A kereszt minden "megnyilvánulásában" vallási jelképnek tekinthető?
(bocsi, nem tudom érthetőbben feltenni a kérdést)
Szóval arra gondolok konkrétan, hogy egy kereszt (mondjuk egy medál), amin nincs rajta a keresztre feszített Jézus, az is vallási szimbólum?
Tehát ha vki pl.: keresztmedálos nyakláncot visel, az nagy valószínűséggel vallásos ember? V. a többi ember tévesen hiszi vallásosnak?!
ilyenre gondolok:
Mi az,hogy a józan erkölcsöt se ismerik?!Az előző válaszadó nem tudom mit fikázza azokat,akik keresztet hordanak,és nem buzgó vallásosak.
A másik,hogy aki annyira megvetné a vallást,az úgysem hajlandó felvenni a kereszttel kapcsolatos dolgokat.
A keresztnek sok jelentése van.Jelentheti az életet,megtisztulást.
Ez függhet vallásoktól,néphiedelmektől.
Nem feltétlenül.Lehet:sima kereszt.A lelki,érzelmi dolgokat,szellemi értékeket helyezi előtérbe az anyagi dolgokkal szemben.
Fordított kereszt:az sem csak sátánista,hanem az előbbi ellentéte.
Nem minden vallásos ember hord a nyakában keresztet. Én sem teszem...
De főleg vallási jelentőséget tulajdonítanak neki, de ez függ a viselőjétől.
"Mi az,hogy a józan erkölcsöt se ismerik?!Az előző válaszadó nem tudom mit fikázza azokat,akik keresztet hordanak,és nem buzgó vallásosak."
tanulj még egy kicsit az iskolapadban ha a felfogóképességeddel gondok vannak. A válaszoló a plázak.rvákról beszélt, akik divatból mindent felvesznek, pl. a keresztet is, és halvány fogalmuk sincs a jelentéséről (nem csak vallási!), de ugyanilyen az is amikor a rajoskodó majomcigányok futkoznak óriási keresztekkel a nyakukban. Ne mondd hogy ilyet sem láttál, hol élsz?
"A másik,hogy aki annyira megvetné a vallást,az úgysem hajlandó felvenni a kereszttel kapcsolatos dolgokat."
De, hajlandó lenne, megsúgom létezik egy olyan fogalom a világon, h álszenteskedés.
De hogy a kérdésre is válaszoljak: egy keresztnek végtelen jelentése lehet. Milyen kereszt? Latin? Görög? Horog? A teuton lovagoktól kezdve Hitlerig lehet bármi.
Köszi az eddigi válaszokat!
Utolsónak: Olyanra gondolok, mint amit a kép is ábrázol (vagyis latin kereszt)
Azért látom, szított egy kis vitát a dolog.... úgyhogy kicsit kiegészíteném.
Maradjunk ez eredeti (nyakláncos) példánál.
Ha vki keresztet hord a nyakában, az valószínűleg vallásos. Viszont ott a másik oldal, azaz v. divatból hordja, v. egyéb "ok" miatt.
Szóval aki nem vallásos, és nem is divatból hord ilyet, az feltételezhetően azért hord keresztmedálos nyakláncot, mert tetszik neki a "szimbólum"? (függetlenül attól, hogy vallásos-e v. sem?!)
Tehát ha teszem azt - példa kedvéért vonjunk bele engem is - .... ha én nem vagyok vallásos, de tetszik a kereszt, mint szimbólum, és akarok egy ilyen medált, akkor hordhatom úgy, hogy ne higyjék azt, hogy vallásos vagyok? (hangsúlyozom, csak példaként vontam bele magam.) - tehát így van vmi jelentése a keresztnek, v. csak szimplán egy "jelentés nélküli forma/alakzat"?
"hordhatom úgy, hogy ne higgyék azt, hogy vallásos vagyok?"
háát... szerintem nem nagyon. Mármint magamból indulva ki (mert most más ötletem nincs): ha én meglátok egy konszolidált embert latin kereszttel a nyakában, biztos felvetődik bennem, hogy vajon miért hordja, és a legkézenfekvőbb válasz az, hogy azért, mert legalábbis keresztény elveket vall.
Szerintem a szimbólumok lényege, hogy kapcsolódik hozzájuk a jelentés, amit takarnak. Tehát a latin kereszt esetén a kereszténység. Ha más példát veszünk: neked mondjuk tetszik a náci horogkereszt, vagy a vörös csillag, teljesen függetlenül attól, hogy mely eszmerendszerek sajátították ki maguknak ezeket a jelképeket, akkor lehetsz bármilyen független az adott ideológiától, az emberek többsége nem fog arra gondolni, hogy biztos csak azért hordod, mert tetszik. Valami hasonló a helyzet a latin kereszttel, ugyanis z is elég közismert szimbólum. De például az egyiptomi ankh-kereszthez (füles kereszthez) már jóval kevesebb ember tud egyértelmű jelentést társítani, talán csak Egyiptommal való összefüggés merül fel, ezért az sokkal inkább hordható anélkül, hogy az emberek előítélkezzenek, hiszen nem tudnak mit társítani hozzá, nem úgy a latin kereszt, horogkereszt, vörös csillag, pentagramma, Dávid-csillag, félhold stb.
előző vagyok. magára a kérdésre nem válaszoltam.
"A kereszt minden "megnyilvánulásában" vallási jelképnek tekinthető?"
természetesen nem, vannak nem vallási jelentésű keresztek, például vaskereszt, vagy egyéb kitüntetések, vannak világi szervezetek jelvényeiben, mint a Szent Flórián kereszt a tűzoltók jelképe, vagy Szent György kereszt, ami a szabadkőművesek egyik jele, vagy a máltai kereszt. Természetesen ezek eredete mind vallásra vezethető vissza, de jelentésük már nem a vallással, sokkal inkább a szervezet vette át, ami jelképként használja. A Szvasztika (nem a náci-fajtát, hanem az eredetit) pedig elsősorban szerencsehozó "hatásáról" ismert, tehát kabbalaként viselhető, akárcsak az ankh, amely az örök élet szimbóluma.
Köszönöm szépen!
(a kommentem utáni válaszokból sokkal inkább megkaptam a választ a kérdésemre). :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!