Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért nem képesek tiszteletben...

Miért nem képesek tiszteletben tartani az emberek egymás vallását?

Figyelt kérdés

Nem értem, miért akar a legtöbb vallás követője másokat térítgetni...én azt hittem a vallás az ember szívében van és az az ő magánügye és az a fontos, hogy ő miben hisz. Az ő hite attól miért lenne több vagy nagyobb, hogy más embereket próbál meggyőzni saját vallásának felsőbbrendűségéről? És miért szól bele más emberek életébe? Nem mindegy neki, hogy xy a b utcából milyen vallású? Hisz semmi köze hozzá...És itt most nem csak kizárólag a jehovásokra gondolok...

Én ateista vagyok, de van egy barátnőm, aki lelkésznek tanul és nagyon határozottan elkötelezte magát a vallásának. Szoktunk vallási kérdésekről is beszélgetni, de SOHA nem vitáztunk még a nézetkülönbségek miatt. Én teljes mértékben megértem és tolerálom azt, hogy ő mélyen vallásos, ő pedig ugyanígy viseltet az én ateistaságom felé. Miért nem tud minden ember ilyen lenni a másikkal?

2009. szept. 24. 11:22
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
12:50: látod, épp erről beszélek...ez az ő élete és ő dönti el, hogy a vallás mennyire töltse ki az életét... engem ateista létemre ez nem zavar...de te mégis egyből pszichológushoz küldenéd, mert neked ez nem normális...de mit árt ő másoknak azzal, hogy ő elkötelezi magát a vallás mellett? addig, amíg ő tiszteletben tartja mások véleményét, úgy gondolom, nem árt senkinek vele... de látod, te egyből eszerint ítéled meg őt,és gyakorlatilag bolondnak gondolod...
2009. szept. 24. 13:17
 12/14 anonim ***** válasza:
41%

"de mit árt ő másoknak azzal, hogy ő elkötelezi magát a vallás mellett?"

Hajajj... Nagyon sokat, de ezt itt most igen hosszú lenne kifejteni. Lényeg a lényeg, sommásan, hogy még az úgynevezett "mérsékelt" vallásosság is a fanatizmus táptalajává válhat rendkívül könnyen, mivel ugyanazt a mítoszt propagálja, ami annak is az alapja. Mi több, ha még a gyerekeire is ráerőlteti majd a nézeteit, akkor az meg már kimondottan káros. Említettem fentebb Dawkins könyvét... nézz utána, ott részletesen leírja a dolgokat, jóval alaposabban, mint ahogy én itt megtehetném hirtelenjében.

2009. szept. 24. 13:44
 13/14 anonim ***** válasza:
13:17-es kommetnhez: figyi, nem arról van szó, hogy mit árt, és ezért nem kéne pszichológus, bár ez is vitatható, hogy árt-e, de lényeg, hogy nem természetes személyiségfejlődés, én a saját érdekében küldeném pszichológushoz, nem mások miatt !!! Higgy nekem, az ilyenm szélsőséges esetekben valami nagyon nincs rendben, nem azt mondtam, hogy bolond, hanem, hogy a személyisége nem biztos h jó irányba fejlődik!
2009. szept. 24. 20:07
 14/14 anonim ***** válasza:

János 4:41-24-" Így hát sokkal többen is hittek amiatt, amit ő mondott,  és mondogatni kezdték az asszonynak: „Már nem a te beszéded miatt hiszünk, mert magunk hallottuk, és tudjuk, hogy valóban ez az ember a világ megmentője.”

(Cselekedetek 4:4)-" De sokan hittek azok közül, akik figyeltek a beszédre, és a férfiak száma mintegy ötezerre emelkedett."

János 2:22-"Ám amikor feltámadt a halottak közül, a tanítványai visszaemlékeztek rá, hogy többször is megmondta ezt; és hittek az Írásnak és a beszédnek, amelyet Jézus mondott."

