Miért van gyónás a kat. Egyházban?
Előttem levő jól összefoglalta a lényeget.
Én úgy tudom, hogy kezdetben 3 olyan komoly bűn volt, amit gyónás során oldoztak fel: hitehagyás, szándékos gyilkosság és házasságtörés. Ekkor akár 2-3 évig is vezekelt az illető, nem áldozhatott, majd a letelt idő után a püspök oldozhatta csak fel és ekkor a közösség is visszafogadta, innentől már részt vehetett a liturgiában is.
A gyónás mai formája az ír területekről terjedt el: fülbegyónás és kisebb bűnöket is megvallunk. Ezzel lehetőset biztosítunk arra, hogy ha csak kicsit tértünk le a helyes útról, akkor hamar visszatérhessünk, viszont ekkor bonyodalmassá vált, hogy mindenki püspökhöz ment, így a papok is feloldozhattak. (Rendkívül súlyos bűn feloldozása pl. abortusz, gyilkosság stb. ma is püspöki engedélyhez kötött!)
A gyónás szentsége azért van, hogy kiengesztelődjünk Istennel ÉS az Egyházzal is. Többek között ezért kell a pap, mert ő képviseli az Egyházat, de a bűnöket nem ő bocsájtja meg, hanem Isten.
Ezen kívül mi egy rendkívül szerencsés kiválasztott nemzedék vagyunk, mert Isten kegyelméből hamarosan mindenki még életében meglátja lelke állapotát a küszöbön álló Nagy Figyelmeztetés alatt és ha túléli ezt az eseményt, akkor még lesz alkalma megbánni bűneit és változtatni annak érdekében, hogy ne jusson a pokol tüzére. További info:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!