Miért volt Péter különb Júdásnál?
A különbség, hogy a Bűn elkövetése után, mit tesz az egyén.
Júdás, nem bánta meg a tettét, hanem gyáva módon felakasztotta magát.
A Biblia nem utal arra, hogy Júdás lelkifurdalása valódi bűnbánat lett volna. Ahelyett, hogy Isten megbocsátását kereste volna, a papi elöljáróknak és a véneknek vallotta be gonosz tettét. Mivel olyan ’bűnt’ követett el, amely „halált von maga után”, Júdáson jó okkal uralkodott el a bűntudat és a kétségbeesés (1Ján 5:16). A lelkifurdalása abból fakadt, hogy a helyzete reménytelen.
Péter viszont keservesen sírt, és nem hagyta el a gyülekezetet, ami tanúsítja a mély megbánását, az őszinte alázatosságát, ezzel is bizonyítva, hogy a hiba ellenére is, kitart Jézus mellett , és igyekszik többé nem tenni ilyet.
S mint tudjuk, valóban nem is tett ilyet.
Megkérdezte tőle, hogy ’jobban szereti-e őt ezeknél’, nyilvánvalóan a nagy mennyiségű halra utalva ezzel. Vajon Péter jobban szerette a halászatot, mint Jézust? Háromszor tagadta meg az Urát, és most lehetőséget kapott tőle, hogy a barátai jelenlétében háromszor is megerősítse, hogy szereti őt. Amikor Péter ezt megtette, Jézus elmondta neki, hogyan mutathatja ki a szeretetét: úgy, hogy a szent szolgálatot helyezi életében az első helyre, legelteti és terelgeti Krisztus nyáját, azaz a hűséges követőit (János 21:4–17).
Jézus így megerősítette, hogy ő és az Atyja továbbra is számít Péterre. Később Péter értékes szolgálatot látott el a gyülekezetben Krisztus vezetése alatt. Micsoda erőteljes bizonyítéka ez annak, hogy Jézus teljesen megbocsátott neki! Jézus könyörülete biztosan mélyen megérintette Péter szívét.
Péter sok éven át hűségesen ellátta a megbízatását. Erősítette a testvéreit, összhangban azzal a paranccsal, amit Jézus a halála előtti estén adott neki. Kedvesen és türelmesen terelgette és legeltette Krisztus követőit. A férfi, akit Simonnak hívtak, méltó lett ahhoz a névhez, melyet Jézustól kapott: Péter, a Szikla. Igen, Péter erős, megbízható ember lett a gyülekezetben, mindig jóra ösztönzött másokat. Ezt jól tükrözi a két meleg hangvételű levele, melyek a Biblia értékes könyvei lettek. Ezek a levelek azt is bizonyítják, hogy Péter soha nem felejtette el azt a leckét, amelyet Jézus a megbocsátásról tanított neki (1Péter 3:8, 9; 4:8).
Katy Weaver
Júdásról ezt írja:
Ján 12:6 Ezt pedig nem azért mondá, mintha neki a szegényekre volna gondja, hanem mivelhogy tolvaj vala, és nála vala az erszény, és amit abba tesznek vala, elcsené.
Ján 6:70 Felele nekik Jézus: Nem én választottalak-e ki titeket, a tizenkettőt? és egy közületek ördög.
Úgyhogy ha Jézus azt mondta Jódásról, hogy ördög, és az evangéliumok úgy nevezik Júdást, hogy tolvaj, szerintem nem ugyan az a két kategória: Péter - Júdás
Öngyilkosságával nem lelkiismeretét bizonyította, hanem bűnösségét. Istenhez talán imádkozott-e? Sírt, és könyörgött-e, hogy bocsásson meg neki? Miért nem?
Márk 14:21 Az embernek Fia jóllehet elmegy, amint meg van írva felőle; de jaj annak az embernek, aki az embernek Fiát elárulja; jobb lenne annak az embernek, ha nem született volna.
Péter megtagadta az ismeretséget, Júdás elárulta. Elárulod királyodat, hogy árulók és bitangok kezébe adjad, hogy megöljék, vagy megtagadod, hogy ismered őt, mert félted az életedet. Ugyan az szerinted? Szerintem nem, és Jézus szerint sem.
Na, ezt elolvasod, talán megtudsz valamit:
11. Mert mikor még meg sem születtek, sem semmi jót vagy gonoszt nem cselekedtek, hogy az Istennek kiválasztás szerint való végzése megmaradjon, nem cselekedetekből, hanem az elhívótól,
12. Megmondatott néki, hogy: A nagyobbik szolgál a kisebbiknek.
13. Miképen meg van írva: Jákóbot szerettem, Ézsaut pedig gyűlöltem.
14. Mit mondunk tehát: Vajjon nem igazságtalanság-é ez az Istentől? Távol legyen!
15. Mert Mózesnek ezt mondja: Könyörülök azon, a kin könyörülök, és kegyelmezek annak, a kinek kegyelmezek.
16. Annakokáért tehát nem azé, a ki akarja, sem nem azé, a ki fut, hanem a könyörülő Istené.
17. Mert azt mondja az írás a Faraónak, hogy: Azért támasztottalak téged, hogy megmutassam benned az én hatalmamat, és hogy hirdessék az én nevemet az egész földön.
18. Annakokáért a kin akar könyörül, a kit pedig akar, megkeményít.
19. Mondod azért nékem: Miért fedd hát engem? Hiszen az ő akaratának kicsoda áll ellene?
20. Sőt inkább kicsoda vagy te óh ember, hogy versengsz az Istennel? Avagy mondja-é a készítmény a készítőnek: Miért csináltál engem így?
21. Avagy nincsen-é a fazekasnak hatalma az agyagon, hogy ugyanazon gyuradékból némely edényt tisztességre, némelyt pedig becstelenségre csináljon?
22. Ha pedig az Isten az ő haragját megmutatni és hatalmát megismertetni kívánván, nagy békességes tűréssel elszenvedte a harag edényeit, melyek veszedelemre készíttettek,
23. És hogy megismertesse az ő dicsőségének gazdagságát az irgalom edényein, melyeket eleve elkészített a dicsőségre, mit szólhatsz ellene?
Róma9
Lehet, hogy nem tetszik neked, de ez vajon érdekli Istent?
Idéznéd, hogy a Fáraó elveszett? Miért gondolod, hogy ő nem üdvözült? Ahogy Nabukodonozor is felmagasztalta magát (Dániel 4), rögtön kivettetett a vadak közé hét évre, majd letelte után hálát adott az egy igaz élő Istennek pogány és többistenhívő létére. Megtért. Isten megmutatta hatalmát, és megtért. A Fáraó látta Isten hatalmát, és megtért? Nem tudom, de az ő döntése. Júdás tolvaj volt és ördög. Pénzért cserébe árulta el Jézust. Miért árulta el? Mert így döntött. Isten tudta, hogy így dönt, mert Isten nem függ az időtől. Ő most is a múltban van, és a jövőben is. Felette áll az időnek, mert Ő teremtette. Sokan ezt rosszul eleve elrendelésnek gondolják, de nem tudják, hogy Isten nem eldönti, hanem tudja. Isten szerinted kigondolt bármit is? Minek, Ő tudja. Nem egyszerű, de csak emberként tudunk gondolkodni, és te sem fogod soha felfogni a kérdésedre a választ, mert emberként gondolkodsz.
1Kor 1,25 Mert az Isten bolondsága bölcsebb az embereknél, és az Isten erőtelensége erősebb az embereknél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!