János 3:16-21-"Mert az Isten annyira szerette a világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy mindaz, aki hitet gyakorol benne, el ne pusztuljon, hanem örök élete legyen.  Mert az Isten nem azért küldte el a Fiát a világba, hogy megítélje a világot, hanem hogy a világ megmentésben részesüljön általa.  Aki hitet gyakorol benne, nem kerül ítélet alá. Aki nem gyakorol hitet, már ítélet alá került, mert nem gyakorolt hitet az Isten egyszülött Fiának nevében.  Az ítéletnek pedig az az alapja, hogy a világosság eljött a világba, de az emberek inkább a sötétséget szerették, semmint a világosságot, mert a cselekedeteik gonoszak voltak.  Mert aki hitvány dolgokat cselekszik, gyűlöli a világosságot, és nem jön a világosságra, nehogy feddés érje a cselekedeteit.  De aki azt teszi, ami igaz, az a világosságra jön, hogy nyilvánvalóvá legyenek a cselekedetei mint olyanok, amelyeket Istennel összhangban cselekedett.”

(János 7:31)-" A sokaságból mégis sokan hittek benne, és így kezdtek beszélni: „Amikor a Krisztus megérkezik, tesz-e több jelt, mint amennyit ez tett?”

János 8:28-32-" Jézus azért ezt mondta: „Mikor már felemeltétek az Emberfiát, akkor tudni fogjátok, hogy én vagyok az, és hogy semmit sem teszek a magam kezdeményezéséből, hanem ahogy az Atya tanított, úgy mondom ezeket.  És aki küldött engem, velem van; nem hagyott magamra, mert mindig azt teszem, ami kedvére van.”  Amikor ezeket mondta, sokan hittek benne.

Így aztán Jézus ezt mondta azoknak a zsidóknak, akik hittek neki: „Ha megmaradtok a szavamban, valóban a tanítványaim vagytok,  és megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket.”

János 10:40-42-" És ismét elment a Jordánon túlra, arra a helyre, ahol János először keresztelt, és ott maradt.  Sokan mentek oda hozzá, és mondogatni kezdték: „János egyetlen jelt sem tett ugyan, de mindaz, amit János róla mondott, igaz volt.”  És sokan hittek ott benne."

János 11:20-29-"Márta azért, mikor meghallotta, hogy Jézus jön, eléje ment, Mária azonban otthon ült.  Márta tehát ezt mondta Jézusnak: „Uram, ha itt lettél volna, nem halt volna meg a testvérem.  De most is tudom, hogy amit csak kérsz az Istentől, megadja neked az Isten.”  Jézus ezt mondta neki: „Feltámad a testvéred.”  Márta így szólt hozzá: „Tudom, hogy feltámad a feltámadáskor az utolsó napon.”  Jézus ezt mondta neki: „Én vagyok a feltámadás és az élet. Aki hitet gyakorol bennem, még ha meghal is, életre fog kelni;  s mindaz, aki él és hitet gyakorol bennem, nem fog meghalni soha. Hiszed-e ezt?”  Ő ezt mondta neki: „Igen, Uram; elhittem, hogy te vagy a Krisztus, az Isten Fia, az, aki eljön a világba.”  És miután ezt mondta, elment, és hívta a testvérét, Máriát, és így szólt titokban: „Itt a Tanító, és hív téged.”  Ennek hallatára az gyorsan felkelt, és már ment is hozzá."

Senki sem menekül meg, aki nem fogadja el és nem alkalmazza ’a hitnek e beszédét’, amint azt az apostol a továbbiakban kijelenti: „szívvel gyakorolunk hitet az igazságosságra, de szájjal teszünk nyilvános kijelentést a megmentésre. Mert az Írás azt mondja: » Aki Őbenne hisz, sohasem csalódik.«” (Róma 10:10, 11, NW ). Pontos ismeretet kell szereznünk ’a hitnek e beszédéről’, és tovább kell táplálnunk szívünkben, hogy késztetést érezzünk arra, hogy elmondjuk másoknak. Maga Jézus így emlékeztet minket: „valaki szégyel engem és az én beszédeimet e parázna és bűnös nemzetség között, az embernek Fia is szégyelni fogja azt, mikor eljő az ő Atyja dicsőségében a szent angyalokkal” (Márk 8:38).

