Ha meghal egy (átlag) ember lehet egy másik ember őranygyala?
Kedves Kérdésfelvető!
Ha valaki meghal, akkor az valóságosan is halott, legalábbis a Biblia tanítása szerint:
"Mert az élők tudják, hogy meghalnak, de a halottak semmit sem tudnak... Mind szeretetük, mind gyűlöletük immár elveszett…...Valamit hatalmadban van cselekedni erőd szerint, azt cselekedjed, mert semmi cselekedet, okoskodás, tudomány és bölcsesség nincs a Seolban (a sírban), ahová menendő vagy" (Prédikátor 9:7–8, 12).
A Biblia szerint a halálban nincs öntudatos élet, továbbélő lélek, illetve lelki tevékenység. Mindezekből az is következik, hogy a halottak "lelkeivel" semmiféle érintkezés sem lehetséges. A válasz tehát a kérdésedre: ha meghal egy ember (legyen az átlagos, vagy átlagon felüli) nem lehet egy másik ember őrangyala.
Remélem tudtam segíteni!
Üdvözlettel: Péter
Bibliaház Gödöllő
Kedves kérdező, az első válaszoló ebben a kérdésben, igazat írt!
Szörnyű hazugság az ilyen elterjedt nézet, mely teljesen hamis színben tünteti fel a lehetőségeket.
És Istenről is hazugságokat tanít.
SZIA!
Röviden ,nem!
De ha érdekelnek az angyalok,tudok neked küldeni erről
szóló füzetet,ami a Biblián alapszik !Biztos sok érdekes dolgot megtudhatnál róluk ,de előre mondom,a Biblia nem tanítja sem a lélek halhatatlanságát sem azt ,hogy lennének őrző angyalaink!
Az előző válaszolókkal ellentétben én nem kioktatni akarlak a Szentírásból előkapott félreértelmezésekkel, mert én is hiszem a Szentírással, hogy a lélek halhatatlan és igenis vannak őrangyalok.
A meghalt ember azonban nem lehet angyallá, mert az angyal nem egyenlő az emberi lélekkel. Az ember ember marad. Az angyal pedig angyal.
"Az előző válaszolókkal ellentétben én nem kioktatni akarlak a Szentírásból előkapott félreértelmezésekkel, mert én is hiszem a Szentírással, hogy a lélek halhatatlan és igenis vannak őrangyalok."
Hiheted azt, amit csak akarsz, jogod van hozzá, de mindenesetre bölcsebb lenne, ha ha meg is győződnél, hogy minden igaz-e abból, amit elhitettek veled.
Az előző válaszokban sem volt "kioktató" senki szerintem.
Sok-sok "őrangyalos" könyv, történet kering a világban.
Ezek a történetek felvetnek egy logikus kérdést: Ha mindenkinek van őrangyala, akkor miért csak néhányan menekülnek meg? Megszámlálhatatlanul sok millió ember halt már meg betegségekben, háborúkban, éhségek és természeti katasztrófák miatt. Biztos, hogy sokan őszintén imádkoztak segítségért. Miért nem mentette meg őket egy őrangyal?
A Biblia segít választ találnunk erre a kérdésre. Rámutat, hogy Isten nem személyválogató (Cselekedetek 10:34). Továbbá Isten lojális angyalai jóllehet érdeklődnek fizikai jólétünk iránt, azonban jobban érdekli őket a szellemi jólétünk. Pál apostol kérdésként ezt fogalmazta meg:
(Zsidók 1:14) Nemde mindnyájan nyilvános szolgálatra rendelt szellemek ők, akiket azért küldtek el, hogy szolgáljanak azoknak, akik megmentést fognak örökölni?
A fizikai segítség csak ideiglenes előnyökkel jár, míg a szellemi segítségnyújtás örökké tartó hasznot eredményez.
