Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van esély, hogy Zsidóvá...

Van esély, hogy Zsidóvá válhassak?

Figyelt kérdés

Engem sokszor csúfoltak Zsidónak. De én ezt sosem fogtam fel sértésnek. Örültem neki. Zsidónak érzem magam. Nem csak a vallás miatt ,hanem azonosságot érzek a Zsidó emberekkel. Nem tudom miért alakult ez ki nálam. Zsidó zenét szoktam hallgatni. Az étkezési szabályokat betartom. (Étkezés előtt egyébként mit mond egy Zsidó?)

Én őszintén tényleg akarom ezt. Még fiatal vagyok ,be tudom tanulni a Zsidóságot ,aztán később felnőttkoromban felveszem.

2013. jún. 5. 15:27
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
81%
polgárpukkasztó
2013. jún. 5. 15:29
 2/11 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy előző életedben zsidó voltál! Persze, felveheted a zsidó vallást.
2013. jún. 5. 15:33
 3/11 Andizsuzsi ***** válasza:
52%

"Az étkezési szabályokat betartom"

Pontosan mit is? Elméletileg van esélyed, de a betérni vágyóknak nagyon megnehezítik a dolgát.

2013. jún. 5. 15:40
 4/11 anonim ***** válasza:

[link]

- Tisztelt Rabbi!

A kérdésem az lenne,hogy áttérhetek-e a zsidóvallásra, és ez a gyakorlatban hogyan nézne ki, milyen eljárás van ez esetben?

Köszönöm válaszát!

Maradok Tisztelettel: Orosz Gábor

Kedves Gábor! Természetesen felveheti a zsidó vallást, noha mi általában nem szoktunk téríteni. A részletekrol olvassa el a korábban hasonló kérdésekre adott válaszaimat. Alapismeretnek ajánlom még az általam írt kis könyvet is, amelynek címe: Nem idegen közöttünk. A zsidóságról mindenkinek. Üdvözlettel: R.T.

2013. jún. 5. 15:43
 5/11 anonim ***** válasza:
37%
Miért írod nagybetűvel a "zsidó" szót? Amúgy zsidónak születni kell, nem lehetsz csak úgy az.
2013. jún. 5. 16:03
 6/11 anonim ***** válasza:
44%

Az ortodox (igazi) zsidók nem engedik, hogy egy gój (nemzsido) felvegye a vallást, mivel a Talmudban meg van írva, hogy a zsidók Isten kiválasztott népe, aki nem tartozik közéjük, az alsóbbrendű.

Judaista lehetsz, azaz a valláshoz csatlakozhatsz, de igazi zsidó nem lehetsz.

2013. jún. 5. 19:22
 7/11 anonim ***** válasza:
48%
Ha nem mutatsz fel ősöket, akkor nem fognak elfogadni az ortodoxok.
2013. jún. 5. 21:05
 8/11 anonim ***** válasza:
81%

Betérésnek nevezik a folyamatot, aminek során zsidóvá válik valaki, aki nem született zsidónak.

Aki betért annak attól a perctõl kezdve MINDEN TEKINTETBEN UGYANOLYAN JOGAI ( ÉS KÖTELESSÉGEI ) VANNAK, MINT A SZÜLETETT ZSIDÓNAK. Röviden: attól kezdve SZÜLETETT zsidónak számít és a legnagyobb illetlenség olyasmit emlegetni, hogy "csak" betért.

Maimonidesz ( 1135 - 1204, a legnagyobb középkori zsidó filozófus, mûvei máig irányadók ) szerint a betérõ még közelebb van I-tenhez, mint a szïletett zsidó, hisz valamennyien betérõk voltunk: a Sinay alatt a kinyilatkozáskor tértünk be, akkor voltunk a legközlebb I-tenhez. Aki most tér be, az most.

A betérés azt jelenti: felvenni vagy tagja lenni valamilyen ( ez esetben a zsidó ) vallásnak. Ez nem jelent többet mint, annak a vallásnak az összes alapelvével való azonosulást, annak a vallásnak az összes előírásainak teljesítését és mindezt tiszta szívvel és egész lélekkel.

A Bet Din az a rabbinikus biróság, amely legalább három tudós, felavatott rabbiból áll. Tudós természetesen azt jelenti, hogy a zsidó jogban és a vallási előírásokban járatos. A Bet Din hatalma a Bibliából ered, 5Mozes 17:8-13. Nem kell mondani, hogy ezek maguk is vallásosak a mindennapi élet terén. A Bet Din az alapján dönt a betérési ügyekben, hogy szerinte mennyire elkötelezett a betérni szándékozó a vallásos zsidó életben, azaz mennyire fogja tartani a zsidó vallás előírásait az után, hogy elsajátította őket. Ezenkívűl szükséges, hogy a zsidó vallás hitelveit elismerje.

Ha úgy ézed, ahogy leírtad, akkor lehet, hogy az Örökkévaló ( áldott a Neve ) a Te testedbe zsidó lelket adott, még születésed elõtt.

