Miért jó a kereszténység?
Erről beszélek:
Az első bekezdés.Ha csak a zsidók istene az Isten, akkor miért kéne nekünk hinnünk benne?Ha jól tudom, minden ember egyenlő.De ugye vannak egyenlőbbek.
Tartsuk oda a másik orcánkat is, közben meg elpusztulunk?Mire jó ez az egész?Szerintem semmire az égvilágon.Emberek éheznek, pusztulnak el milliószámra, gyilkosságok, népirtások, igazságtalanságok végeláthatatlan sora.A mi nagy "Istenünk" ezt tétlenül végig nézi és röhög bele a markába?Hagyja hogy egy pár ezer fős dúsgazdag réteg uralkodjon az egész világon?Itt nem a zsidókra gondolok, hanem a politikusokra.
Ennyi lenne a dolgunk, hogy megszületünk, dolgozzunk mint a b*rom, hogy tartsuk el a családot, aztán törődjünk bele hogy ez a sors jutott nekünk, hogy el fogunk pusztulni?Ez megy az idők végezetéig?Erre születtünk?Ennyi lenne a nagy élet?Az emberiség sokkal nagyobbra hivatott.
Az ószövetségi isten, zsidók istene Jahve, bosszuáló, haragvó isten. Megváltással nem csak nem csak az emberiség változott meg, hanem az isten is megbocsátó istenné vált. Ahogy a cikk is írja isten választott népéve pedig a keresztény egyház vált. Legalábbis nekünk. Muszlimok pedig szerint Jahve Allahá vált.
Ez őseid(-ink) vallása, ezzel nem sokat tudunk kezdeni. Max ha nem tetszik, választasz másikat. Evégre vallásszabadság van, vagy mi a szösz...
Ahogy olvasom ezt az egész olvasmányt, olyan érzésem támad, hogy a zsidók így, a zsidók úgy, a nemzsidókra meg mintha valami másodrendű lényként tekintene.
Meg ez is:"Az a nagy dolog, amikor úgy jársz a földön, hogy nem önmagadtól mondod, amit mondasz, hanem figyelsz az Atyára és ha késztetést érzel arra, hogy mondj valamit, akkor mondod, ha arra hogy ne beszélj, akkor nem beszélsz. Ezt még sohasem tudtam száz százalékosan megtenni, de törekszem rá. Ugyanez vonatkozik a cselekedetekre is, még nem mondhatjuk el, hogy minden cselekedetünk az Atya szerint való, de arra kell törekednünk. Az boldoggá teszi az embert, amikor az Atya akarata szerint él,cselekszik."
Hát lehet hogy ezt a vallásos örültet boldoggá teszi, hogy ő neki jó így, hogy úgy viselkedik mint egy rabszolga, de valahogy én ezt nem tudom elfogadni.Mindenki úgy cselekszik ahogy neki jó, nem pedig ahogy Istennek.Mert akkor nem vagyunk mások, mint rabszolgák, robotok.Úgy meg semmi értelme nincs az életnek, ha előre meg van írva a sorsunk.
Mások véleményére is kíváncsi vagyok.Légyszi írjatok.Írjátok le, hogy ti beletörődtök-e ebbe az egészbe, vagy hisztek-e benne, vagy valami.
Ezt írja a cikk:
"Az Egyházban van egy hamis tanítás Izraelre nézve, amely nem áll másból, mint hogy az Ószövetségbõl az Izraelre vonatkozó igéket kisajátítja,"
Szóval ez egy vitairat. Első ránézésre valami neoprotestáns szekta gondolatmenete. A GYIK-ben el is olvashatod, milyen kisegyházakkal, szektákkal áll kapcsolatban a szerko.com.
Keresztények és zsidók viszonyáról a kereszténységen belül többféle irányzat, vélemény létezik, ez egy vélemény. Szóval az egész kereszténységet ne az alapján ítéld meg, amit itt olvasol.
"Ha csak a zsidók istene az Isten, akkor miért kéne nekünk hinnünk benne?Ha jól tudom, minden ember egyenlő.De ugye vannak egyenlőbbek."
Hát azért nem ezt állítja, de mint mondtam, ez nem a kereszténység, hanem egy apró keresztény irányzat álláspontja amúgy is.
"Tartsuk oda a másik orcánkat is, közben meg elpusztulunk?Mire jó ez az egész?"
1) Mire jó? Hát meggazdagodni így nem fogsz, meg hatalmad sem lesz, viszont a vallások célja nem is ez. Arra ott van a politika meg az üzlet.
2) Ha mindenki így viselkedne, az azért hatásos lenne, nem?
A mi nagy "Istenünk" ezt tétlenül végig nézi és röhög bele a markába?
Theodicea-probléma. Könyvtárakat írtak tele ezzel. Nézz utána, nem fogok ideírni egy enciklopédiát. A "miért engedi Isten a rosszat?" az egyik leggyakoribb kérdés a vallásban. A választ általában a világ autonómiájában és végességében, ill. az ember szabadságában keresik. És persze a bukásban, a bűnben.
