A szerelem lehet erősebb Isten szereteténél?
rosszul esik neki, mivel a szerelmedet is Ő teremtette és formálta neked ajándékba
fáj neki, hogy ennek ellenére nem Őt szereted a legjobban
de elnézi neked és vár, hátha változik a helyzet
#21 Isten a szeretet. Ha hálás vagy (szerelmedért is , de alapvetően azért, hogy "vagy"), nincs semmi baj. A hálával fejezed ki a szereteted.
Nem kell mérlegre tenni a két dolgot, mert nem összevethető. Egy hasonlat: szeretem a szőlőt, és hálás vagyok a Napnak, a földnek, a víznek, a szőlőművesnek, hogy "van". És Jézusnak, hogy a rítus által vehetem a lélek italát.
De finom a szőlő:)
Szerintem elnézi.:-)
A szerelem ahogy írták elébb, a lélekből származó szeretet, amikor az érzelmek magas hőfokon égnek, de szerintem ahhoz hogy a lélek szeretetni tudja hosszútávon a másikat, ahhoz kell hogy táplálja az isteni szeretet is. A fileo szeretet isteni szeretet nélkül szerintem könnyen és gyorsan meghidegülhet. :-)
Lásd Péter apostol esetét a gecsemáné kertben.
Péter esküdözött hogy Jézussal kész a halálba is menni, de átkozódva és szitkozódva tagadta le a Mestert amikor a szeme előtt ütlegelték. Amikor Jézus a feltámadás után helyreállította Pétert, (ugyanis ezek után visszatért Péter a régi halászó életmódjához), akkor először kétszer kérdezte meg az 'agapé' szóval Pétert hogy szereti-e, és Péter a 'fileo'-val válaszolt. Majd harmadszor süllyuedt le Jézus Péter szintjére, és akkor már lelki szeretetéről faggatta, hogy tanítsa Pétert a kettő közti különbségről. Péter akkor még nem volt az isteni szeretetnek azon a szintjén hogy az életét adta volna Jézus Krisztusért. :-)
utolsó ok, de Jézus nem csak meghalt értünk, hanem magára vette a bűneink szégyenét, ezáltal Isten előtt ő volt mocskos a bűnöktől helyettünk, holott ő soha semmi bűnt, rosszat nem követett el, valamint utána a pokolban elviselte ahogy a démonok, ördögök marcangolják a lelkét egy olyan helyen, amihez neki alapból semmi köze..
testileg-lelkileg megszenvedett értünk
aztán meg feltámadt, és ezzel garantálta pluszba az örök életet(a mennyekben) is.
ez elég erős egy szeretet azt hiszem.
> Igazából arra lettem volna kíváncs, hogy ha Isten jóságos és maga a szeretet, akkor elnézi-e, ha az illető egy másik emberi lényt jobban szeret nála.
Oké, akkor tisztázzuk: "Isten szeretetét" nem úgy értetted hogy az a szeretet amit Isten gyakorol, hanem az a szeretet amit egy ember gyakorol Isten irányában? Tehát az a kérdés, hogy egy emberen belül, az adott ember számára Isten irányában gyakorolt szeretet és egy másik személy irányti szerelm közül lehet-e az utóbbi az erősebb?
Nos, akkor visszakérdezek: konkrétan melyik emberről van szó? Mivel van olyan ember aki szerelmes, és egyáltalán nem hisz Istenben. Számára nyilván (akkor és ott) a szerelem a meghatározóbb. És van olyan ember is aki nem szerelmes, és emellett rendkívül vallásos. Ez utóbbi esetben, a szeretet a meghatározóbb. Szóval ha csak annyi volt a kérdés hogy ez lehetséges-e, akkor a válasz igen.
Amit másodjára írtál, hogy Isten mit néz el nekünk - nos ez megintcsak hitkérdés! Ezt nem lehet tudni. Mindenki azt hisz róla ami neki tetszik. Hiába kérdezel meg nagyon sok embert. Hiába mondják meg mások hogy mit kellene hinned - azt neked kell eldöntened.
28..nagyon sok szép választ kaptál, amiből meg lehetett volna érteni, miért nem lehet ilyet kérdezni..
talán az, összekapcsolja a kettőt: hogy az istenszeretet egy hála, keresés és megismerés folyamata, melyben Istennel való Egy-séget keresi az ember, a szerelem pedig egy Egy-ség utáni vágy. Viszont nem mérlegelhető, nem mérlegre tehető, mint egy zsák krumpli és egy fémsúly.
Kár, hogy elzárkózásod a hittől megakadályozz, hogy nyissál ilyen irányban. A mélységesen igaztalan 28utolsó mondatára (miszerint hívő nem élhet meg igaz szerelmet?) reakcióként: az istentelen, ez irányban nem nyitottan figyelő, előítéletes ember soha egy szót sem érthet meg a hitből, a szakrális rítusból és a szentiratokból. És ez sajnálatos.
-aa-
> Arra lettem volna kíváncsi, hogy egy vallásos embernek megengedhető-e, hogy egy másik húsvér emberi lényt jobban szeressen Istennél. Persze a szeretetet nem lehet megmérni, de kíváncsi voltam, hogy Isten mennyire engedékeny.
#1. Nem azt kérdezted amire választ vártál. Sokszor akkor sem arra válaszolnak az emberek ha jól teszed föl a kérdést.
#2. A kérdést úgy tetted föl, hogy feltételezted: van egy általános válasz ami minden vallásos emberre egyformán jól vonatkozik (pedig nincs). Amikor azt írod hogy "egy vallásos ember" akkor mégis kire gondolsz? Nehogy azt mond hogy "egy átlagos vallásos emberre", mert az átlagos vallásos ember nem létezik. Ennyi erővel persze kaphatnál egy "átlagosan vallásos választ" is, de éppen úgy az se létezne a valóságban. Hamár mindenáron általánosítani akarsz, akkor körvonalazd azt a területet amin belül egy általános választ keresel, és legyél tisztába azzal hogy egy ilyen általános válasznak milyen korlátai vannak.
#3. Ha arra voltál kíváncsi hogy MÁSOK SZERINT Isten mennyire engedékeny, akkor talán még rendben van a kérdés (de nincs mindenkire igaz egységes válasz). De ebből soha nem fogod megtudni, hogy Isten mennyire engedékeny. Ha arra voltál kíváncsi, hogy Isten ténylegesen mennyire engedékeny - nos erre nem lehetsz kíváncsi ha nem hiszel Istenben ugye?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!