Tény, hogy csak az ortodoxoknál történt betéés az, amit mindenhol elfogadnak. Magyarországon két ortodox hitközség van, a Magyarországi Autonom Orthodox Izraelita Hitkozseg és az EMIH ( Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség ).

Konkrétumot úgy tudhatsz meg, ha elmégy valamelyik zsinagógába amikor ott vannak, és megkérdezed a rabbit.

Magyarországi Autonom Orthodox Izraelita Hitkozseghez tartozó zsinagógák: ( ahogy én tudom ): Hunyadi tér, Kazinczy u., Dessewffy u., Visegrádi u. pontos címüket megtalálod a MAZSIHISZ honlapján: [link] illetve a MAOIH honlapján: [link] /magyarorszagi-autonom-orthodox-izraelita-hitkozseg-36.html

Az EMIH rõl a [link] -on tájékozódhatsz. Központjuk a Károly körút 20-ban, itt Oberlander Báruch fõrabbit keresd ( megmondják, mikor, hol találod ), õ majd elmondja, hogy mûködik a folyamat.

Az étkezés mindig kenyérrel kezdõdik. A néhai Raj Tamas fõrabbi szerint ha nem ettünk kenyeret, az csak nassolás ( akkor is, ha rántott pipi :D ).

A kenyérre áldást mondunk: áldott légy Örökkévaló, I-tenünk, A Világ Királya, aki kenyeret ad a földbõl.

Ez héberül ( õseink szent nyelvén ) így hangzik ( askenázi kiejtéssel ): Bóruch áto Adonáj, Elajchénu, Melech HoAjlom, ha mjaci lechem min hoórec.

Andizsuzsi kétkedésében van valami: igaz, az, hogy ne egyél együtt tejeset húsossal, nem nehéz ( tejes után legalább fél órával szabad csak húsosat, húsos után legalább 6 órával szabad tejeset ), az sem, hogy csak kóser állatok húsát edd ( baromfi, párosujjú patás kérõdzõ ( marha, kecske, birka, szarvas, õz ), csakhogy a hús akkor koser, ha úgy vágták és kezelték. Kapni ilyet, csak kb kétszerannyiba kerül, mint a közönséges. ( Ennek fõoka, hogy a vágásnak szigorú szabályai vannak és ha a "sajhét" ( metszõ, aki levágja ) mozdulata egy kicsit is hibás, a levágott állat nem kóser, el kell adni másoknak, ezenkívül még számos technikai ok, végül a tanusító rabbinak is fizetni kell a tanusítványért. )

( Kóser = tiszta. Persze, rituális értelemben )

Amíg nem kezdted el komolyan, nyugodtan eheted a bolti pipit, stb, otthon saját mancsúlag kóserolhatod. Itt [link] konyv/306/3579/Zsido_Tudomanyok_Szabadegyeteme_4.kotet/Hayim_Halevy_Donin__Az_etkezes_torvenyei megtalálod, hogy mûködik. ( Ha sietsz, a fejezet címe: "A hús kóserítása" , de idõvel érdemes az egészet elolvasni. )

Azt a szót, hogy "zsidó", csakugyan nem kell nagybetûvel írni, akkor sem, ha tiszteled és szereted a zsiókat ( is ! :) ). Remélehetõleg a nem zsidókat is szereted, akár magyarok, akár angolok, stb, azért az, hogy magyar, vagy angol, szintén nem írjuk nagybetûvel, akkor sem, ha melléknév, akkor sem, ha népnév. :)

Végül: ettõl eltekintve tegnap 16:03 -at, tegnap 19:22 -at, tegnap 21:05 -t nyugodtan ELFELEJTHETED, õk nyilvánvalóan semmit nem tudnak a zsidóságról.

Viszont, ha esetleg kiderül, hogy anyai ágon, úgy, hogy Anyukád, vagy az õ Anyukája, vagy ennek a Nagymamának az Anyukája ... végig anyai ágon valaki zsidó volt, akkor az betérned sem kell, mert ebbenaz esetben született zsidónak számítassz, akkor is, ha a család esetleg közben keresztény volt, majd buddhistává, aztán muszlimmá lett, mind1, a zsidóságot nem lehet elveszíteni, akit zsidó Anya szült az zsidó.

2013. jún. 6. 13:25
 9/11 anonim ***** válasza:
6%

Szóval pénzéhes,aljas,sunyi és vérszomjas vagy? Hát rendben barátom,szíved joga eldönteni,hogy hogy érzed jól magad. De népnevet nem írunk nagybetűvel.

Egyébként mindegy,hogy felveszed-e a zsidó "vallást",ugyanúgy le fog téged nézni minden "igazi" zsidó.

2013. jún. 7. 20:19
 10/11 anonim ***** válasza:
0%
A lepontozás megy,de ellenérv sehol. Gratula ;)
2013. jún. 8. 13:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!