Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a különbség az ateista és...

Mi a különbség az ateista és a pogány között?

Figyelt kérdés
Vagy a kettőnek semmi köze egymáshoz?
2009. okt. 28. 15:05
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
60%

köznyelvben:

ateista - tagadja Isten létezését

pogány - nincs megkeresztelve

2009. okt. 28. 15:11
 2/19 anonim ***** válasza:
87%

A kettőnek nincs semmi köze egymáshoz. Az ateista tagadja Isten létezését. Pogánynak -pejoratív felhang nélkül! - a természeti vallásokat nevezik, ahol pl. istenek laknak kövekben, állatokban, növényekben, plusz ide tartoznak a boszorkánysággal, sámánizmussal kapcsolatos vallások is.

A megkeresztelt - ám tájékozatlan - emberek szokták lenézően pogánynak nevezni azt, aki nincs megkeresztelve - függetlenül attól, hogy az illető miben hisz, hogy cselekszik.

2009. okt. 28. 15:15
 3/19 anonim ***** válasza:
46%

szó szerint pedig:

pogány - ősi vallásokat takarja (általában többistenhívő vallások)

ateizmus - ugyanúgy egy vallási csoportosulás, mint pl. a keresztény. vallásuk alapját képezi: nem hisznek Isten/isktenekben

a köznyelvi és a valódi jelentés nagy mértékben eltér. remélem tudtam segíteni

2009. okt. 28. 15:16
 4/19 A kérdező kommentje:
értem, köszönöm. Én nem vagyok megkeresztelve, és ateista vagyok. Akkor értem, köszi
2009. okt. 28. 15:24
 5/19 anonim ***** válasza:
40%

Ateista - Tagadja bárminemű Isten létezését.

Pogány - Lényegében az, aki nem a te vallásodat vallja.

Hitvak - Aki nem hisz semmiféle Istenben, de nem is tagadja hogy létezne.

Az ateista és a hitvak között elég homályos a választóvonal. Definíció szerint az ateista tagadja Isten létezését és általában minden természetfelettiét. Általában a tudományban hisznek. A hitvak viszont nem mondja, hogy nincs Isten, csak nem jár templomba, nem veszi magához a szentségeket, nem imádkozik, esetleg a vallásos ünnepeket sem ünnepli.

2009. okt. 28. 15:36
 6/19 anonim ***** válasza:
37%

15:15-ös hozzászóló.

Akikről te beszélsz, azok az animisták.

2009. okt. 28. 15:37
 7/19 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat.
2009. okt. 28. 15:39
 8/19 anonim ***** válasza:
86%
15:37-es. 15:15-ös vagyok. Az animizmus a pogányságon belül van. A pogányság gyűjtőfogalom, legáltalánosabban a politeista (azaz többistenhívő), panteista, animista és sámánista vallásokat jelenti.
2009. okt. 28. 16:12
 9/19 anonim ***** válasza:
43%
16:12 egyetértek
2009. okt. 28. 16:13
 10/19 anonim ***** válasza:
59%

Feltéve, hogy keresztény szemszögből nézed.

Mondjuk a rómaiak pl. politeisták voltak, de ők nem hiszem, hogy pogánynak nevezték volna magukat.

Ugyanez igaz a hindukra is.

Ez csak nézőpont kérdése.

A köznapi beszédben az a pogány, aki nem a te hitedet vallja.

Pl. a muzulmánoknak a keresztények is pogányok, pedig a te felsorolásodba nem illeszthetők be.

2009. okt. 28. 16:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!