A Biblia egy és ugyanaz (a fordításokban nincs sok különbség), a keresztény vallás "szabályai" benne vannak. Akkor miért van az, hogy mindegyik szekta csak magát tartja igazinak?
Hát nem egészen egy és ugyanaz. Ezt már Kálvin és Luther is megmondta, hogy csak nagyokra hivatkozzam.
Nem mindegyik szekta tartja csak magát igazinak, tudtommal mind a lutheránusok, mind a kálvinisták elismerik egymás, sőt a katolicizmus létjogosultságát is. A pápától sem hallottam, hogy ne ismerné el akár a muszlim vallást is.
Az más kérdés, hogy vannak szekták, amelyek önmagukat tartják az egyedül igazinak és üdvözítőnek. Ha kicsit alaposabban megvizsgáljuk e szekták legfelső vezetését, rögtön megértjük, miért gondolkodnak így.
A katolikus, református, evangélikus, baptista Biblia lényegesen nem tér el egymástól. Többnyire a Károli- biblia fordításai. Sőt! A zsidó biblia Ó-szövetségi része is nagyon hasonló.
A Hitgyülisek és a Jehovák Bibliája tér el nagyon a többitől. Ők azok, akik csak a sajátjukat ismerik el.
Szia!
Egyetértek az előttem szólókkal. Az ember nem egy felekezethez tartozás által válik igazzá, hanem hit által. Ezért téved minden olyan felekezet, aki az egyedül üdvözítőnek titulálja magát. A Szentírásból semmi ilyen következtetést nem lehet levonni...
Üdv. Péter
A 3. válaszoló valamit nagyon rosszul tud.
A katolikus vallás igenis sok dologban eltér a reformátustól, evangélikustól és a baptistától. A felsoroltak (református, evangélikus, baptista) sokkal közelebb vannak teológiailag a Hgy-hez, mint a katolikushoz.
A Bibliákról: van külön katolikus és protestáns bibliafordítás. A leglátványosabb különbség köztük az, hogy a katolikusok több könyvet emeltek be az Ószövetségbe. Az első, és leghíresebb protestáns bibliafordítás a Károli-féle, a baptisták és a Hit Gyülekezete (meg még sok egyéb közösség, de róluk most nem volt szó) a mai napig ezt használja, a reformátusok és az evangélikusok és mások szívesebben használják a Magyar Bibliatársulat által kiadott valamivel modernebb nyelvezetű változatot, de ez a kettő lényegében ugyanaz, csak a modernet könnyebb olvasni. Így olyat állítani, hogy a Hgy csak a saját bibliáját fogadja el, már csak azért is értelmetlen, mert nekik ilyen nincs.
Azon kívül a Hit Gyülekezete soha az életben nem állított olyat, hogy csak a közösség tagjai üdvözülhetnek! Mi azt mondjuk, hogy a Jézus Krisztusba vetett hit által lehet elnyerni az örök életet. Hogy ezt ki milyen közösséghez tartozva éli meg, az mindegy. Persze vannak teológiai kérdések, amikben különbözünk a többi egyháztól, de ezek nem feltétlenül üdvösségi kérdések.
Sőt, mondok még valamit, ami lehet, hogy sokaknak új lesz: a Hgy a pünkösdi-karizmatikus mozgalom leghíresebb magyarországi képviselője, de rajta kívül még számtalan kisebb, ugyanilyen stílusú gyülekezet működik az országban. Csak nem állnak támadások kereszttüzében, mert egyáltalán nem híresek.
A Jehova Tanúi egy egész más téma, abba most nem mennék bele, főleg, hogy igazán nem is értek hozzá.
Én a katolikus egyháztól ezt még nem hallottam, tanúktól és adventistáktól viszont igen. Ők azok, akik nem hisznek a lélek halhatatlanságában, a többi egyház viszont hirdeti a mennyet és a poklot.
Engem már nem zavarnak ezek az állítások, ezzel majd ők elszámolnak, ha el kell.
Én leülök és olvasom az igét. Szeretem. Ahogy Istenemet teljes szívemből.
@ # 7/8
Anyám egyike a (tév)hitgyüliseknek és nap mint nap legalább egyszer belemegy az istentémába. Minden vallással szemben ítéleteket mondogat, és sokszor azt is megjegyzi hogy csak a hitgyülisek (meg a zsidók- milyen ironikus hogy pont ŐK követelték Jézus keresztre feszítését a romaiakkal szövetkezve) kapnak áldást... bár sokszor előferdül hogy némelyik tag nem él "Istennek tetsző életet"
De a lényeg az: A Hit Gyülekezetét úgy lehet megismerni igazán ha körülvesznek, és az hogy soha nem monsták volna hogy csak a Hgy-sek üdvözülhetnek, eléggé meggondolatlan.
A hitgyülekezetét pont az a szigor teszi szektává amit gyakorolnak. Anyám rá a bizonyíték.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!