Valaķi leírná objektíven, hogy ez a Hit gyülekezete tulajdonképpen mi? Jó vagy rossz?
Ami elég pozitív bennük, hogy nem az automataszerű depressziós szertartásokra és könyörgésre hajtanak, hanem inkább a bibliai tanításra.
Habár mostanában kezdek megbékélni a katolikus vallással is, mert vannak még helyek, ahová érdemes elmenni misére.
De van olyan hely is, ahová többé be sem teszem a lábam annyira értelmetlen és lélekölő tud lenni.
Ami negatívat lehet hallani a gyülivel kapcsolatban, hogy túlságosan politizálnak, a tizedre hajtanak és démonokat ültetnek az emberekbe. (érzelemeiken keresztül használják ki a tagokat). Én ebben nem hiszek. De még kipróbálni nem volt erőm. Vidámak azt viszont igaz. Legalábbis látszólag.
Csak még az lehet negatív, hogy eröltethetik a nyelveken fröcsögést, de ha nem eröltetik, akkor még egy normális gyüli is lehet belőle.
@ Kérdező
A Hit Gyülekezete pünkösdi-karizmatikus neoprotestáns egyház. Tanításaiban Jézus és az Evangéliumok, valamint a korai kereszténység (Pál, Péter, Jakab, János és Júdás) kinyilatkoztatásaira épít, felhasználva az Ószövetségi próféciák jövőbeni kijelentéseit is.
Vezető lelkész: Németh Sándor.
Az ATV-n közölt Istentisztelet interaktivitása azt jelenti, hogy bárki számára nyitott: lehet kéréseket, kérdéseket megfogalmazni, amikre az illető a SzentÍrás összefüggéseiben kapja meg a választ.
Szia!
Nem vagyok hitgyülis, de többször megfordultam már ott, ismerem tanításaikat, vannak ismerőseim barátaim akik oda járnak. Ezek alapján azt tudom elmondani, hogy a Hit Gyülekezete egy karizmatikus protestáns közösség. Egyik legnagyobb hibája, hogy nem veszi komolyan Pál szavait, amelyek így hangoznak:
"Azért ha az egész gyülekezet egybegyűl és mindnyájan nyelveken szólnak, bemenvén az idegenek vagy hitetlenek, nem azt mondják-é, hogy őrjöngtök?" (I.Kor 14:23). Sajnos ez a gyakorlatban pontosan így történik, szó szerint félelemetes egy ilyen alkalmon résztvenni egy kivülállónak...
Nagyon sok komoly kérdésre nem igazán tudnak pontos és korrekt választ adni. Sokkal inkább érzelmekre alapszik a hitük mint értelemre és meggyőződésre. Elég visszás az anyagiakra vonatkozó tanításuk, és gyakorlatuk, igazából a nagy botrányok mindig ekörül forognak. Nagyon liberálisak az életmódukban, ugyanazt a zenét találod az alkalmaikon, mint a divatos könnyűzenei rádióadásokban, csak éppen keresztény szöveggel. A liberalizmus áthatja életmódjukat is nem veszik komolyan a biblia szerénységre, mértékletességre, egészséges életmódra vonatkozó tanácsait. Krisztus veszélyesnek tartja az ilyen életet:
"Sokan mondják majd nékem ama napon: Uram! Uram! nem a te nevedben prófétáltunk-é, és nem a te nevedben űztünk-é ördögöket, és nem cselekedtünk-é sok hatalmas dolgot a te nevedben? És akkor vallást teszek majd nékik: Sohasem ismertelek titeket..." Mt. 7:22-23.
Ugyanakkor nagyon sok fiatalt térítenek jó útra, akik igazán mélyről kerülnek közéjük! Többnyire vidám, és társadalmilag értékes életet élnek, jószándékú rendes emberek.
Üdv. Péter
Szia! Én nem ajánlom a karizmatikus csoportokat, ahol a "Szentszellemen" van a hangsúly és a "betöltekezésen". A kereszténység nem ez:
http://www.youtube.com/watch?v=xCeVZ6e2T0E
(egy szubjektív megjegyzés még: a Szentlélek kifejezés sokkal szebb szerintem, mint az újabban használt Szent Szellem. Ha meghallom ez utóbbit, rögtön a karizmatikus szekták jutnak az eszembe.)
@ Péter!
Hivatkozol az 1.kor 14/23-ra.
Csak éppen azt nem veszed figyelembe, hogy értelemmel történő ima is van: a prédikátor imádkozik értelemmel, a többiek nyelveken, és semmi esetre sem a botránkoztatás végett. Emiatt halkan megy.
Egyébként megvalósul az 1.kor 14 teljes egészében (beleértve a 2., és a 27. Igéket is).
Úgyhogy nem hiszem, hogy a nyelveken szólás önmagában véve félelmetes lenne egy kívülállónak.
------------
Ezt írod: "Nagyon sok komoly kérdésre nem igazán tudnak pontos és korrekt választ adni."
> Milyen kérdések is ezek?
Mert szerintem igencsak részletes és pontos választ kapnak a kérdezők, de ha nem így érzed, küldj privátot és igyekszek megválaszolni.
----------
Ezt írod: "Sokkal inkább érzelmekre alapszik a hitük mint értelemre és meggyőződésre."
