Szerintetek nem visszatetsző a Szövetség Ládájának az a tulajdonsága, hogy aki hozzáér, meghal?
Ady Endre válasza:
Szivem küldöm, ez ó frigy-ládát
S kivánok harcos, jó napot.
Véreim, ti dübörgő ezrek,
Tagadjatok meg, mégis-mégis
Én a tiétek vagyok.
Nem olyan helyen volt az, hogy csak úgy véletlenül meg lehessen érinteni, mintegy véletlenül el lehessen csenni. Nem kell nyúlkálni olyan helyre, ahova nem szabad.
"A "Szentek Szentjében" őrizték, ahová a főpapnak is csak egyszer egy esztendőben volt szabad belépnie"
Ezért ez védett és érintése súlyos, következményekkel jár, mint Ady Endre hozzászóló szíve.
Nem azért halt meg, mert hozzáért:
Ennekokáért felgerjede az Úr haragja Uzza ellen, és megölé ott őt az Isten VAKMERŐSÉGÉÉRT: és meghala ott az Isten ládája mellett. Sámuel II. könyve 6. rész 7.
Nincs értelme!
"6. És mikor Nákonnak szérűjére jutának, kinyújtá Uzza az ő kezét az Isten ládájára, és megtartá azt; mert az ökrök félremozdították vala."
Mi ebben a vakmerőség? Ha hagyta volna, hogy az ökrök leborítsák a szekérről, az nem lett volna vakmerő?
Uzza végzete isteni ítélet volt a legnyilvánvalóbb parancs áthágása miatt. Mózes által különleges utasítást adott az Úr a frigyláda szállítására vonatkozólag. Senki más, csak a papok, Áron leszármazottai érinthették meg, vagy láthatták fedetlenül. Isten utasítása így hangzott: "[...] akkor jöjjenek el Kéhát fiai, hogy elvigyék azokat; de ne illessék a szenthelynek semmi edényét, hogy meg ne haljanak" (4Móz 4:15). A papoknak le kellett takarniuk a frigyládát és azután a kéhátitáknak kellett azt felemelniük a rudaknál fogva, amelyeket a frigyláda mindkét oldalán levő gyűrűkbe helyeztek, és amelyeket sohasem mozdítottak el helyükről. A gersonitáknak és a méráritáknak, - akik a sátor függönyeiért, deszkáiért és oszlopaiért voltak felelősek, - adott Mózes szekereket és ökröket azok szállítására. "A Kéhát fiainak pedig semmit nem ada; mert a szentség szolgálata illette vala őket, amelyet vállon hordoznak vala" (4Móz 7:9). Így a frigyláda Kirjáth-Jeárimból való elszállításánál az Úr utasításait megbocsáthatatlanul figyelmen kívül hagyták.
forrás: [link]
Egy nagyfeszültségű berendezés is ugyanezzel a tulajdonsággal rendelkezik. Semmi visszatetsző nincs benne. :)
Egyébként meg ja, a zsidó-keresztény kultúrkör vallásai tele vannak ilyen "csak mert azt mondtam" típusú tabukkal, kezdve az Éden tiltott gyümölcsével, amit láthatólag csak azért tettek oda, hogy egy tiltást lehessen tenni vele kapcsolatban. És bár a leírtak tényszerűségében nincs hitem - tehát szerintem nem volt tiltott gyümölcsfa, és ha volt is frigyláda, az emberi alkotás volt, és senki nem halt meg, aki hozzáért (hacsak nem emberi beavatkozás hatására) - maga a mentalitás valóban idegen számomra. Úgyhogy nem is lettem keresztény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!