Isten elítéli az állatáldozatot? Bűnnek számít?
8-as: köszönöm. Viszont az 51. zsoltárban később az áll, hogy miután Dávid megbánja a bűneit, már áldozhat ökröt. (Vagyis úgy értem, hogy az áldozat csak a bűnösöknek van megtiltva? Hogy kell értelmezni?)
Tudom, mi a zarándoklat fogalma, de nem tudom, hogy ez a modern korban mennyire lehet kedves Istennek. A régi időkben nyilván tanúbizonyság volt a hitről, mikor valaki gyalog átvágott fél Európán; de manapság, mikor az ember csak leszáll a buszról, mekkora jelentősége van?
9-es: tudom, hogy az voltam, de most mit csináljak? Nem szokásom ilyeneket tenni, de egyáltalán nem reméltem, hogy bejutok...
Jézus miatt tényleg nem szükséges állatot áldoznod, Kérdező. Az 51. zsoltár idején még szükséges volt a véres áldozat, de bűnbánat nélkül már akkor sem ért semmit. Bármit is adsz Istennek, fölösleges, ha nem akarsz felhagyni Számodra ismert bűneiddel. Ehhez a szándékhoz pedig be kell ismerned őket.
A zarándoklatról: gyalog is lehet ám ma is zarándokolni, és nem kell átmenni fél Európán. A zarándoklat lényege: Istennel megtett út. Azért mész egy zarándokhelyre, hogy Istennel töltsd el az utat. Nem annyira a megérkezés és az ottlét a lényeg, hanem a megtett út, amikor Rá hagyatkozol, felajánlod Neki a nehézségeket, imában figyelsz Rá, csendben vagy és várod a szavát... Lehet biciklivel is menni, de busszal sem hülyeség, ha jó messzire mész. Az 100 km-en belüli buszos zarándoklatokat nem tartom túl szerencsésnek (főleg fiatalok számára, egy idősnek már az is lehet nagy áldozat).
Szóval a zarándoklat lényege az út maga. Van több gyalogos zarándokút Magyarországon belül, pl. a Gyöngyök útja, a Nemzeti zarándokút, a Mária-út... Vannak szervezett zarándoklatok is, pl. augusztusban Esztergomból Mátraverebély-Szentkútra, vagy októberben Budapestről Márianosztrára a Pálos70, de a többi úton is akadnak bőven, csak ezek elég népesek. Azért is jó a vezetett zarándoklat, mert ott nem Neked kell kitalálnod a lelki programot, hanem belekapcsolódhatsz a szervezettbe, viszont nem kötelező.
Tehát néhány (vagy akár csak egy) nap Istennel. Ez igazán kedves áldozat Neki. Csendben, távol a zajtól, a műszaki kütyüktől, a sok ember zargató kérdéseitől, a szokásos feladatoktól. Valami új, valami nehéz, amit odaadhatsz Neki hálából. Tehát édes iga és könnyű teher, mert Vele mész. Párhuzamba állítható a zarándokút az élettel: az út a lényeg, hogyan jutok el Istenhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!