> Igen?? És mégis honnan veszed ezt? Mert az Istentiszteleteken a SzentÍrásnak részletes és racionális magyarázata folyik. Az más kérdés, hogy nem mindenki tud együtt haladni a prédikációval. De pl. a húsvéti Istentisztelet fenomenálisan jó volt!
Soha senki nem tagadta, hogy Isten Szelleme ne lenne képes hatni az emberi érzelmekre, de alapvetően a SzentÍrás magyarázásáról van szó.
--------
Ezt írod: "Elég visszás az anyagiakra vonatkozó tanításuk, és gyakorlatuk, igazából a nagy botrányok mindig ekörül forognak."
> Egyáltalán nem. Az adakozás teljesen bibilai, az 1.Kor 8. és 9. részben foglaltakon, valamint a Malakiás 3/10-12 ígéretei alapján van.
Kedves Péter! A botrányok akörül forognak, hogy a GYK-en vannak bizonyos jószándékú figurák, akik fenemód tudnak idegeskedni más emberek pénzén!
Azon bezzeg nem aggódnak, hogy BIZONYOS egyházAK mennyi bevételhez jutnak a vallásos ceremóniáik során, vagy hogy az áruházakban kapható cigarettáknak több mint fele adó, és akkor nem beszéltem az italáruról...
Ez persze mind nem érdekes.
Vagy figyelj csak Péter, számodra is visszázs Isten Igéje, ami határozottan tanít a bővölködésről és az adakozás szolgálatáról??
---------
Ezt írod: "Nagyon liberálisak az életmódukban, ugyanazt a zenét találod az alkalmaikon, mint a divatos könnyűzenei rádióadásokban, csak éppen keresztény szöveggel."
> Nézd, nem kötelező semmi, de a keresztény életvitelben (család, gyermeknevelés, párválasztás, házasság) is Istennek az Igéje a mérvadó.
--------
Ami pedig a zenét illeti: teljességgel megfelel a zsoltárokban kinyilatkoztatottaknak, és a keresztény szöveg a Bibliát szövegét, összefüggéseit jelenti.
--------
Ezt írod: "A liberalizmus áthatja életmódjukat is nem veszik komolyan a biblia szerénységre, mértékletességre, egészséges életmódra vonatkozó tanácsait."
> Igen?? És konkrétan mik ezek?
Mert én semmiféle komolytalanságot nem veszek észre az Istentiszteletekben: én csak a SzentÍrás magyarázását látom benne, mégpedig elég kiterjedten, részletesen.
De tudod mit? írd meg nekem privátba, merthogy fenemód érdekelne...
----------
Írod a Máté 7/22-23-at.
Köszi szépen, de az a helyzet, hogy a Hit Gyülekezete pontosan tisztában van nemcsak ennek az Igének, hanem a teljes Máté 7 komolyságával is!
Szóval Péter, én a magam részéről nem feltételezek rólad semmi rosszindulatot - válaszaidban sosem éreztem ilyet -, de ez a mostanit nem tudom mire tenni.
Sok mindent nem értesz, de akkor is: a Hit Gyülekezetének tanításai mélyrehatóan, részletesen mutatják Jézusnak és a korai kereszténység nagy képviselőinek, valamint az Ószövetségi próféták kijelentéseit.
És mint egyház, a küldetéstudatát - vagyis azt, hogy Krisztus testét képviselje - nagyon is komolyan veszi annak tudatában, hogy igenis tisztában van a Máté 7-ben írtakkal.
Ugyanakkor amiket elismerés gyanánt írtál, azokat köszönöm, és csupán arra kérlek, hogy vedd észre a komolyságot a Hit Gyülekezete tanításaiban és dicséreteiben.
De Kérdező, mondd már meg nekem:
tulajdonképpen miért írtad ki a kérdést?
Mi volt a célod?
Lejárató kampány megindítása, vagy az, hogy objektív választ kapj olyan valakitől, aki ténylegesen ide jár és így pontosan tudja, mi-hol-merre-meddig.
Nézd, ne engem sajnálj. Én feltételeztem a kérdésedből az őszinteséget, azt, hogy ténylegesen objektívan kívánsz hozzá állni ehhez az egyházhoz.
Nem hinném hogy emiatt sajnálni kéne.
És nem vagyok "vérbeli agymosott menthetetlen ember".
Csak feltetted a kérdésedet, én meg válaszoltam.
Megszoktam már - már amennyire lehetett -, hogy olyanok részéről van kritika, akik rohadtul be nem tették soha a lábukat ide, halvány gőzük nincs semmiről (persze a teológiai ismeretük is nullával egyenlő), de azért osztják az észt ezerrel.
Különben felesleges velem szemben ilyen és ehhez hasonló jelzőket alkalmaznod.
Nem sértesz vele, csak elfelejted, hogy semmi kivetnivaló nincs abban, hogy Igei és erkölcsi bizonyítékokkal rendelkezik a "saját egyháza" felől.
Én állok elébe bármilyen Hit Gyülekezetét érintő kérdésnek - feltéve, hogy a kérdező nem provokatív, nem uszító szándékkal ír, hanem őszintén keresi a választ.
Ez minden.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!