Amint azt Dániel próféta megjövendölte, ebben a végső időben „az értelmeseket” látni, amint fénylenek, „mint az égnek fényessége”, miközben a Királyság-tanúskodás elhat a föld végső határáig (Máté 24:14). „Sokakat az igazságra visznek”, és valóban nagyobbá vált az igaz ismeret, mivel Jehova egyre nagyobb világosságot áraszt e végső időről szóló próféciákra (Dániel 12:3, 4). Ez a megmentés üzenete, mely létfontosságú a túléléshez mindazoknak, akik szeretik az igazságot és az igazságosságot.

Pál apostol így folytatja: „nincs különbség zsidó meg görög között; mert ugyanaz az Ura mindeneknek, a ki kegyelemben gazdag mindenekhez, a kik őt segítségül hívják [hívják őt, NW ]” (Róma 10:12). A „jó hírt” ma még inkább világszerte kell prédikálnunk: minden embernek, a föld mindvégső határáig. A Jelenések 14:6-ban szereplő angyal továbbrepül az ég közepén, megbízva minket, ’hirdessük a föld lakosainak az evangéliumot, és minden nemzetségnek, ágazatnak, nyelvnek és népnek’. Hogyan válik ez a javukra azoknak, akik hallgatnak rá?

A Jóel 2:32-t idézve Pál kijelenti: „mindenki, aki hívja Jehova nevét, megmentésben fog részesülni” (Róma 10:13, NW ).

Róma 10:14-18-" Hogyan fogják azonban segítségül hívni azt, akiben nem hisznek? Hogyan fognak pedig hinni abban, akiről nem hallottak? Hogyan fognak pedig hallani, ha nincs, aki prédikáljon?  Hogyan fognak pedig prédikálni, ha nem küldettek el? Mint ahogy meg van írva: „Mily szépséges azoknak lába, akik jó dolgok jó hírét hirdetik!”

De nem mindnyájan engedelmeskedtek a jó hírnek. Mert Ézsaiás ezt mondja: „Jehova, ki hitt a tőlünk hallottakban?”  Így hát a hit a hallottakat követi. A hallottak pedig a Krisztusról mondott szó által vannak.  De kérdem én: talán nem hallottak? Hisz valójában „az egész földre kiment a hangjuk, és a lakott föld végső határáig szózatuk”."

Róma 10:17: „a hit a hallottakat követi.” (Vesd össze: 2Krónikák 9:5–8; János 4:39–42; Cselekedetek 17:11, 12. Először meg kell értjük, mit mond a Biblia, majd ha gondosan tanulmányozuk, meggyőződhetünk a megbízhatóságáról,és így megszilárdulhat a hitünk.)

Róma 10:10: „ Az ember . . . a szívével gyakorol hitet.” (Aki azért elmélkedik Isten dolgain, hogy értékelést fejlesszen ki azok iránt, az jelképes szívébe vési azokat.)

Ezeket azért irtam ,hogy lásuk meg, hogy a hít nem véletlenül fejlödik ki az emberben.Igaz Isten segit a szolgái által a Máté 28:19,20-szerint,de ök hejetünk nem gyakorolnak hítet mi ha nem hallgatunk szavaikra természetesen Biblia Szetirás fényében és nem mendemondákban híszünk akkor élö hítünk lesz(Jakab 2:14)-" Mi haszna annak, testvéreim, ha valaki azt mondja, hogy neki van hite, de cselekedetei nincsenek? Vajon megmentheti-e őt az ilyen hit?"

(Jakab 2:17) -"Ugyanígy a hit is, ha nincsenek cselekedetei, halott önmagában."

