méltó síremlék rejti, de ez egyén függő. Van akinek a hitét erősíteni tudja, hogy egy pl altemplomban ott van egy bizonyos szent ereklyéje.

A síri csend, pedig nagyon nem igaz :)

Van egy olyan kósza sejtelmem, hogy vagy nagyon rég voltál templomban, vagy csak nagyon kevésszer,és max 1-2 helyen, amiről fenn maradt benned egy téves, torz kép , és előbb alkotsz véleményt, mint hogy valóban megismernéd a véleményalkotás tárgyát.

Az igaz, hogy a szertartások alatt a hangoskodás és fennhangon beszélgetés nem túlzottan ajánlott, de hát , nem tudom hány olyan mozielőadást, múzeumot, vagy színházat láttál, ahol ez megengedett volt... :) Olyan helyeken ahol van valami amire mások szeretnének odafigyelni, ott általában nem engedett meg a hangos disputa.

Ellenben a miséken, nem tudom, tudod-e, sok ének hangzik el, és közös imádságok, részletek a Szentírásból... szóval, minden, csak nem síri csend.

Egyébként, a csend is nagyon hasznos tud lenni, segít kicsit magadba fordulni, befele és az Úr szavára figyelni... ennek is megvan a helye az egyházban, s fontos is, de a szentmisén pont nem ezen van a hangsúly ! :)

2013. szept. 19. 10:18
 7/7 anonim ***** válasza:

Szia!

Mivel "új" vagy, nem kell semmit tudnod, nem kell semmit csinálnod, ami nem megy, nem tetszik, nem esik jól. Bemész, csendben leülsz és figyelsz. Keresztet vetned sem kell, az már a hit megvallásának jele. Ha még csak érdeklődsz, nem kell megvallanod, hogy katolikus a hited, hisz nem az, nem kell, hogy keresztet vess. Azért amikor a többiek felállnak, Te is állj fel, hogy ne nézzenek furán, de ha semmi mást nem csinálsz velük, nem baj.

A link a miséről megfelelő, ha szeretnél aktívabban is részt venni.

A lényeg, hogy tiszteletteljesen viselkedj, épp úgy, ahogy bárhol máshol, valamint tiszta, nem kihívó öltözékben menj.

2013. szept. 20. 01:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!