Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Reformátusok, keresztyének!...

Reformátusok, keresztyének! Mi a véleményetek erről az írásról?

Figyelt kérdés

[link]

tudom, egy csöppet hosszú, de aki olvasta, leírhatná a véleményét, hogy milyen igazságok vannak benne, egyetért e velük, stb...

2013. aug. 21. 08:40
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Ez egy nagyon hosszú történet. Amikor teológiára készültem 18 évesen sok könyvet elolvastam többek közt Broadbert egyháztörténetét is, amit az evangéliumi kiadó adott ki. Feltűnt, hogy Tertullianus isz. 184-ben elítélte a csecsemőkeresztséget. Amikor rákérdeztem erre a lelkipásztoromnál azt válaszolta, hogy miért nem református egyháztörténelmet olvasok. Ekkor kezdtem el kételkedni. Ahogyan a Bibliát egyre jobban megismertem nyilvánvalóvá vált, hogy az egyház sok mindent másképp gyakorol, mint ahogyan ott olvasom. A csecsemőkeresztségen kívül pl. az úrvacsorai bor is visszásnak tűnt. Aztán feltűnt, hogy több könyvvel nem igazán tud az egyház mit kezdeni. Ilyen pl. Dániel könyve, vagy Jelenések könyve, de a kisprófétákat is említhetném. Persze van rá magyarázat, de ez eléggé racionális, mintha nem hinnének abban, hogy Isten tényleg képes előre megjelenteni a jövőt. Aztán feltűnt az is, hogy a Biblia első tíz fejezetét szintén racionálisan kezeli a református Bibliamagyarázat. Mindenben tisztelet a kivételnek...

Az adventistáknál az fogott meg, hogy egy átlag hívő is jobban ismeri a Bibliát mint sok református lelkipásztor (szintén tisztelet a kivételeknek). Itt minden kérdésre megnyugtató válaszokat találtam és helyre került sok minden amit nem értettem. Mindazonáltal nem szeretném lebecsülni a református Bibliamagyarázatot, jómagam is sokszor előveszem, de vannak kérdések amiben nem igazán sikerült jó válaszokat kapnom belőle. Persze a jó kapcsolat megmaradt a rég gyülekezetemmel, néha vissza-vissza járok, és jókat tudunk beszélgetni, úgy vettem észre, hogy elfogadták a döntésemet, és nem ellenségesek velem. Én minden felekezet híveit testvéreimnek tekintem, még ha sok mindenben nem is értünk egyet.

Üdv. Péter

2013. aug. 24. 00:01
 12/12 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen a kimerítő választ
2013. aug. 25. 15:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!