Ismertek szép valláson alapuló metaforákat?
Ez jutott eszembe:
A kis Jézus aranyalma, boldogságos Szűz az anyja
Az elso valaszolonak a 'templombajaras' szot a 'Bibliaolvasassal' lehet behelyettesiteni...
Az utobbi a Hit-Gyulekezetesek figyelmebe ajanlom, az elobbit a katolikusokeba...
--------------------
Ez megtortent :
Betelefonalt valaki a plebaniara, kerdezi: "milyen mise lesz ma: szlovak, vagy magyar ?
Mire a pap nagy bolcsen mondja: milyen mise ? SZENTmise lesz !
(Szlovakiaban a templomokban osszekotik a vallast a nemzetiseggel, vagyis a politikaval - ami nekem egyaltalan nem szimpatikus. Hangsulyozzak a magyar nyelven valo imatkozas jogat, a magyar nyelvu szentmiseket, ilyen dolgokert harcolnak, mikozben elfelejtik hogy nem ez a lenyeg...
hanem az, hogy mi van a szivedben, mikor imatkozol,es nem az, hogy milyen nyelven mormolod az imat. a hit egyetemes, a vallas sajnos szetvalaszt)
Szervusz
Bár a metaforákat nem a Bibliából kérted, ezek azok és vallási metafora.
Jézus szívesen használt metaforákat is, melyek még erőteljesebb hasonlatok. A metafora úgy utal egy dologra, mintha az valami más lenne. Jézus akkor is egyszerűségre törekedett, amikor ilyen hasonlatokat alkalmazott.
"Ti vagytok a világ világossága. Nem lehet elrejteni a hegyen fekvő várost. Az emberek, ha lámpát gyújtanak, nem a véka alá helyezik, hanem a lámpatartóra, és fénylik mindazoknak, akik a házban vannak. Hasonlóképpen engedjétek fényleni világosságotokat az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőséget adjanak égi Atyátoknak."Máté 5,14-16
vagy:
"Ti vagytok a föld sója; de ha a só elveszíti az erejét, hogyan adják vissza sósságát? Semmire sem jó többé, csak arra, hogy kidobják és megtiporják az emberek."Máté 5,13
vagy:
"Én vagyok a szőlőtő, ti vagytok a szőlővesszők. Aki egységben marad velem, és én egységben ővele, az sok gyümölcsöt terem; mert tőlem függetlenül semmit sem tehettek."János 15,5
Tele van metaforákkal Jézus tanítása.
Üdvözlettel: Zita
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!