Jehova tanúi! Miért adott Isten saját magának olyan nevet, aminek csak héberül van jelentése?
"S azt hogy hogyan kell kiejteni a modern korban abba belekötni szőrszál hasogatás, ha Jehovának nem tetszene hidd el nem hagyná hogy a nevét rosszul használják, Jézus nevét sem egyformán ejtik ki a különböző nyelvűek, de ezért nem fog megsértődni,"
Isten hosszú tűrő. Ezt már olvastad, bizonyára te is.
Sajnos a válaszomra szokásodhoz hűen szemernyit sem válaszoltál. Tehát Isten nem hagyná, ha nem tetszene neki? Akkor biztos Istennek a mészárlások és a keresztény üldözések is tetszettek? A gonoszságok, a hazugságok, a gyilkosságok és a paráznaságok is tetszenének? Ez, amit írsz, nem indok. A Jehova név héberül nem jelent semmit, és kreált, mesterségesen alkotott szó. Tehát Isten neve nem Jehova. Mi, emberek lehet, hogy így hívjuk, de attól még nem ezt a szót jelentette ki magáról. Jézus nevének jelentését viszont ismerjük: szabadító. És a névben pont ez a lényeg. Ha teljesen mindegy, hogy hogyan ejtjük, akkor ti miért ragaszkodtok a Jehova névhez annyira? Én Atyának hívom. És ne hasogass szőrszálat te sem, hogy ez nem hasonlít az eredeti kiejtéshez. De szólíthatnám Jahvénak is, ahogy sokan teszik is. (Megjegyzem, sokkal helyesebben, mint a kreált Jehova.)
Kedves előttem szóló.
A héber tudósok általában a Yahweh formát részesítik előnyben, de a pontos kiejtés nem ismert. A latinosított Jehova névalak ezért továbbra is használatban marad, mivel ezt használták évszázadokon át és ez a héber név négy betűjének: יהוה, vagyis a Tetragrammának a legáltalánosabban elfogadott formája a magyar fordításokban. Egy héber tudós, R. H. Pfeiffer megjegyezte: „Akármit is mondanak annak bizonytalan származásáról, a Yahweh megfelelő fordítása a ’Jehova’, és az is marad.”
A Józsué vagy Jehoshua név görög változata Jézus, és a jelentése szintén „Jehova a megmentés” . Jehova Jézus Krisztus által gondoskodik megmentésről az emberiség számára.
The New International Dictionary of New Testament Theology (2. kötet, 649. oldal) ezt mondja:
/nem Jehova Tanúi kiadványa/
„A bibliai kinyilatkoztatás egyik legalapvetőbb és leglényegesebb vonása az, hogy Isten nem névtelen: személyes neve van, amelyen segítségül lehet, sőt kell is hívnunk.” Jézus minden bizonnyal erre a névre gondolt, amikor követőit így tanította imádkozni
Mindezekből világosan kitűnik, hogy nekünk is fontos tudnunk, mi Istennek a neve
: „Az ANNAK BIZONYULOK [héberül: אהיה, ’Eh-yeh′, a héber ha-yah igéből] küldött hozzátok.” A JEHOVA (יהוה, YHWH) név a vele rokon értelmű héber ha-wah/΄ „válik” igéből származik, eredeti jelentése: „előidézi, hogy [valamivé] váljon”.
Az ima így kezdődik: „Mennyei Atyánk! Szenteltessék meg a te neved!” (Máté 6:9, New International Version).
Semmiképpen sem tekinthetjük véletlennek, hogy Jézus a követőit arra tanította, hogy imájukban első helyre tegyék Isten nevét.
Egy alkalommal, amikor nyilvánosság előtt imádkozott Istenhez, e szavakat mondta: „Atyám, dicsőítsd meg nevedet.” Isten így válaszolt rá: „Megdicsőítettem és ezután is megdicsőítem” (János 12:28, K.f.).
Biblia eredetileg nem magyarul íródott. A Biblia írói héberek voltak, és ők többnyire az akkor beszélt héber vagy görög nyelven írtak. Mi legtöbben nem tudunk héberül vagy görögül. A Bibliát azonban számos modern nyelvre lefordították, és mi, ha olvasni szeretnénk Isten Szavát, igénybe vehetjük ezeket a fordításokat.
A keresztények szemében a Biblia igen becses, és helyesen hiszik, hogy a „teljes Írás Istentől ihletett” (2Timótheus 3:16). A Biblia fordítása érthetően súlyos felelősséggel jár.
Maga Isten magyarázta meg nevének a jelentését hűséges szolgájának, Mózesnek. Amikor Mózes a nevéről kérdezte Jehovát, ő így válaszolt: „Azzá válok, amivé válni akarok” (2Mózes 3:14). Jehova tehát képes bármivé válni, amire szükség van a szándékai valóra váltásához.
Tegyük fel, hogy bármivé tudnál válni, amivé akarsz. Mit tennél a barátaidért? Ha valamelyikük súlyosan megbetegedne, hozzáértő orvossá válnál, és meggyógyítanád. Ha egy másik barátodat anyagi veszteség érné, gazdag jótevőként a segítségére sietnél.
