Pulvis est et in pulverem reverteris vagy pulvere est et in pulvere reverteris? Hogy helyes?
Figyelt kérdés
2013. jún. 21. 19:10
2/6 anonim válasza:
Memento homo, quia es ex pulvere et in pulverem reverteris
3/6 anonim válasza:
Az első. Ráadásul nem est, hanem es, ha a két tagmondatnak ugyanaz az alanya.
4/6 A kérdező kommentje:
Ettől féltem, itt is mindenki mást mond... Nem lehetséges, hogy mind a kettő helyes?
2013. jún. 21. 20:27
5/6 doracell válasza:
Nem, nem mond mindenki mást.
Sőt a 2. válaszoló leírta neked az egész mondatot.
A 3. pedig megpróbálta elmagyarázni, hogy ha 'reverteris' akkor E/2 (azaz te), ezért nem jó ha az első tagmondatban meg E/3-at írsz. Tehát ezért nem jó az 'est', hanem 'es'.
És 'in pulverem'.
(Hogy az 1. válaszoló miért írta azt, amit írt, azt csak ő maga tudja :S)
6/6 A kérdező kommentje:
doracell:
Köszönöm a tartalmas választ. 16 éves vagyok, és kb. csak annyit tudok latinul, hogy a kocka el van vetve...
Később tervezem, hogy elmerülök a nyelv "rejtelmeiben", de egyelőre sajnos vajmi keveset tudok róla.
Csak egy vagány címet kerestem az egyik írásomhoz, és hála a válaszadóknak, megvan. :)
Köszönöm a te segítséged is!
2013. jún. 21. 21:41
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!