Ha a személyiségjegyek alapján felállított hiararchiát rasszizmusnak hívjuk, mi a neve a "vallásirasszizmusnak"?
Az első általában elmebetegségből fakad, önimádatból és sajnos gyakran megalapozott sztereotípiákból. Az utóbbi annyiban különb, hogy normális esetben csak a nézet ellen lázzad, és normális esetben van alapja.
Nem hiszem, hogy van külön neve. Hiszen e fajta "rasszizmus" a nézet tartalmától tart. Tehát valami anti szekta lehet az ilyen a rosszabbik esetben. Ha meg csak a vallás ellen megy, az nekem bigottság.
A rasszizmus olyan
gondolkodásmódot jelent,
amely az emberek külsejében
megfigyelhető eltéréseket
kiemeli, ezekhez morális,
társadalmi vagy politikai
különbségeket rendel hozzá,
és az így létrehozott
csoportok között –
feltételezett tulajdonságaik
vagy értékeik alapján –
hierarchiát állít fel.
A személyiségnek nincs köze a rasszizmushoz, így a kérdésed helytelen. Fogalmazd újra.
Közben rájöttem, hogy rossz szót használtam és rosszul írtam a hierarchiát is, de gondoltam nem lesz szőrszálhasogatás.
Tehát személyiségjegyek helyett "az emberek külsejében megfigyelhető eltérések" alapján felállított hierarchiát...
(Wikipediáról én is tudok másolni, de nem akartam)
Szia!
Talán az "eretneküldözés" kifejezés részben lefedi a vallásrasszizmust, hiszen ez az egyházi mozgalom, éppen a korabeli egyházi dogmatizmustól eltérő gondolkodásúakat üldözte.
Szervusz
Az van írva a Cselekedetek könyvében, hogy Isten nem személyválogató.Krisztus sem volt az. Aki keresztény, nem rasszista. Ha igen, nem keresztény. Mondhatja magát valaki Napóleonnak is, attól még nem az. Nem igaz?
Az Istenben hívőkről pedig azt írja a Biblia, ugyan ott ahol az előzőt, hogy minden nemzetből elfogadható előtte(Isten előtt) aki igazságosságot(az Istenét) cselekszik. Ezek szerint Isten előtt kétféle embercsoport létezik. Az egyik teszi az Ő akaratát, a másik nem. Az összes többi vita fölösleges és nincsen semmi értelme Isten előtt.
Akkor meg miért új szót kitalálni erre?
Vagy nem jól értettem?
Üdv. Zita
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!