El tudtok képzelni egy buddhista-keresztény elvekre épülő hitet? (nem ártani-szeretni-Istenben hinni)? Milyen lenne?
A keresztények viszont tiltják, hogy egyeidejűleg más vallást gyakorolj, különösen egy olyan vallást, aminek elvei szembemennek a kereszténységgel. A buddhizmus ugyan nem binárisan gondolkodik, de amit a kereszténység vall, azt igyekszik eldobni.
Hogyan döntesz? Mit választasz? Lélekvándorlás, vagy feltámadás? Az isteni benned van, vagy van egy személyes Isten? Az élet alapvetően öröm, vagy szenvedés? A megváltás elfogadása, vagy önmegváltás? Mindezekben a kérdésekben meg kell fogalmaznod a hitvallásodat.
"de ha engem pl. bántana, akkor nekem árt, nem?"
De. :)
Viszont te is hozzájárulsz ehhez, mert magadra veszed. Ha el tudod engedni, akkor nem bánt és nem is árt.
Ez nem szerencsés tulajdonság, gyakorolható. Nekem is vannak vele nehézségeim, és valószínűleg ez után is lesznek.
Amikor ilyen helyzetbe kerülsz, próbáld tudatosan elkapni az érzést (akár ennél is, amit én írok). "Hopp, biztos, hogy rám is igaz? Biztos, hogy ő tudja jól? Minősít engem? Jogosan minősít? Ez valóban az én problémám? Ha igen, mennyire komoly? Ha nem, miért is foglalkozom vele? (sokszor itt a pont) :) Hogyan esik ez nekem? Fizikailag hol érzem a nyomást?" S a többi. Nem biztos, hogy meg tudod válaszolni, de segít kizökkenteni az indulatól, és utána jobban mérlegelheted a helyzetet. Még az is előny, hogy Neten történik, és nem élőben, van időd átrágni magad rajta.
"A keresztények viszont tiltják"
Nem a keresztények, hanem a keresztény egyházak (abból se mindegyik). De buddhistaként lehetsz Jézus hívő, erre gondoltam. A buddhizmus pragmatikus vallás, nem arról szól miben kell hinni, hanem hogy mit kell tenni.
Egyesek azt olvassák ki a Bibliából, hogy Jézus, részben a lélekvándorlást is tanította. Ennek fő oka pedig, hogy Hinduknál és Budhistáknál is tanult az "elveszett" éveiben. Ez, mondjuk egy erős, mondhatni kibékíthetetlen ellentét! Inkább azt javasolnám, hogy ne erre a két, alapelveiben eléggé eltérő vallásra építs, amíg … nem ismersz meg más hitrendszereket! Pl ajánlanám a wiccát, ami az említett kérdésben eléggé érdekes álláspontot képvisel. Ha már minden fontosabb, nagyobb, volt és jelenlegi filozófiát és hittételt ismersz, kérlek értesíts! :-)
Egy keményvonalas, gondolkodó katolikus
Mármint a Budhizmusban?Ez esetben, inkább általánosságban válaszolok, hogy mi közös minden vallásban!
Minden ember tudni szeretné, hogy mi történik a halála után. Minden vallás megválaszolja ezt. A két nagy csoport ebben a témakörben a Duális rendszer (pokol- menyország) és a lélekvándorlás. De a kettő megférhet egymással! Miért ne lehetne egy rendszer, ahol az ember eltölt egy bizonyos időt egy helyen, ami az életét tükrözi vissza (kb amilyen erkölcsösen éltél a földön, olyan erkölcsi szinten bánnak ott veled); majd idővel újjászületik, hogy újra megpróbálhassa, megkapva az esélyt az újrakezdésre.
Miért szenvedünk a földön? Ezek a szenvedések lehetnek próbatételek, amik eldöntik erkölcsi kategóriánkat (lásd fent)
Mi a célja az éltünknek? A továbblépés. Hogy hová? A Teljesebb Ember felé? A jobb túlvilági besorolás felé? A kettő nem kizárja egymást, hanem inkább erősíti! Jobb ember vagy - jobb hely a túlvilágon - hendikepp, hogyjobb környezetben szüless újjá, így jobb ember legyél.
Ennyi elég is egyelőre. Te akarsz vallásalapító lenni, vagy én? Az első esetben tessék gondolkodni, töprengeni, meditálni, megvizsgálni a bensőt, stb stb. :-)
Bocs ezt félreértettem!
Amúgy megéri általánosságban megnézni az összes nagyobb, jól dokumentált volt és jelenlegi vallást. És ha esetleg egy egy mellékoldalon van valami érdekes, azt külön is megismerni. Azután majd összeáll a kép.
Hogy melyik nincs összeütközésbenca kereszténységgel? Egyik sincs - mjndegyik összeütközik vele! Ezért mondtam, hogy az azonosságokat kellkeresni, vagy megalkotni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!