Van valaki aki szívesen részt venne Dr. Arnold G. Fruchtenbaum (Ariel Szolgálat) tanulmányainak át tanulmányozásában megbeszélésében közösségben, szabadon, rendszeresen Zalaegerszeg belvárosában?
Az utolsó mondat helyesen:
A közös vizsgálódás jeligéje az lehetne:"vizsgálj meg mindent szabadon".
Ő azt a nézetet képviseli hogy szükség van zsidó származású keresztényekre a gyülekezetben mert pogányokból és zsidókból lett keresztényekből áll Krisztus teste az egyház. Sok keresztény felekezet a helyettesítési teológiát alkalmazva nem veszi figyelembe az írás idevonatkozó részeit hogy a kicsiny nyáj tagjai született zsidók a nemzetként elvetett született zsidók kicsiny maradéka ők akik elfogadják Krisztus váltságáldozatát. Sok egyház ezt nem veszi figyelembe hanem a rájuk vonatkozó ígéreteket részben jelképesnek részben a pogány keresztényekre alkalmazhatónak tanítja ezzel kizárva a zsidókat Isten tervéből, az írásokban azonban mindig jelen volt a zsidó nemzeten belül egy kicsiny maradék akik hűek voltak JHVH, Jahve, Jehova Istenhez és ez a jövőben teljesedő próféciékban is így van.
Én ezt szűrtem le a nemrég végigolvasott anyagból de lehet tévedek vagy féreértettem. Szóval közösen több szempontból kellene megvizsgálni a dolgot, több szem többet lát alapon egyenrangú felekként. Ez nem egy gyülekezet csak egy beszélgetés, kutatás, eszmecsere teljesen nyitott őszinte beszélgetés. Mindenki hozná amije van. különböző bibliafordítások-ból, ógörög forrásokból, konkordanciák, lexikonok stb...
Engem az érdekel hogy mit lehet bizonyítani a szentírásból! Kizárva az emberi spekulációt belemagyarázást!
A tanulmányok bevezetéseként ajánlom mindenki figyelmébe a szerző: Dr. Arnold G. Fruchtenbaum A messiás élete - Központi események zsidó szemmel c. könyvét nekem valósággal megvilágosodást jelentett felismerni hogy a zsidó szempont milyen felismeréseket vagy megértést adhat eddig jelentéktelennek tűnő részleteknek ami addigi hitem alapult.
Csak egy példát említenék:
Jézus születésekor azt mondta az angyal a pásztoroknak hogy a kis Jézust arról ismerik meg hogy be lesz pólyálva.
Ez önmagában nem jelentene semmit ha szokás lett volna más csecsemőket is bepólyálni, itt jön a lényeg. A szerző ismeri a zsidó kultúrát helyismerete van Jeruzsálemről és környékéről. Eddig is tudtuk hogy akkoriban népszámlálás volt és Józsefnek Názáretbe kellett mennie ez okból a vajúdó Máriával de az nem volt ismeretes hogy ahol szállást kaptak istálló az milyen építmény lehetett fából vagy kőből volt-e? Nos a szerző elmondja hogy istállónak és temetkezési helynek is használtak barlangokat, olykor az előre kivájt temetkezési helyekbe odakészítették a majdani holtest bepólyálására szolgáló szövetcsíkokat is és a csecsemő Jézust ezekkel a pólyákkal tekerték be ezzel is jelezve hogy ő megváltóként született az emberiségnek.
S ez volt az a jel amiről a pásztorok felismerték a csecsemő megváltót.
Nekem ez új infó volt és a szerző könyve tele van ehhez hasonló összefüggésekkel pl: Jézus nem véletlenül tett olyan csodákat amilyeneket és egy idő után nem véletlenül hagyta abba őket. Minden igazságkeresőnek mélyen kutatni vágyónak ajánlom a figyelmébe a könyvet és a tanulmányokat is.
Róm.
10,12 Mert nincs különbség zsidó meg görög között; mert ugyanaz az Ura mindeneknek, a ki kegyelemben gazdag mindenekhez, a kik őt segítségül hívják.
Róm. 10,12 válasz. Ez igaz ha az egyház jelenlegi helyzetéből indulunk ki, de ha a született zsidó-keresztények szempontjából indulunk ki akkor nem az.
A született zsidók olyan ígéretekkel illetve szövetségekkel rendelkeznek amiket a pogányokból nemzetekből lett keresztények nem kaptak. Tehát míg mi pogány keresztények spirituális áldásokban részesülünk addig Isten a zsidóknak más jellegű áldásokat is ígért.
A helyettesítési teológia pont ezt a tényt nem veszi figyelembe vagy éppen a nemzetekből való keresztényekre alkalmazza részben és vagy jelképesen, holott ezek a zsidó-keresztényeknek szólnak.
Tehát a vers igaz a témájára nézve mely a megmentés de nem szól a híveknek járó áldásokról, ezért azzal kapcsolatban nem is alkalmazható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!