A Bibliát helyesen értelmezni csak a Jehova Tanúi kiváltsága, vagy azért a többi ember is értelmezheti helyesen?
Muldernek:szerintem mindegyik a Bibliára alapozza.
Csak nem a lényegét veszi figyelembe.
ma 04:14:
Idézet:
"AZ ÖRÖMHÍR--PÁL SZERINT
A Társulat a Biblia középpontjában a Királyságot látja,pedig Jézus maga mondta:"Ti azért kutatjátok az Írásokat,mert azt gondoljátok,hogy AZOKBAN van az örök életetek:pedig azok RÓLAM tesznek bizonyságot.És mégsem akartok HOZZÁM jönni,hogy életetek legyen."(Jn 5:39-40 Ökumenikus)Ezért az első századi és a mai keresztények mondanivalója egyszerűen Jézus,az Ő lénye és tette(vö.Csel 11:20,1Kor2:2).Nem is egy szervezethez vagy egyházhoz,hanem JÉZUSHOZ akarják vezetni az embereket.
Ha végigolvasod például a Cselekedetek könyvét,ott kizárólag azt látod,hogy akik"megtértek"--azaz elhitték az örömhírt(lásd 1Kor 15:1-11),és a JÉZUSBA vetett hitüket megvallották az örömhír hirdetőinek-,azokat még aznap,AZONNAL meg is keresztelték,és már kereszténynek is tekintették(Csel 2:41-42,8:10:47,16:14-15,27-34).
A szervezet viszont az érdeklődőket legalább fél éven át oktatja,és csak akkor keresztelkedhetnek meg,ha helyesen válaszoltak SZÁZHUSZONNÉGY kérdésre.De hol látunk erre a Bibliában akárcsak egyetlen példát is?Miért lehettek olyan gyorsan kereszténnyé az emberek az 1.században?És miért lehetnek emberek ugyanilyen gyorsan kereszténnyé ma?A válasz az "evangélium" meghatározásától függ,de ezt szerintem Pál apostolra bízhatjuk:
1Kor 15:1-11
ESZETEKBE JUTTATOM,TESTVÉREIM,AZ EVANGÉLIUMOT,AMELYET HIRDETTEM NEKTEK,AMELYET BE IS FOGADTATOK,AMELYBEN MEG IS MARADTATOK.ÁLTALA ÜDVÖZÜLTÖK IS,HA MEGTARTJÁTOK ÚGY,AHOGY ÉN HIRDETTEM IS NEKTEK,hacsak nem elhamarkodottan lettetek hívőkké.Mert én elsősorban azt adtam át nektek,amit én magam is kaptam;hogy tudniillik KRISZTUS MEGHALT A MI BŰNEINKÉRT az Írások szerint.ELTEMETTÉK,és--ugyancsak az Írások szerint--FELTÁMADT a harmadik napon,és MEGJELENT Kéfásnak,majd a tizenkettőnek.Azután megjelent több,mint ötszáz testvérnek egyszerre,akik közül a legtöbben még mindig élnek,néhányan azonban elhunytak.Azután megjelent Jakabnak,majd valamennyi apostolnak.Legutoljára pedig,mint egy torzszülöttnek,megjelent nekem is.Mert én a legkisebb vagyok az apostolok között,aki arra sem vagyok méltó,hogy apostolnak neveztessem,mert üldöztem Isten egyházát.De ISTEN KEGYELMÉBŐL vagyok,ami vagyok,és hozzám való kegyelme nem lett hiábavaló,sőt többet fáradoztam,mind ők mindnyájan;de nem én,hanem az Istennek velem való kegyelme.Azért akár én,akár ők:ÍGY PRÉDIKÁLUNK,ÉS TI ÍGY LETTETEK HÍVŐKKÉ.
Te hogyan lettél hívővé?Neked mit prédikáltak?Mielőtt megkereszteltek,hány kérdést tettek fel?Jézuson kívül még kiben és miben kellett bíznod?""
Szerintem az Őskeresztények nem azt prédikálták,hogy:
Krisztus 1914 óta láthatatlanul uralkodik,és közel a királyság földi megvalósulása.
