Izraelita istentiszteleten milyen zene, énekek hallhatóak a zsinagógában?
Valaki tudna esetleg küldeni linket mert nagyon érdekel! Elsősorban magyarországi zsingagógára gondolok. (Bár ha jól tudom a szertartás nagy része héber nyelvű).
Köszönöm szépen!
A zsoltárok ugyanazok, mint a keresztény templomban, hiszen Dávid király írta a legtöbbet.
Orgona is van.
Hallgasd meg!
Vegyél valami rendes ruhát és fejfedőt és csoszogj el a legközelebbi működő zsinagógába!
Menj el a temetőbe, és hallgass végig egy zsidó temetést!
Dr. Nagy Ferenc tanácsaival egyetértek, az orgona kérdése azonban árnyaltabb: csak neológ zsinagógában pl Dohány, Szegedi Nagyzsinagóga ) van, sem ortodoxban ( pl Kazinczy utca ), sem Statusquo Ante zsinagógában nincs.
Az elõimádkozó valóban héberül imádkozik, a Tórát is héberül olvassák, de minden zsinagógában elegendõ kétnyelvû imakönyv és Biblia áll rendelkezésre.
Kedves Dr. Nagy Ferenc és nneddudgi köszönöm a válaszokat!
Lehet,hogy egyszer elmegyek egy istentiszteletre. Én nő vagyok, ez esetben a normális ruhán kívül nincs más teendő, igaz?
És a zsoltárokat is héber nyelven éneklik? Köszi:)
Kedves Kérdező!
Izraeli Istentisztelet jelenleg nem létezik, mivel le van rombolva a Templomuk. Amíg nem építik újjá a Templomot addíg maximum Bibliatanulmányozásról beszélhetünk a zsinagógákban, de nem az Isten tiszteletéről, mivel Isten kőből épült házban csak Jeruzsálemben a Templomhegyre helyezi a Nevét.
Kedves Kérdezõ!
A zsinagógai illemszabályok szerint a felkarnak és a térdnek nem illik látszania. Tehát könyökön alul érõ blúz v egyéb, térden alul ( ha van: bokáig ) érõ szoknya. Ha a nõ férjezett, valami fityula, fejkendõ v. ilyesmi, akár paróka. ( A vallásos ortodox nõk olyat hordanak, ami egész hajukat eltakarja, a szokásnak megfelel az is, ha csak jelkép. Azt jelzi, hogy a nõ férjezett.
( Ez nem jelenti, h ne fordulnának elõ a zsinagógában zsidólányok úgy ahogy a diszkóban, vagy esetleg farmerben, pantallóban, nem is szólnak rájuk, mert még nagyobb akkora illetlenség lenne, mint a nem odaillõ ruha, de aki már régebben jár, elõbb utóbb észreveszi. Télen Magyarországon a nadrágviseletet senki nem kifogásolja, bár a Biblia tiltja - épp ezért, aki nagyon komolyan veszi, megoldja, ha másképp nem, a farmer fölé vékony hosszú szoknya. )
És nem szabad elfeledni: a nõknek külön helyük van, nem ülnek együtt férfiak és nõk. ( Szabály szerint, a Dohányban majdnem mindig akadnak, akik ezt - úgy látszik - nem tudjaák ( vagy nem törõdnek vele ). Persze, megint csak nem szól rájuk senki, mert az súlyos illetlenség.
Igen, a zsoltárok is héberül, a szertartás során minden, kivéve a tóramagyarázat, az magyarul, illetve néhány ortodox zsinagógában a hagyománynak megfelelõen jiddisül ( még Izraelben is! ).
20:55 megjegyzése kissé túl szigorú, a dolog mégsem ilyen egyszerû: "Elmegyek hozzád, és megáldalak minden szent helyen, ahol emlékezetessé teszem a nevemet." ( 2Móz. 20,24 ) Szóval, nem csak a Moriya hegyén.
"Õ segítségül hívja nevemet, én pedig meghallgatom õt." ( Zakariás próféta könyve 13,9 ) - Itt sincs szó arról, hogy hol.
Mindamellett, van valmi igazsága, a zsinagógát, mármint azt a termet, ahol imádkozni szoktunk, lelgtöbbször jiddis szóval "sül" -nek, vagyis iskolának emlegetjük. Az imák jelentõs része is a Bibliából való.
Azért nem gondolnám, hogy az ÚR, áldott a Neve, megverné azt, aki "I-tentiszteletet" mond. Attól, hogy oda nem helyezte a Nevét, még tisztelhetjük, akár minden egyéb tevékenységünk közben is, bárhol. Visszás is lett volna, ha a Szentély fenállásának idején a vidéki zsidók csak a zarándokünnepeken tisztelték volna az URat.
Nekem úgy tűnik az Ószövetségből hogy a rendartás szerint ha nincs áldozat, akkor nem valósul meg szó szerint véve Istennek a tisztelete, az imádata.:-)
Mert áldozat nélkül közösség sincs Isten jelenlétével. Persze imádkozni, Bibliát felolvasni, énekelni, tanítani bárhol lehet. Én ezt nem is firtattam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!