"Ennyi lenne a dolgunk, hogy megszületünk, dolgozzunk mint a b*rom, hogy tartsuk el a családot, aztán törődjünk bele hogy ez a sors jutott nekünk, hogy el fogunk pusztulni?"
Nem értem a kérdést. Ha ateista vagy, akkor nem hiszem, hogy megdöbbensz azon, hogy meghalunk. Ha vallásos vagy, akkor tudod, hogy amit fönt írtál, az az, ahogy egy szomorú hangulatban lévő ateista szemléli a világot. A vallásosság pont arról szól (többek között), hogy az élet nem csupán gürcölés és családfenntartás és halál.
"Erre születtünk?Ennyi lenne a nagy élet?"
Speciel a kereszténység szerint az örök életre születtél. Ha ateista vagy, akkor persze "ennyi a nagy élet", de ezért nem a kereszténység a hibás.
"Az emberiség sokkal nagyobbra hivatott."
Mi a nagyság? A legnagyobb költő, a legnagyobb filozófus, a legnagyobb zenész, a legnagyobb fizikus is meghal. Ugyanúgy, mint az idióta vagy a bűnöző. Ugyanúgy nem marad belőlük semmi. Az, hogy a nagy tudósra vagy művészre mások emlékeznek, az édeskevés neki, aki már halott. Szóval ha ateista vagy, akkor beláthatod, hogy az emberi nagyság, bármiben is nyilvánuljon meg, átmeneti villanás lehet maximum. Az életet lehetőség szerint ki kell élvezni, ebben benne lehet az alkotás öröme is. És ez minden. Ha vallásos vagy, akkor viszont tekintetbe kell venned, hogy az embernek ugyan örök élete van (bár nyilván vitakérdés, hogy ez pontosan micsoda), viszont Isten nagyságához képest az emberé ugyancsak jelentéktelen. Mire "hivatott" az emberiség? a vallás szerint vallásos feladata van, azaz Istenhez visszatérni. Az ateista szerint mire "hivatott" az emberiség? Kinek mire. Semmire, vagy élvezni, vagy rekordokat dönteni, vagy alkotni...
Mire jó a kereszténység? Egyesek szerint arra, hogy kiutat jelent az ember céltalanság és halandóság miatti kétségbeeséséből. Ellenzői szerint ez a kiút önáltatás, önnyugtató mese. Hívei szerint gyönyörűvé teszi az életet és a halál utánra valami mégjobbat ígér. Hogy hiszel-e ebben vagy sem, az a te dolgod persze.
Először azt kellene meghatároznod, hogy mit jelent a "kereszténység" fogalma. Hiszen ez így egy hatalmas és első látásra áttekinthetetlen csoportok halmaza. Több ezer egyház alkotja, melyek közül, nem is mind nevezhetné magát valóban kereszténynek.
Annak a "bizonyításnak" az írója, akit idéztél, csak egy volt a sok elentmondó vélemény közül.
De miért van ennyi ellentmondás? Mert talán a Biblia, amit általában az alapoknak tekintenek, ilyen "ellentmondásos" lenne?! Nem! Bár ezt akarják sokan elhitetni, és idéznek is gyakran vélt ellentmondást, vagy állítólagos pontatlanságot, de az Írás ennek ellenére (vagy inkább pont ezért!) nagyon is megbízható és nagyrészt egyértelmű annak, aki őszintén és alaposan kutatja!
Röviden, te éppen egy olyan kommentet idéztél az oldalról, ami Jézus Isten voltát akarta bizonygatni, vagyis hogy része egy Szentháromságnak. Ez pont egy olyan filozófia, melyet valójában nem tanít a Biblia.
Azok pedig csupán könnyen megcáfolható álérvek, melyeket a buzgó író előhalászott.
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
Vagyis ha egy őszinte kutató ezt megérti, máris egy nagy lépéssel előre jutott annak kiderítésében, hogy mi a kereszténység, és hogy milyen a valódi kereszténység, mert abban ugye megegyezhetünk, hogy az összes magát kereszténynek valló felekezet, vagy személy nem lehet az!
Tehát, ha leszűkítjük a háromságot nem tanítókra, akkor már nem sok marad, és így tovább...
A végén csak egy marad.
Ez az egy viszont már elég nagy biztonsággal tud jól felelni arra a kérdésedre, hogy "mire jó a kereszténység"!
Milyen szép álom, gondolhatod. Bizony nem tudod meg, és nem tudja meg senki sem, aki nem hajlandó őszinte személyes Bibliakutatásra, mert erősen befolyásolják az előítéletei, vagy az erre épülő jelenlegi világnézete.
