Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az emberbe kódolt igény a vallás?

Az emberbe kódolt igény a vallás?

Figyelt kérdés

Ha szétnézünk a világban számtalan vallás létezik, melyek egymástól függetlenül alakultak ki, alapvető dolgokban mégis nagyon hasonlóak. A lényeg: egy nálunk hatalmasabb lény létezése.

És ezzel nem azt akarom mondani, hogy igaznak találom az egyiket, vagy mindegyiket, mert én nem vagyok vallásos. Viszont azt belátom, hogy a vallásos emberek nagy többsége kiegyensúlyozottabb. Nem lehetséges az, hogy szükséges a létünkhöz a hit? Függetlenül attól, hogy a tárgya létezik e vagy sem. Maga az, hogy hiszünk benne, nem tudom miféle folyamatokat indít el az agyunkban, de nem lehet, hogy szükség van erre? Nem lehet, hogy jobb lett volna nem tudni mindarról, amit felfedeztünk a tudománynak hála, hanem csak hinni, mint gyerek a mesében?

2013. aug. 1. 23:23
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
90%

Ateista vagyok, de teljesen igazad van. A hit szükséges. Csak nem feltétlen kell egy természetfeletti, teremtő lény létében hinni. Ne keverjük a vallást a hittel, mert nem ugyanaz. A kiegyensúlyozottság pedig nem igaz, vagy nem feltétlen, de alapja van az észrevételnek. Gondolj bele, amikor gyerek voltál, kiegyensúlyozott, boldog voltál, hála a szüleidnek (legalábbis remélem, így kéne lennie), nem foglalkoztál semmi zavaró dologgal, stb... Mert tudtad, hogy majd a szüleid megvédenek, figyelnek rád, ők felelősek érted és szeretnek. Na valami ehhez hasonló gyermeki nyugalom eltöltheti a mélyen vallásos embert is, de ez veszélyes is, ezt gondolom te is belátod.

Tehát hit az kell, a vallás az, ami nem feltétlen kell.

2013. aug. 1. 23:34
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Lelki békét biztosít nekik. Van akinek ez kell, van aki megtalálja máshogy, mint én.
2013. aug. 1. 23:35
 3/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Természetfelettiben képtelen vagyok hinni. A szüleim jó szülők, de már felnőtt vagyok. És nem tudom mi lehetne az én hitem alapja.
2013. aug. 1. 23:36
 4/12 anonim ***** válasza:
Vallásosnak, hívőnek tartod magad?
2013. aug. 1. 23:38
 5/12 A kérdező kommentje:
a kérdésben is leírtam, hogy nem vagyok vallásos :)
2013. aug. 1. 23:41
 6/12 anonim ***** válasza:

Igaz, már el is felejtettem, ne haragudj :) (késő van :))

Én pl. hiszek magamban. Hogy elérhetem a céljaimat, ha teszek értük (és persze ha azok reális célok, mert bár álmodozni szoktam, azokat úgysem érhetem el, nem lehet szupererőm, stb :)). Hiszek az emberek alapvető jóságában és jóindulatában, dacára minden eddigi cáfolatnak, amivel találkoztam. Hiszek abban, hogy fontos, hogy hogyan viszonyulunk, hogyan szólunk hozzá egy másik emberhez, hogy ne nézzünk le valakit a származása, a bőrszíne, a neme, a kora, a társadalmi, gazdasági helyzete vagy a tudása alapján pl. Hiszek abban, hogy a jövendő nemzedékek ki tudják javítani a mi és felmenőink által okozott károkat, ha odafigyelünk a gyermekeinkre. Abban is hiszek, hogy nagyjából egy órán belül alszom egy jót, a kedvenc macskám mellém fekszik, aztán holnap eltölthetek egy kellemes, szabad napot itthon, egyedül. A remény már önmagában hit. Te is hiszed, hogy kapsz normális válaszokat a kérdésedre, és hogy azokat értelmezni is tudod majd. Aztán ki tudja, lehet, hogy téged az éjjel elvisz egy szívroham, engem meg egy agyvérzés, aztán leshetünk a nagy reményeinkkel :)

Én nem határozom meg a hitem mibenlétét, nincs rá szükségem. Teljes mértékben ateista vagyok, nem hiszek a természetfeletti lényekben (de ettől még nem zárom ki kategorikusan egyiknek a létezését sem, mert nem tudhatom, csupán azt mondom, hogy a jelenlegi tudásom és a véleményem alapján nem léteznek, de tévedhetek is. Én azonban nem hiszek bennük.) Nem hiszek a sorsban, az eleve elrendelésben sem, de nem vagyok materialista, hiszem, hogy van valami több is, mint az anyag. Nem vagyok elvakult szkeptikus sem, de azért hajlok a szkepticizmusra.

Na pl. én így határozom meg a hitem mibenlétét, mert hiszem azt is, hogy a hit bizonyos formája egyenlő a világnézettel. És ez csak kicsi szelete. Nem sorolom magam a különféle izmusokhoz, mert csupán önmagában szerintem mindegyik sántít, viszont az nyugodtan kijelentem, hogy liberális szemléletű (a szó valódi jelentésében) ateista vagyok.

2013. aug. 1. 23:53
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Egyszer érdekeset mondott a barátnőm. A fősulin időnként "szarban" voltunk, nagyokat "szenvedtünk". Aztán én túlléptem, megoldottam a gondjaim, rendbehoztam magam, és boldog családi életet élek, már több, mint 10 éve.

Neki is van pasija, gyereke, de valahogy mindig boldogtalan, lényegében ugyanazokkal a gondokkal küzd, mint anno.

Mint afféle barátnő, igyekszem tanácsokkal ellátni. Egyszer ezt vágta a fejemhez: "Könnyű neked, te hiszel... Nekem meg nincs semmi."

Ekkor jöttem rá, hogy az életem súlyos, nehéz szakaszaiból azért tudtam mindig kimászni, mert TUDTAM: Isten velem van, és nem engedi el a kezem, velem nem történhet semmi olyan rossz, aminek a vége ne lenne jó! :)

Hát ennyit arról, mennyire fontos a hit.

És szerintem ez belénk kódolt igény...

2013. aug. 1. 23:56
 8/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a hosszú elemzést, hasznos volt. És a többi is az volt, mindenkinek ment a zöld.
2013. aug. 1. 23:58
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
Én máshogy látom. Nem feltétlenül a hittel kapcsolatos igényünk van, hanem annyira felfoghatatlan a létezésünk, az életünk, az, ami előtte van, vagy nincs, és ami a halálunk után van, vagy nincs, annyira felfoghatatlan a minket körülvevő világ, és világegyetem, hogy ennek az eredetével, a mi életünk, létezésünk céljával kapcsolatban kell valamilyen fogózkodó. És lényegében a vallások e köré is csoportosulnak, magyarázatot adnak arra, miért, és hogyan vagyunk, és mit tegyünk, hogy a létünk célját beteljesítsük. Részemről ennyi. Ateista vagyok, de tiszteletben tartom, akinek vallása van. Nekem is van hitem, csak másféle.
2013. aug. 2. 00:31
 10/12 anonim ***** válasza:
Nagyon sok olyan vallású ember tért meg a Kereszténységre akik nem a Názáreti Jézusban hittek.Meg lehet tudni melyik van az IGAZSÁGBAN és melyik a HAMIS.
2013. aug. 2. 13:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!