Melyik lenne az ideális zsoltár?
Zsoltárok könyve 8. rész
1. Az éneklőmesternek a gittithre; Dávid zsoltára.
2. Mi Urunk Istenünk, mily felséges a te neved az egész földön, a ki az egekre helyezted dicsőségedet.
3. A csecsemők és csecsszopók szájával erősítetted meg hatalmadat a te ellenségeid miatt, hogy a gyűlölködőt és bosszúállót elnémítsd.
4. Mikor látom egeidet, a te újjaidnak munkáját; a holdat és a csillagokat, a melyeket teremtettél:
5. Micsoda az ember - mondom - hogy megemlékezel róla? és az embernek fia, hogy gondod van reá?
6. Hiszen kevéssel tetted őt kisebbé az Istennél, és dicsőséggel és tisztességgel megkoronáztad őt!
7. Úrrá tetted őt kezeid munkáin, mindent lábai alá vetettél;
8. Juhokat és mindenféle barmot, és még a mezőnek vadait is;
9. Az ég madarait és a tenger halait, mindent, a mi a tenger ösvényein jár.
10. Mi Urunk Istenünk, mily felséges a te neved az egész földön!
Én az 55. zsoltárt ajánlanám, mint ember és Isten közötti kapcsolatot.
(Zsoltárok 55:1-56:felirat) 55 Hajtsd füledet imámra, ó, Isten! Ne rejtőzz el kérésemtől, mellyel kegyedért esengek. 2 Figyelj reám, és felelj nekem. Gondom-bajom űz, nyugtalanul járok, Hogy is ne lennék zaklatott 3 Az ellenség szavától, a gonoszok nyomásától? Hisz álnokságot zúdítanak rám, Haragjukban gyűlölséget táplálnak ellenem. 4 Szívem nagyon fáj bensőmben, A halál rémítései szálltak meg engem. 5 Félelem, igen, remegés jön rám, És reszketés borít el. 6 Ezt mondogatom: „Ó, bárcsak szárnyam volna, mint a galambnak! Elrepülnék, és másutt laknék. 7 Bizony messzire elbujdosnék, A pusztában lakoznék. — Szela. — 8 Menedékem helyére sietnék A rohanó szél, a fergeteg elől.” 9 Zavard össze, ó, Jehova, oszd meg nyelvüket, Mert erőszakot és viszályt láttam a városban. 10 Éjjel-nappal körüljárják azt falain, Álnokság és baj van benne. 11 Viszontagság van közepette, Közteréről nem távozik az elnyomás és a csalárdság. 12 Mert nem ellenség gyalázott engem, Hiszen azt el tudnám viselni. Nem ádáz gyűlölőm fennhéjázott velem szemben, Hiszen előle elrejtőzhetnék. 13 Hanem te, halandó ember, aki egyenlő voltál velem, Jó barátom és ismerősöm, 14 Mert valamikor édes meghittségben éltünk egymással, Isten házába jártunk a sokadalommal. 15 Pusztulás rájuk! Elevenen szálljanak alá a seolba, Mert gonoszság volt bennük jövevénységük idején. 16 Én azonban Istenhez kiáltok, És Jehova megment engem. 17 Este, reggel és délidőben is csak aggódom és nyögök, De ő meghallja hangomat. 18 Meg fogja váltani lelkemet, békét ad neki az ellenem vívott harctól, Mert bizony sokan vannak ellenem. 19 Isten meghallja, és válaszol nekik, Igen, ő, aki trónján ül, mint hajdanán — Szela —, Azoknak, akiknél nincsen változás, És akik nem félik Istent. 20 Kinyújtotta kezét a vele békében levőkre, Megszentségtelenítette szövetségét. 21 A vajnál is simábbak szájának szavai, De szíve harcot akar. Szavai lágyabbak az olajnál, De kivont kardok azok. 22 Vesd a terhed Jehovára, És ő fenntart téged. Sosem engedi, hogy ingadozzon az igazságos. 23 Te pedig, ó, Isten, letaszítod őket a legmélyebb verembe. A vérbűnös és csaló emberek a felét sem érik meg napjaiknak. Én azonban benned bízom. A karmesternek a „Néma galamb a távol levők között” szerint. Dávidtól. Miktám. Amikor a filiszteusok elfogták őt Gátban.
A magyarázat:
Dávid Akhitófelről ír a Zsoltárok 55:13–15-ben. Dávidnak az összeesküvés és az árulás miatt menekülnie kellett Jeruzsálemből. Milyen fájdalmat okozhatott ez neki!
Mégsem engedte, hogy erős érzései és bánata meggyengítsék Istenbe vetett reménységét és bizalmát. Imádkozott , hogy hiúsítsa meg az összeesküvők terveit Itt megint csak azt látjuk, Dávid nem várt csupán tétlenül, hogy Isten végezzen el mindent. Amint alkalom adódott rá, megtett mindent, amit csak tudott, hogy szembeszálljon az ellene szőtt összeesküvéssel. Egy másik tanácsadóját, Khúsait, visszaküldte Jeruzsálembe, hogy színlelje azt, csatlakozik az összeesküvőkhöz, pedig valójában azért ment oda, hogy meghiúsítsa tervüket Isten segítségével sikerült a terv. Khúsai elég időt nyert, hogy Dávid újra rendezze csapatait, és megszervezze védelmét
Dávid mennyire értékelhette egész életében Isten védelmező gondoskodását, valamint a türelmét, és azt, hogy kész volt megbocsátani! Dávid ezek alapján bátorít minket teljes bizalommal nyomorúságos napjainkban, hogy forduljunk Istenhez segítségért, és ’vessük őreá a terhünket’.
Talán tudtam segíteni
Katy Weaver
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!