Kedves kérdező,azért mert vallásos vagy nem kell a dolgot őrületként kezelni,régebben nekem is voltak ilyen kérdéseim,hogy minek teremtett meg Isten,ha mindenféle elvárásai vannak velem szemben.Próbáld meg úgy nézni a dolgot,hogy ha te szülő vagy,vagy leszel neked is lennének elvárásaid a gyerekeddel szemben,szeretet ,tisztelet stb...pedig nem ő akar megszületni,te döntöd el,hogy gyereket vállalsz.
A kereszténység alap pillére a biblia,ami egy olyan útmutató az emberiségnek,amit ha mindenki elfogadna szükségtelen lenne emberi kormányzat és a világ nem ilyen kellemetlen hely lenne.Az ok,amiért úgy érzed,hogy Isten nem törődik veled az pedig az,hogy akkor mikor Ádám és Éva bűnbe esett ők választották az emberi kormányzatot,mert úgy gondolták boldogulni fognak-fogunk Isten nélkül is.Ez az ok ,amiért Isten hagyja,hogy a magunk ásta gödörben vergődünk.
Kétféle szülő van,az egyik,aki mindent helyrehoz a gyereke életében ezáltal életképtelen felnőttet nevelve,a másik hagyja,hogy tanuljon a hibáiból.Szerintem ezért tartunk most itt.
Én nem vagyok vallásos.Ateista vagyok.De én hiszem hogy van Isten, de nem szeretem és nem akarom elfogadni hogy bármilyen módon én függjek tőle.Csak néha el szoktam gondolkozni azon, hogy mi miért is vagyunk itt, mi a dolgunk és ez miért van.Egyszerűen nem értem azokat az embereket, akiknek ha meghal a gyermekük, akkor csak elintézik ennyivel hogy "Isten akarata volt", meg hogy "Istennek céljai vannak vele".Néha elszomorodom, hogy sokan beszélnek itt mindenféle szeretetről, meg megértésről, de nem tartja be mindenki.Sokaktól elvárják hogy tartsa be, akik meg olyan pozícióban vannak, magasról tesznek mindenféle emberi és isteni törvényre és ki akarják irtani a népeket, egybeolvasztani a kultúrájukat, eltüntetni a nemzetállamokat.Egyszerűen nem hiszem el, hogy erre nincs semmilyen megoldás.Megoldás itt valószínűleg csak akkor lesz, ha már olyan nagy lesz az elnyomás, hogy mindenki megelégeli, ekkor jönnie kéne egy világégésnek, aztán a dolgok helyrerázódnak.Én ebben hiszek.
Erről az Ádám és Éva dologról, meg annyit hogy az emberiség már több ezerszer törlesztett Istennek Ádám és Éva bűneiért, de úgy látszik ez neki nem elég.Én néha Istent nem tekintem másnak, mint egy jól szórakozó gyereknek.
Mindössze annyi biztató jelt látok, hogy a történelem során lehet hogy mindig pont Isten volt az, aki megakadályozta, hogy túlságosan elfajuljanak a dolgok.
Nem engedte Hitler tervét sem, megakadályozta a kommunistákat és remélem hogy a népnyúzó burzsoá rétegnek sem sikerül a globalizmus rabigájába hajtani a világot.
"Egyszerűen nem értem azokat az embereket, akiknek ha meghal a gyermekük, akkor csak elintézik ennyivel hogy "Isten akarata volt", meg hogy "Istennek céljai vannak vele".
Na látod most egy másik hazug, istengyalázó tanításra világítottál rá, a biblában nincs ilyesmi a halál okairól, ami sajnos még egy ideig mindenkit súlyt.
A halál oka a bűn, melyet Ádáméktól örököltünk, de nem vég nélküli időn keresztül fog ez uralkodni az emberiségen.
A "törlesztést" mindenkinek saját magának kell rendeznie Istennel, méghozzá Jézus váltságdíja alapján. Mivel ezt a "váltságot" Jézus letette értünk, most mindenki az Ő tulajdonában van.
De a "korlátokról", melyeket te elviselhetetlennek tartasz, valójában nem "börtönszerűen" kell fogalmazni, mert a bibliában szereplő korlátok, valójában a védelmünket szolgálják. Mint egy magas ház tetején lévő korlát, úgy véd mindenkit, aki ragaszkodik hozzá.
Azzal van a baj, mikor e korlátokat sokan nem igénylik, mondván "ők teljesen szabadok akarnak lenni".
De ilyen nincs! Vagy a Bibliai "korlátokhoz" ragaszkodsz, vagy a "bűn rabszolgája" leszel, középút itt nincs. Tényleg nincs!
Az Isten felé mutatott egészséges imádat viszont nem nevezhető betegesnek, mivel ez olyan, mint az a búvár, aki úgy merül alá, hogy tisztában van a tenger hatalmával és törvényeivel! Van benne egy egészséges 'félelem' ezen dolgok iránt, és tudja, hogyha szembeszegül e hatalommal és a törvényeivel, akkor nem lesz sikeres. Ennyi!
Az Istenfélelem is ehhez hasonló kellene, hogy legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!