Idézet:
"-Jézus maga mondta,hogy a visszajövetele NEM KISZÁMÍTHATÓ(Lk 17:20).Nemcsak "a napot és az órát"nem tudhatjuk,hanem valószínűleg AZ ÉVET SEM;hiszen Jézus azt is mondta:akkor jön vissza,AMIKOR NEM IS GONDOLNÁNK(Mt 24:44).
--Mivel a"mikor"kérdésre válaszolni nem a mi dolgunk(Csel:1:7),azt sem mondhatjuk,hogy "most már tényleg itt az ideje!"
--Ha csak számolgatni kellett volna visszajövetelének megjóslásához,Ezt Jézus vagy Pál is megtehette volna.Valószínűleg jobban ismerték Dániel könyvét,mint a Társulat.
--Jézus szerint s katasztrófák a vég ELŐ jelei(Mt24:3-14),és nem az UTÓjelei.Eredetileg a Társulat is azt hirdette 1914-gyel kapcsolatban(lásd Zion Watch Tower,July 15,1894).
--Jakab szerint türelemre csak az Úr eljöveteléIG,másodszori jelenlétéIG van szükségünk,nem tovább.(Jak5:7)"
Kedves Kérdező!
Mivel Jehova Tanúi is emberek, így ők is hibáznak, nem úgy kezdtük a tevékenységünket, hogy egyből mindent úgy gondoltunk, ahogyan most. Hibákat követtünk el, de tanultunk belőlük, és fokozatosabban egyre inkább megértettük az Írásokat. Eleve furcsálom a kérdésedet, mert szerinted ha van egy ténysor amiben a hited van, akkor miért értenél egyet egy olyan ténysorral, ami különbözik a Tiédtől? Ebben nincs logika. Ha én hiszem, amit megtanultam, akkor nem tarthatom igaznak a másik vallás tanításait, amik homlokegyenest az enyémek ellen vannak. Ez inkább hiszékenység lenne. Azért vagyunk biztosak benne, hogy az igazságot tanítjuk, mert meggyőződtünk róla, és nem csak elhittük. HA mégis azt mondanám, hogy Neked is igazad van, akkor saját magamat nevezném hazugnak. A Bibliát bárki értelmezheti, de ha őszintén és sokat vizsgálja, akkor ugyanoda lyukad ki, mint mi.„Az igazságosak ösvénye azonban olyan, mint a hajnal világossága, mely egyre világosabb lesz a teljes délig” – jelenti ki a Példabeszédek 4:18. ez is mutatja, hogy lehet hogy tévedünk még dolgokban, de ha rájövünk azonnal kijavítjuk. Mint pl a dohányzás vot régen. Ha jól emlékszem 1950-es években figyeltek fel a 2Korintusz 7:1 jelentőségére: "Mivel tehát ezek az ígéreteink vannak, szeretteim, tisztítsuk meg magunkat a test és a szellem minden szennyétől, tökéletessé téve a szentséget Isten félelmében." Itt rájöttünk, hogy nem szennyezhetjük magunkat pl dohánnyal sem. Rengetegen elhagyták Jehovát és a testvéreket, mert nem akartak leszokni. Nem lett volna könnyebb figyelmen kívül hagyni és tovább siklani? De. De inkább a pontos és tiszta ismeret szerint élünk kevesen együtt, mint sokan bűnben. Szóval szerintem jogosan gondoljuk így. Vizsgálódni és megérteni azonban mindenki kiváltsága nem csak a miénk. A kérdés az, hogy mennyire vagy őszinte komoly és elszánt, hogy bármi lesz is, az igazságot akarom tudni.
Üdv: Imre
Szia!
Teljesen egyetértek veled!
Egy gond van csak:a Tanúk NEM azt az evangéliumot prédikálják,amivel Krisztus megbízta őket(mármint az apostolokat),hogy tegyék.
Ha tutira rájönnél,hogy a Szervezeted hibás evangéliumot prédikál,búcsút mondanál neki?