A bibliai héber nyelv egyik szakértője így magyarázta ezt a kifejezést: „Bármilyen legyen is a helyzet, bármire legyen is szükség . . . , Isten annak megfelelően a megoldássá »válik«.
Mit jelentett ez az izraelitáknak? Nem számított, milyen akadállyal kerültek szembe, nem számított, mennyire nehéz helyzetben voltak, Jehova azzá vált, amire szükség volt ahhoz, hogy kiszabadítsa őket a rabszolgaságból, és elvezesse őket az Ígéret földjére. Ez a név biztosan arra ösztönözte az izraelitákat, hogy Istenbe vessék a bizalmukat.
Nos ezeket nem a Jehova Tanúi találták ki utána lehet nézni a forrás anyagoknak.
Katy Weaver
Kedves kérdező!
Nem tudom, mennyire érdekel, vagy fogadod el nem kanonizált Írások magyarázatát, de azért bemásolom a Jubileumok könyve tanítását az eredeti nyelvet illetően. Itt az Isten angyala (küldöttje) beszéli el, hogyan kellett szólnia Ábrahámmal:
"Az Úr Isten pedig szólt: "Nyisd meg száját és füleit, hogy érthessen és szólhasson szájával azon a nyelven, amely fel lett fedve (megadva, átadva)"; mert megszűnt az (a nyelv) az emberek minden fiainak szájából (Bábel) bukásának napja óta.
26. És megnyitottam száját, és füleit és ajkait, és elkezdtem vele héberül beszélni, a teremtés nyelvén.
27. Majd vette apái könyveit, és azok héber nyelven íródtak, és lemásolta azokat, majd attól kezdve elkezdte tanulmányozni azokat, és tudtára adtam, amit magától nem tudott (megérteni), és a hat esős hónap alatt tanulmányozta azokat."
Vagyok aki vagyok lerövidítve JHVH. Adonáj magánhangzókkal Jahovah!
Akkor mondok egy pl. : mentem világgá zabot szedni, rövidítve mondjuk MVZSZ. Belehejezünk egy másik szó magánhangzóit pl. zabszedő, eredmény: MaVeZőSZ!
Kérdem én ugyan azt jelenti mint az, hogy mentem világgá zabot szedni??
Nem!!! Kb. ennyi köze van a jehova szónak ahhoz, hogy vagyok, aki vagyok. Semmi! Egy kitalált kreált szó, Istennek a neve vagyok aki vagyok! valakik ezt lerövidítették JHVH-ra, aztán beletették az adonáj magánhangzóit! Eredmény egy hamis Isten név.
Kedves tanuk ébredjetek már fel. Ti nem az igaz istent imádjátok, hanem egy kitalált bálványt. A bálványimádás pedig óriási bűn!
Üdv!
Azért nem találkozok a tanúkkal, mert az egyetemi albérletemhez járnak, nyáron pedig nincs egyetem, ezért én sem leszek ott, csak szeptembertől, amikor megkezdődik az új tanév.
Ez az ősnyelves dolog valami gonosz tréfa lenne? A héber a teremtés nyelve? Remélem mindannyian érzitek, hogy ez nem bibliai tanítás, hanem színtiszta spekuláció. Attól, hogy Isten a világ teremtése után sok-sok idő múlva próbára tette Ábrahámot, és a sikeres teljesítése után megbízta a leszármazottait feladatokkal, az nem jelenti azt, hogy a zsidóknak már a létezésük előtt is lett volna bármilyen kiemelkedő szerepük. A nyelv, amit beszéltek, lehet ettől teljesen közönséges, és mindenféle isteni eredetet vagy ősiséget nélkülöző. Születhetett a bábeli zűrzavarban, vagy akár még annál is később.
Kedves kérdező!
A te kérdésed arról szólt, hogy miért pont ezen a nyelven nyilatkoztatta ki Isten az Ő nevét. Én erre hoztam egy lehetséges magyarázatot egy olyan iratból, amit Jézus korában ismertek és használtak még az apostolok is, és a későbbi apostoli atyák is idéznek belőle. Nincs ebben semmi gonoszság, ez egy ősi írás, amit vagy elfogadsz igaznak, vagy nem.
Egyáltalán nem a "zsidók kiemelkedő szerepe" jelenik meg abban, hogy a héber volna a teremtés nyelve, hiszen a zsidóság (pontosabban Izrael, mely 12 törzsből áll, akiknek egyike Júda) csak egy a hébert (és rokonnyelveit) használó népek közül.
De, mondom, nem kell elfogadni, én csak idéztem egy lehetséges választ a kérdésedre. Vagy nem azért kérdeztél, hogy válaszokat halljál?
Azok a J.T., akiket ismerek, nem pusztítanak semmit!
-
Amúgy hogyhogy saját magának adta ezt a nevet?
Jhv egyenlő volna az egyetlen mindenható Istennel_?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!