Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért van gyónás a kat....

Miért van gyónás a kat. Egyházban?

Figyelt kérdés
Mióta van ez? Vagy egyáltalán miért van? A többi egyházban (protestáns ) miért nincs?
2013. márc. 21. 16:59
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Előttem levő jól összefoglalta a lényeget.

Én úgy tudom, hogy kezdetben 3 olyan komoly bűn volt, amit gyónás során oldoztak fel: hitehagyás, szándékos gyilkosság és házasságtörés. Ekkor akár 2-3 évig is vezekelt az illető, nem áldozhatott, majd a letelt idő után a püspök oldozhatta csak fel és ekkor a közösség is visszafogadta, innentől már részt vehetett a liturgiában is.

A gyónás mai formája az ír területekről terjedt el: fülbegyónás és kisebb bűnöket is megvallunk. Ezzel lehetőset biztosítunk arra, hogy ha csak kicsit tértünk le a helyes útról, akkor hamar visszatérhessünk, viszont ekkor bonyodalmassá vált, hogy mindenki püspökhöz ment, így a papok is feloldozhattak. (Rendkívül súlyos bűn feloldozása pl. abortusz, gyilkosság stb. ma is püspöki engedélyhez kötött!)

A gyónás szentsége azért van, hogy kiengesztelődjünk Istennel ÉS az Egyházzal is. Többek között ezért kell a pap, mert ő képviseli az Egyházat, de a bűnöket nem ő bocsájtja meg, hanem Isten.

2013. márc. 21. 22:18
 12/15 Emberhalász ***** válasza:
0%
A bűnbánat és gyónás igazi értelmét majd csak halálunk után értjük meg, amikor minden cselekedetünk elénk lesz tárva. Ezt tanúsítják olyan emberek, akiket Isten azért küldött vissza a halál küszöbéről az élők sorába, hogy ezt elmondják. Pl. Dr. Gloria Polo Ortiz kolumbiai fogorvosnő esete: [link]
2013. márc. 22. 11:13
 13/15 Emberhalász ***** válasza:
0%

Ezen kívül mi egy rendkívül szerencsés kiválasztott nemzedék vagyunk, mert Isten kegyelméből hamarosan mindenki még életében meglátja lelke állapotát a küszöbön álló Nagy Figyelmeztetés alatt és ha túléli ezt az eseményt, akkor még lesz alkalma megbánni bűneit és változtatni annak érdekében, hogy ne jusson a pokol tüzére. További info:

[link]

2013. márc. 22. 11:18
 14/15 A kérdező kommentje:
Azért én a nagyfigyelmeztetéssel nagyon óvatos lennék. Mivel az egyház szerint nem az Úrtól van. Meg én is elolvastam, és hát nagyon furcsák ezek a kinyilatkoztatások. Meg azt sem hiszem, hogy csak a katolikus egyház a szent és igaz. Annak ellenére, hogy katolikus vagyok.
2013. márc. 22. 15:17
 15/15 anonim ***** válasza:
A nagyfigyelmeztetés valóban érdekes dolog. Miért nem lehet semmit hallani vagy legalább fellelni neten azt a nőt, aki ezeket kapja? Minden más esetben, pl Medjugorje, Fatima, ismerjük azokat, akiknek ebben részük volt. Másrészt azt írta már 2011-ben azt hiszem, hogy még abban az évben eljön Jézus Krisztus. Meg hogy mindenki imádkozza a rózsafüzért. Én görögkatolikus vagyok, gyakorlom is a vallásom, de mi nem szoktunk rózsafüzért imádkozni. Van helyette csotkink, meg imaóránk, meg utrenye, vecsernye...Ezek nem tetszenének Istennek???Ebből látszik számomra, hogy nem nagyon állja meg a helyét. Habár akkor meg lehet, hogy én is egy hamis lélek vagyok...
2013. márc. 22. 15:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!