Vagy Te vagy a hiszékeny,és hiszel a Szervezetnek,aki nem az apostoli tanítást folytatja tovább.
Tehát akkor most ki a hiszékeny?
Az is benne van a Bibliában,hogy nézzünk utána mindennek,hogy az valóban úgy van-e.
DE ha nincs úgy,ahogy mondják,akkor valami gond csak van,nem?
Isten áldását kívánom az életedre!
Vidiripi
Mulder614!
Mondj csak egy olyan keresztény felekezetet amely azt állítja magáról ,hogy NEM a Bibliára alapozza a tanításait.
Kedves kérdező! Ezekre a felvetéseidre egy másik kérdésednél(?) adtam/adtunk válaszokat, de nem válaszoltál rájuk érdemben.
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__3..
Kedves Vidiripi! Nem csak az a kérdés, hogy hányan állítják magukról, miszerint a Bibliára alapoznak, hanem hogy hányan tudják bizonyítani. Sok magát kereszténynek állító egyház hivatalos hitelveiben szerepel sok Bibliaellenes tanítás, melyek homlokegyenest a Szentírásnak ellentmondó cselekedetekben nyilvánulnak meg, mint a krisztusi semlegesség figyelmen kívül hagyása, letagadása.
Vidiripi
18. válaszoló! (26%)
Tudom jól hogy nem az a keresztény aki annak vallja magát. Csak azt akartam ezzel érzékeltetni ,hogy az összes magát kereszténynek tartó felekezet a Bibliára alapozza a tanításait. Itt kiemelném hogy azt állítja!
Persze az már egy másik kérdés hogy mit is cselekszenek.
"...mint a krisztusi semlegesség figyelmen kívül hagyása, letagadása."
Tény és való hogy az általad említett példának van alapja. De sem Krisztus sem pedig az apostolai nem tanították azt hogy számolgassanak a hívők. Gondolok itt a hétidőre. Az Újszövetségben egyszer sincs leírva ez a kifejezés.
Erről viszont nem is egyszer olvashatsz benne.
Máté 24:36 "Azt a napot viszont, vagy azt az órát senki nem tudja: sem az ég angyalai, sem a Fiú, hanem csak az Atya egyedül.
Márk 13:32; Cselekedetek 1:7;
Maradjunk annyiban hogy azok a felekezetek amelyek "jobban" a Bibliára alapozzák a tanításaikat ott is vannak "vadhajtások". De amikor ezzel szembesíted az adott felekezet tagját akkor te vagy a gonosz. Legyen az egy pap vagy lelkész vagy egyébb vallási vezető.
Pl. a Mária kérdés. Pedig a pap bácsi is nagyon jól tudja hogy mi áll a János 14:6-ban.
"De sem Krisztus sem pedig az apostolai nem tanították azt hogy számolgassanak a hívők. Gondolok itt a hétidőre."
A Bibliából tudjuk, hogy vannak olyan profetikus számok, fejezetek, melyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Teljesen bibliai szellemből történt pl., hogy Jézus megjelenését tudták, akik figyeltek a Szentiratok szavára, és hittek neki! A mi időnkre is van ilyen tartalma a Szentírásnak, ennyi.
Ez nem jelenti azt, hogy ez ellent mondana a Máté 24:36-nak. Mit is mondott Jézus ez előtt?
32-33-as vers: "Szemléltetésként pedig tanuljátok meg a fügefától a következőt: mihelyt fiatal ága zsendül, és leveleket hajt, tudjátok, hogy közel a nyár. Hasonlóképpen ti is, amikor látjátok mindezeket, tudjátok meg, hogy ő közel van, az ajtóknál."
Tehát jól be lehet határolni azt az időt, amit Jézus "jelenlétének" nevez az Írás. De hogy pontosan mely korszakban kezdődik el ez az időszak, az is remekül azonosítva van a Bibliában (1914).
"Az Újszövetségben egyszer sincs leírva ez a kifejezés."
Minden ismeretnek meghatározott ideje van, amikor azt megértik a tanítványok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!