Hogyan zajlik és kb. mennyi ideig tart egy katolikus egyházi per abban az esetben, ha egy már előzőleg felbontott polgári házasságot kell a katolikus egyháznak is érvénytelenné tennie ahhoz, hogy az illető elvált fél katolikus templomban esküdhessen?
A helyzetem a következő: elvált párommal katolikus templomi esküvőt szeretnénk. Neki kizárólag polgári házassága volt, aminek felbontását a bíróság már rég kimondta jogerősen. Viszont kiderült, hogy a katolikus egyház mindenfajta házasságot érvényesnek ismer el, így ahhoz, hogy templomi esküvőnk lehessen, egyházi bíróság elé kell vinni az ügyet, és az egyháznak is érvénytelenné kell tennie az előzőleg már felbontott polgári házasságot.
Volt már valaki rajtam kívül ilyen helyzetben? A kérdésem az lenne, hogy mi a menete egy ilyen egyházi pernek, és, tekintve azt, hogy a páromnak kizárólag polgári esküvője volt, nem tart-e ez rövidebb ideig, mint egy katolikus templomban megkötött katolikus esküvő érvénytelenítése?
Èn erre azèrt ràkèrdeznèk mèg egyszer. Katolikus vagyok, ès èn úgy tudom, hogy az egyhàzi per csak abban az esetben van, ha volt egyhàzi esküvő. Ha csak polgàri volt, akkor vàlàs utàn szabad àllapotú mindkèt fèl. Abban az esetben viszont nem lehet egyhàzi esküvő, ha valamelyik fél még polgárjogilag házas màssal.
Egyébként a kérdésre válaszolva, az egyházi per évekig eltarthat, de a hossza függ sok mindentől.
Igen, sajnos létezik, de csak abban az esetben, ha a polgárilag elvált felek nem katolikusak. Az én párom, illetve volt felesége mindketten reformátusak. Ezt az eljárást csak akkor nem kéne lefolytatni, ha a polgárilag elvált felek katolikusak lennének. Katolikusak házasodhatnak polgárilag és elválhatnak polgárilag akárhányszor, az az egyházat nem érdekli. Viszont aki nem katolikus (tehát lehet kereszteletlen, református, evangélikus, unitárius vagy akár még buddhista is), annak a polgári házassága úgymond szentséginek számít az egyház szemében, még akkor is, ha a házasságot már polgárilag felbontották. Tehát a mi esetünkben a pert le kell folytatni. Kizárólag a katolikus egyház tekinti szentségnek a házasságot, míg más felekezetek nem, ezért az egyház úgymond úgy szigorít, hogy a más felekezetek polgári házaságát is szentséginek, vagy legalábbis érvényesnek ismeri el, mindaddig, amíg egyházi bíróság nem érvényteleníti a házasságot.
Ez az információ azonban csak kevesekhez jut el, így a párok templomi esküvő előtt szembesülnek a helyzettel, amikor beszélnek a pappal.
Például itt lehet erről olvasni:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!