Ezért mindenkit arra buzditok ,hoy hallgasson Istenre-Jeremiás 7:23-,Hallgassatok szavamra, és én Istenetek leszek, ti pedig népemmé lesztek. Mindenben azon az úton járjatok, amelyet parancsolok nektek, hogy jól menjen sorotok.’« ------"HALLGATNI ARANY DE NEM MINDEGY KIRE"-------

Titusz 2:11-14-Mert az Isten ki nem érdemelt kedvessége, amely megmentést hoz mindenfajta embernek, nyilvánvalóvá lett,  arra oktatva bennünket, hogy mondjunk nemet az istentelenségnek és a világias kívánságoknak, s józan gondolkodással, igazságossággal és Isten iránti odaadással éljünk e jelenlegi világrendszer közepette,  mialatt várjuk a boldog reménységet és a nagy Istennek és a mi Megmentőnknek, Krisztus Jézusnak a dicsőséges nyilvánvalóvá válását,  aki önmagát adta értünk, hogy megszabadítson minket mindenfajta törvénytelenségtől, s megtisztítson magának egy népet, amely az ő tulajdon népe, s amely jó cselekedetekben buzgó.ÉN MEGTALÁLTAM EZT A NÉPET AMELY JÉZUS IRÁNYIT Jehova Tanúja vagyok ...Különben más vallást keresnék (Máté 7:14).

Én híszek Istenben... amint irtam már Jehova Tanúja vagyok az- Ész 43:10 és a Zsoltárok 83:19 -Szentíráson alapul a nevünk! Jézus követője vagyok...... Krisztus az az Isten által kinevezett Vezető, akire minden embernek szüksége van. Ő ezt mondta: „Én vagyok a jó pásztor, és én ismerem a juhaimat, és a juhaim is ismernek engem” (János 10:14). Te igazán ismered a jó Pásztort? Ismered a tulajdonságait, az üzenetét, a tetteit, a buzgalmát és a szeretetét?

Róma 10:17- Így hát a hit a hallottakat követi. A hallottak pedig a Krisztusról mondott szó által vannak.Jézus hűségesen teljesítette megbízatását, és Jehova valaha élt legnagyobb földi tanúja lett. János apostolnak tehát, aki Jézus halálakor ott állt a közelében, minden joga megvan arra, hogy „a hű tanú” névvel illesse Jézust (Jel 1:5, Cs). A Jelenések 3:14-ben (Cs) pedig „az Ámennek” és „a hű és igaz tanúnak” nevezi magát a megdicsőített Jézus. Milyen bizonyságot tett ez a „hű tanú”?

Igaz hogy Jézus tiszteletbe tertotta mindekinek a hítétt János 9:29- Jézus ezt mondta: „Legyen nektek a hitetek szerint.”

-énis eszt teszem(tehá tisztelem mindenkinek a hítétt) atol kell menyek és az emberekhez ahogy Jézus megparancsolta követöinek és kell hírdesem a evangéliumot vagyis a jóhírt kár hogy ezt sokan nem értékelik . Máte 6:33, János 7:14-18-Jézus erre válaszolt nekik, és ezt mondta: „Amit tanítok, az nem az enyém, hanem azé, aki küldött engem.

Ha valaki cselekedni kívánja az Ő akaratát, tudni fogja a tanításról, hogy az Istentől van-e,

vagy csak magamtól szólok.

Aki saját magától szól, az a saját dicsőségét keresi; aki azonban annak dicsőségét keresi, aki küldte őt, az igaz, és nincs benne igazságtalanság.

