Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vallásosak, ezt Isten megbocsá...

Vallásosak, ezt Isten megbocsátja?

Figyelt kérdés
Ha az utcán odajön egy pedofil, és azt hazudom neki, hogy apukám jön értem, és bármelyik pillanatban itt lehet. Szóval ha az embernek az életét vagy az épségét kell megvédenie egy hazugsággal?

2013. máj. 21. 20:11
1 2 3
 21/25 A kérdező kommentje:
Kedves Bandiahegyről! Ritkán szoktam olvasni a vallás rovatot, ezért nem tudhatom, hogy mi számít tucat kérdésnek, és mi ritkának. De semmiképpen sem a hitet akartam aláásni. Viszont a vak hit helyett inkább arra törekszem, hogy meg is értsem a dolgokat, szerintem ez egy szorosabb "együttműködés istennel", mintha csak azért tennék vagy nem tennék valamit, mert mások (ugyanolyan emberek, mint én) azt mondják, és félelemre alapozva tiltanak vagy parancsolnak. Lehet, hogy rosszul teszem, és egyszer majd rájövök erre, és akkor másképp fogom gondolni, de per pillanat ezt érzem. És olvastam már valahol olyan véleményt, hogy a legkisebb hazugság is bűn, és hogy nincs különbség kicsi és nagy hazugság közt, mert egyforma súllyal nehezedik a lelkünkre, és hogy igenis lehetséges ebben a világban teljesen bűnmentesen élni. Én ezt jelenleg nem tudom elfogadni, de nem zárkózom el előle, szóval szívesen meghallgatom olyanok érvelését, akik így gondolják. A hazugság működéséről leírtam a 15. hsz-ben, amit gondolok, de tisztában vagyok vele, hogy nem "a frankót" írtam le :)), csak a jelenlegi gondolataimat, ahol éppen tartok, és lehet, hogy 1 év múlva vagy 10 év múlva már csak nevetnék rajta, de most éppen annyi telik tőlem, amennyit leírtam. Nem vagyok több egy "keresőnél", de kevesebb se akarok lenni, nem akarok lemondani a keresés lehetőségéről, az elgondolkodásról, a megkérdőjelezésről (persze mindezt csakis alázattal). Egyébként, amit a kérdésben írtam, az egy szélsőséges példa volt, de vannak olyan határeset helyzetek az életben, amikor nagyon nehéz eldönteni, hogy hazudhat-e az ember. Hogy éppen melyikkel ártok kevesebbet, ha igazat mondok, vagy hazudok, hogy mik lesznek a következmények, és hogy jogom van-e nekem egyáltalán így felülbírálni az esetet, ahelyett, hogy szigorúan betartanám a "Ne hazudj!" parancsot. Szóval lehet, hogy a kérdés poénosra sikeredett a szélsőséges mivolta miatt, de ez egy elég komoly téma, ami az önmarcangolósabb, önelemzősebb fajta embernek sok fejtörést és lelki vívódást okozhat. Ha esetleg valakit megbotránkoztattam vele, akkor őszintén bocsánatot kérek!
2013. jún. 10. 20:29
 22/25 A kérdező kommentje:

Előttem lévőnek:

most nem tudom pontosan, hogy a "ne tégy hamis tanúságot" és a "ne hazudj" ugyanazt jelenti-e, de most ne is menjünk ebbe bele, viszont igazad lehet, a "ne szeress ..." (bármi rosszat tenni: hazudni, gyilkolni stb) állja meg a helyét, mert ha isten látja lelkünket, akkor látnia kell az indokokat, és a bűn elkövetése közben bennünk lezajló érzéseket, és kell, hogy legyen különbség egy élvezettel hazudó, és egy kényszerből hazudó között, aki szíve szerint egy hazugság mentes világban élne, és fáj is neki, hogy ez nem lehetséges, és csak úgymond kényszerítve van. Nem kibúvót vagy mentséget akarok ezzel keresni. Csak szerintem tényleg lehet különbség a kettő közt. Az már az ember lelkiismeretére van bízva, hogy csak kibúvónak használja ezt, vagy igazán nincs már választása, és azért hazudik. Újabb kérdés: ha valaki tettekben nem bűnös, sose hazudik, de szereti a hazugságot, és szívesen hazudna, az vajon milyen elbírálás alá esne? :) Szándék és tett... végülis mindkettő biztos számít, és az lenne a tiszta, ha a kettő szinkronban lenne mindig. De nincs.

2013. jún. 10. 20:39
 23/25 A kérdező kommentje:

Kedves Bandiahegyről!

Bár nem reagáltál, de azért remélem, kielégítő volt a válaszom, és tisztázódtak a félreértések...

2013. jún. 12. 06:49
 24/25 anonim ***** válasza:

Hamis tanúbizonyság: akárhogy is nézem, a támadód félrevezetése nem tanúság... Vagy ha mégis annak tekintem, akkor kétely is fellebbezés... :)

" ha valaki tettekben nem

bűnös, sose hazudik, de szereti a

hazugságot, és szívesen hazudna, az vajon

milyen elbírálás alá esne?"

Ő a nagy hazug, akinek még önmagát is be kell csapnia.

2013. jún. 12. 07:48
 25/25 anonim ***** válasza:
Igen értem :) egyébként ténylegnem azért kérdeztem. Csak érdekelt, no :P
2013. jún. 12. 18:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!