Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Izraelita istentiszteleten...

Izraelita istentiszteleten milyen zene, énekek hallhatóak a zsinagógában?

Figyelt kérdés

Valaki tudna esetleg küldeni linket mert nagyon érdekel! Elsősorban magyarországi zsingagógára gondolok. (Bár ha jól tudom a szertartás nagy része héber nyelvű).

Köszönöm szépen!

2013. júl. 22. 03:14
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
6%
Látom, nem akarod pocsékolni az idődet, az nem jövedelmez. Jó pénzért keresek én neked linket! Áll az alku?
2013. júl. 22. 08:06
 2/13 anonim ***** válasza:
3%
lady gagát, és maceszt rágcsálnak közben.
2013. júl. 22. 08:19
 3/13 anonim ***** válasza:
90%

A zsoltárok ugyanazok, mint a keresztény templomban, hiszen Dávid király írta a legtöbbet.

Orgona is van.

Hallgasd meg!

Vegyél valami rendes ruhát és fejfedőt és csoszogj el a legközelebbi működő zsinagógába!

Menj el a temetőbe, és hallgass végig egy zsidó temetést!

2013. júl. 22. 09:55
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Dr. Nagy Ferenc tanácsaival egyetértek, az orgona kérdése azonban árnyaltabb: csak neológ zsinagógában pl Dohány, Szegedi Nagyzsinagóga ) van, sem ortodoxban ( pl Kazinczy utca ), sem Statusquo Ante zsinagógában nincs.

Az elõimádkozó valóban héberül imádkozik, a Tórát is héberül olvassák, de minden zsinagógában elegendõ kétnyelvû imakönyv és Biblia áll rendelkezésre.

2013. júl. 22. 12:13
 5/13 A kérdező kommentje:

Kedves Dr. Nagy Ferenc és nneddudgi köszönöm a válaszokat!

Lehet,hogy egyszer elmegyek egy istentiszteletre. Én nő vagyok, ez esetben a normális ruhán kívül nincs más teendő, igaz?

És a zsoltárokat is héber nyelven éneklik? Köszi:)

2013. júl. 22. 14:24
 6/13 anonim ***** válasza:
45%

Kedves Kérdező!

Izraeli Istentisztelet jelenleg nem létezik, mivel le van rombolva a Templomuk. Amíg nem építik újjá a Templomot addíg maximum Bibliatanulmányozásról beszélhetünk a zsinagógákban, de nem az Isten tiszteletéről, mivel Isten kőből épült házban csak Jeruzsálemben a Templomhegyre helyezi a Nevét.

2013. júl. 22. 20:55
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdezõ!

A zsinagógai illemszabályok szerint a felkarnak és a térdnek nem illik látszania. Tehát könyökön alul érõ blúz v egyéb, térden alul ( ha van: bokáig ) érõ szoknya. Ha a nõ férjezett, valami fityula, fejkendõ v. ilyesmi, akár paróka. ( A vallásos ortodox nõk olyat hordanak, ami egész hajukat eltakarja, a szokásnak megfelel az is, ha csak jelkép. Azt jelzi, hogy a nõ férjezett.

( Ez nem jelenti, h ne fordulnának elõ a zsinagógában zsidólányok úgy ahogy a diszkóban, vagy esetleg farmerben, pantallóban, nem is szólnak rájuk, mert még nagyobb akkora illetlenség lenne, mint a nem odaillõ ruha, de aki már régebben jár, elõbb utóbb észreveszi. Télen Magyarországon a nadrágviseletet senki nem kifogásolja, bár a Biblia tiltja - épp ezért, aki nagyon komolyan veszi, megoldja, ha másképp nem, a farmer fölé vékony hosszú szoknya. )

És nem szabad elfeledni: a nõknek külön helyük van, nem ülnek együtt férfiak és nõk. ( Szabály szerint, a Dohányban majdnem mindig akadnak, akik ezt - úgy látszik - nem tudjaák ( vagy nem törõdnek vele ). Persze, megint csak nem szól rájuk senki, mert az súlyos illetlenség.

Igen, a zsoltárok is héberül, a szertartás során minden, kivéve a tóramagyarázat, az magyarul, illetve néhány ortodox zsinagógában a hagyománynak megfelelõen jiddisül ( még Izraelben is! ).

20:55 megjegyzése kissé túl szigorú, a dolog mégsem ilyen egyszerû: "Elmegyek hozzád, és megáldalak minden szent helyen, ahol emlékezetessé teszem a nevemet." ( 2Móz. 20,24 ) Szóval, nem csak a Moriya hegyén.

"Õ segítségül hívja nevemet, én pedig meghallgatom õt." ( Zakariás próféta könyve 13,9 ) - Itt sincs szó arról, hogy hol.

Mindamellett, van valmi igazsága, a zsinagógát, mármint azt a termet, ahol imádkozni szoktunk, lelgtöbbször jiddis szóval "sül" -nek, vagyis iskolának emlegetjük. Az imák jelentõs része is a Bibliából való.

Azért nem gondolnám, hogy az ÚR, áldott a Neve, megverné azt, aki "I-tentiszteletet" mond. Attól, hogy oda nem helyezte a Nevét, még tisztelhetjük, akár minden egyéb tevékenységünk közben is, bárhol. Visszás is lett volna, ha a Szentély fenállásának idején a vidéki zsidók csak a zarándokünnepeken tisztelték volna az URat.

2013. júl. 23. 12:34
 8/13 anonim ***** válasza:
45%

Nekem úgy tűnik az Ószövetségből hogy a rendartás szerint ha nincs áldozat, akkor nem valósul meg szó szerint véve Istennek a tisztelete, az imádata.:-)

Mert áldozat nélkül közösség sincs Isten jelenlétével. Persze imádkozni, Bibliát felolvasni, énekelni, tanítani bárhol lehet. Én ezt nem is firtattam.

2013. júl. 23. 13:38
 9/13 anonim ***** válasza:
Az énekek is héberül hallhatok.A kisebbségi imahelyeket Béta Midrásnak hívják! Tudom javasolni a nem ortodox de konzervativ Béta Midrást Pesten,a VIII. Nagyfuvaros u.4-be, vagy a Rabbiképzöt a VIII.Bérkocsis u.
2013. júl. 23. 13:58
 10/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat nagyon kedvesek vagytok! És hasznos mind:)
2013. júl. 30. 18:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!