1János 2:1-6-"Kicsiny gyermekeim, ezeket azért írom nektek, hogy ne kövessetek el bűnt. És ha valaki mégis bűnt követ el, van segítőnk az Atyánál: Jézus Krisztus, aki igazságos. És ő engesztelő áldozat a bűneinkért, de nemcsak a mieinkért, hanem az egész világ bűneiért is. És abból tudjuk, hogy megismertük őt, ha továbbra is megtartjuk a parancsolatait. Aki azt mondja: „Megismertem őt”, és mégsem tartja meg a parancsolatait, az hazug, és nincs meg abban az igazság. Aki viszont megtartja az ő szavát, abban igazán tökéletessé lett az Isten szeretete. Ebből tudjuk, hogy egységben vagyunk vele. Aki azt mondja, hogy egységben marad vele, maga is köteles továbbra is úgy járni, ahogyan ő járt.

Mit jelent Krisztus követőjének lenni?

Napjainkban emberek százmilliói vélik úgy, hogy elfogadták Krisztus meghívását, hiszen kereszténynek nevezik magukat. Talán a szüleik által választott egyházhoz tartoznak, vagy azt állítják, hogy érzelmileg kötődnek Jézushoz, és hogy elfogadják személyes Megmentőjüknek. Vajon ez Krisztus követőivé teszi őket? Erre gondolt-e Jézus, amikor meghívott minket, hogy legyünk a követői? Nem. Krisztus követése sokkal több ennél.

Gondoljunk a kereszténység világára, azokra a nemzetekre, melyeknek legtöbb tagja kijelenti magáról, hogy Krisztus követője. Vajon a kereszténység alkalmazza Jézus Krisztus tanításait? Vagy inkább gyűlöletet, elnyomást, bűnözést és igazságtalanságot látunk ezekben az országokban, akárcsak a világ többi részén? A nagyra becsült hindu vezető, Mohandász Gandhi kijelentette: „Nem tudok olyan személyről, aki többet tett volna az emberiségért, mint Jézus. És a kereszténységgel nincs is semmi gond.” Majd így folytatta: „A baj veletek van, keresztények. A felét sem alkalmazzátok annak, amit ti magatok tanítotok.”

Jézus ezt mondta: „Ha valaki szeret engem, megtartja a szavamat” (János 14:23). Majd ismét úgy beszélt, mint egy pásztor: „Az én juhaim figyelnek a hangomra, és én ismerem őket, ők pedig követnek engem” (János 10:27). Kétségtelen, hogy a szavaink vagy az érzéseink önmagukban nem bizonyítják, hogy szeretjük Krisztust, ezt főként a tetteinkkel tudjuk kimutatni.

Tetteink azonban nem a semmiből fakadnak, hanem a legbensőbb énünkből, melyet formálnunk kell. Jézus kijelentette: „Az pedig az örök élet, hogy ismeretet szerezzenek rólad, az egyedüli igaz Istenről, és arról, akit elküldtél, Jézus Krisztusról” (János 17:3). Ha pontos ismeretet szerzünk Jézusról, és elmélkedünk a tanultakon, az hatással lesz a szívünkre. Egyre jobban megszeretjük őt, és egy mindennél erősebb vágy fejlődik ki bennünk, hogy mindennap kövessük

1 TIMÓTEUSZ 2:3-7.

" Ez jó és elfogadható a mi Megmentőnk, Isten szemében, akinek az az akarata, hogy mindenfajta ember megmentésben részesüljön, és az igazság pontos ismeretére jusson. Mert e g y Isten van, és e g y közvetítő Isten és emberek között: egy ember, Krisztus Jézus, aki megfelelő váltságul adta magát mindenkiért — erről fognak tanúskodni a meghatározott időben. Ezért a tanúskodásért neveztek ki engem prédikálónak és apostolnak — az igazságot mondom, nem hazudok —, és hogy a nemzeteket tanítsam a hitre és az igazságra."MÁTÉ 24.14; 28:19,20...... Nem akarok senkit sem megsérteni ,hígyétek ell fáj nekem azt olvasni vagy hallani hogy nem helyes a jóhírt hírdetni.-CSELEKEDETEK 20:20;10:42;26:22;5:29,42;4:29.AKI ISMERI A SZENTÍRÁST AZ JÓBBAN MEGÉRT :Tiszteletel...Antal L

2009. okt. 4. 13:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!