Sok, angyalokról szóló történet komolytalannak tűnik. Az angyalokról például az a hír járja, hogy segítenek a fáradt édesanyáknak lecserélni az ágyneműt, emlékeztetik a vásárlókat a gyufavásárlásra, és segítenek az autóvezetőknek parkolóhelyet találni. Egy fiatal skót lány kuncogva ezt meséli: „ Az elmúlt három hétben a tilosban parkoltam a St. Mary Streeten, és kértem az angyalomat, hogy vegye körül az autómat szeretettel és könyörülettel. Ezt azért tettem, hogy ha a parkolóőr odamenne az autómhoz, akkor annyira áthassa őt a szeretet, hogy ne büntessen meg. Eddig még sosem büntettek meg.” Nem csoda, ha néhányan a modern kori őrangyalokról azt mondják, hogy ők a felnőtt emberek jó tündérei vagy Télapói.
A hűséges angyalok nem mondanak mást, mint Isten Szava
Az angyalokról szóló könyvek tele vannak bölcs mondásokkal és tanácsokkal, amelyek állítólag a szellembirodalomból származnak. Például az egyik könyv azt állítja magáról, hogy Mihály arkangyaltól származó tanításokat tartalmaz, amelyeket egy Coloradóban (Egyesült Államok) élő asszonynak mondott el. Mihály többek között ezt mondta: „Minden út Istenhez vezet. Minden hitnézet, az igazság minden fénye Istenhez vezérel.” Ezzel szemben Jézus azt mondta, hogy csak két vallásos út létezik, és csak az egyik vezet Isten kegyéhez és az örökké tartó élethez. Ha a másikon járunk, akkor Isten nemtetszését vonjuk magunkra, és örökké tartó pusztulás lesz az osztályrészünk (Máté 7:13, 14). Egyértelmű, hogy nem lehet igaz mindkét kijelentés.
Lehet, hogy ezek a modern kori üzenetek korszerűsítik a Bibliát? Nem, Isten Szava nem változik. Pál apostol ezt írta némelyeknek az első században: „Csodálkozom, hogy Attól, a ki titeket Krisztus kegyelme által elhívott, ily hamar más evangyéliomra hajlotok. Holott nincs más; de némelyek zavarnak titeket, és el akarják ferdíteni a Krisztus evangyéliomát. De ha szinte mi, avagy mennyből való angyal hirdetne is néktek valamit azon kívül, a mit néktek hirdettünk, legyen átok” (Galátzia 1:6–8)
Vajon segítségül hívjuk az angyalokat, amikor nehézségekkel kell megküzdenünk, vagy amikor valamilyen veszély leselkedik ránk? Sok könyv foglalkozik ezzel a témával. Íme két példa erre. Az Ask Your Angels (Kérdezd meg az angyalodat) című könyvről azt mondják, hogy az olvasók megtudhatják belőle, „hogyan vehetik igénybe az angyalok erejét, hogy újraegyesüljenek régi énjükkel, és hogy elérjék céljaikat”. Hasonló a Calling All Angels!: 57 Ways to Invite an Angel Into Your Life (Hívjuk segítségül az összes angyalt! — 57 módszer, ahogyan magadhoz hívhatsz egy angyalt) című könyv is.
A Biblia azonban sohasem buzdít arra, hogy az angyalokat hívjuk segítségül. Jézus érthetővé tette ezt a gondolatot a mintaimában. Ezt mondta: „Ti azért így imádkozzatok: Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben” (Máté 6:9, kiemelés tőlünk). Pál apostol hasonlóképpen írt: „imádságotokban és könyörgéstekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten előtt” (Filippi 4:6)
Tehát ezekben a történetekben sok, a bibliának ellentmondó tanítás és szellem van, vagyis könnyen le lehet leplezni a valóságalapjukat.
Az angyalok tehát valóban a segítségére lehetnek azoknak, akik igazsággal és hűséggel szolgálják Istent, de nem személyes "őrangyalok" formájában, és elsősorban nem a fizikai jólétünkért felelősek, hiszen ezeknek a "válságos időknek" megvan a maga jelentősége, amíg Isten engedi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!