Jehova tanúi mit szólnak ehhez a rövid igehirdetéshez?
Elnézést, úgy értettem én is, hogy az Újszövetségben Keresztelő János volt a másik, aki Szentlélekkel volt telve Pünkösd előtt.
Jézus természetesen már előtte is tanított, de a nagy csodatételei ezután következtek.
1Móz 5,22 És járt Énókh az Istennel, minekutánna Methuséláht nemzette, háromszáz esztendeig; és nemze fiakat és leányokat.
A próféták mi által szóltak? Mi által láttak álmokat? Mi által tettek sokszor csodákat. Illést olvastad már?
szia
Olvastam már :)
De ha figyelmesen elolvasad volna az írásomat, azt írtam, hogy az Újszövetségben, pünkösd előtt.
Vady szerinted Illés, Énókh, stb. az Újszövetségben élt?
Nyilván már az Ószövetségben is jelen volt a Szentlélek, de nem volt egyetemes, csak akkor szállt rá az emberekre, ha Istennek külön terve volt velük.
Pl: Próféták, királyok, papok, stb.
A Szentlélek egyetemesen pünkösd után adatik meg minden hívőnek, ekkor teljesedett be Jóel próféta szava:
"Az utolsó napokban, így szól az Isten, kitöltök Lelkemből minden halandóra, és prófétálnak fiaitok és leányaitok, és ifjaitok látomásokat látnak, véneitek pedig álmokat álmodnak"
Jehova Tanúi nem ihletett próféták, hanem Isten királyságának hirdetői, Jézus messiási királyságát hirdetik.
Valamint Jézus tanítvány képzésre adott parancsnak engedelmeskedve Biblia tanulmányozást vezetnek azoknak akik szeretnék megismerni Isten szavát a bibliát.
amit Péter idézett a Bibliából, azt Jóel könyvéből idézte, ez akkor teljesedett be i.sz. 33. pünkösdjének időszakában.
(Jóel 2:28, 29) 28 Azután kitöltöm az én szellememet mindenfajta testre, és fiaitok meg leányaitok prófétálni fognak. Véneitek álmokat álmodnak, ifjaitok látomásokat látnak. 29 Még a szolgákra és a szolgálólányokra is kitöltöm szellememet azokban a napokban.
Vajon ez azt jelentette, hogy Isten egy egész nemzedéket fog támasztani prófétákból, férfiakat és nőket, akik olyanok, mint Dávid, Jóel és Debora, és általuk fog jövőbeli eseményeket megjövendölni? Nem. A keresztény ’fiak és leányok, valamint szolgák és szolgálóleányok’ olyan értelemben prófétáltak, hogy Jehova szelleme arra indította őket, hogy hirdessék azokat a ’nagyszerű dolgokat’, amelyeket Jehova tett és még tenni fog. Ezáltal a Legfelségesebb szószólóiként szolgáltak.
A prófécia kettős beteljesedése
Az i. sz. 33 utáni években Isten szellemi Izráele virágzott, Izráel testi nemzete azonban nem. I. sz. 66-ban a testi Izráel hadban állt Rómával. I. sz. 70-ben Izráel csaknem megszűnt létezni, Jeruzsálem pedig a templomával együtt porrá égett. I. sz. 33 pünkösdjén Péter nagyszerű tanácsot adott, előretekintve erre a közeledő tragédiára. Megint csak Jóelt idézve ezt mondta: „mindaz, a ki az Úrnak nevét segítségül hívja [hívja Jehova nevét, NW], megtartatik.” Minden egyes zsidónak magának kellett meghoznia a döntést, hogy hívja-e Jehova nevét. Ez magában foglalta azt is, hogy megfogadja Péter további utasításait: „Térjetek meg és keresztelkedjetek meg mindnyájan a Jézus Krisztusnak nevében a bűnöknek bocsánatjára” (Cselekedetek 2:38). Péter hallgatóinak el kellett fogadniuk Jézust mint Messiást, akit Izráel nemzete egyöntetűen elvetett.
Amikor Péter pünkösdkor ezt a próféciát idézte, azt mondta, hogy „az utolsó napokban” fog beteljesedni (Cselekedetek 2:17). Isten szellemének a kitöltése akkor azt jelentette, hogy a dolgok zsidó rendszerének megkezdődtek az utolsó napjai. Isten szellemének a kitöltése Isten Izráelére a XX. században azt jelenti, hogy a dolgok világrendszerének az utolsó napjaiban élünk.
Katy Weaver
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!