Régen mennyire volt elítélendő egy katolikus és egy református közötti házasságkötés vidéken?
Erről nem hallottam. De régen ritka volt a más vallásúak közötti házasság. Ha egy katolikus házasodott egy más vallásúval, akkor csak katolikus templomban esküdhettek. A másik vallásúnak "reverzálist" kellette adni, hogy a születendő gyerekek mind katolikusok lesznek.
Ha nem így volt, akkor a katolikus nem gyónhatott, áldozhatott.
De aki nem volt olyan nagyon vallásos, ott megesküdtek a református, evangélikus templomban. A lány gyereket az anyja, a fiút az apja vallására keresztelték.
A közvélemény nem ítélte el őket.
Szerintem ez környezetfüggő is. Itt a mi kisvárosunkban, ami ekkor még falu volt, zömében katolikusok vannak, de nem kevés a református sem. Anyakönyveket néztem pont a 20-as 30-as évekből, itt kb. 15%-a a házasságoknak vegyesházasság.
De ha nem helyi szintet nézünk, a Kormányzó családjában Horthy Miklós református volt, de a felesége katolikus. A nagyobbik fiúk szintén református, de a felesége katolikus és nem okozott botrányt vagy gondot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!