Papok és egyházi méltóságok (püspök, érsek, bíboros, pápa) hordhatnak szakállat?
Figyelt kérdés
Még soha nem láttam római katolikus papot szakállal,de például bíborost igen, van erre valamilyen szabály?2013. márc. 16. 22:44
1/6 anonim válasza:
Per pillanat nincsen, hordhatnak papok szakállat, én több szakállas papot is ismerek. Egy időben (sok száz éve) vita tárgyát képezte ez a dolog, a keleti (ortodox) egyház azt mondta, szakállal az igazi, mert a római polgárok borotválták az arcukat, a nyugati egyház meg azt mondta, a barbárok hordanak szakállat.
Ma nincs erre nagy trend, mindenki úgy hordja az arcszőrzetét, ahogy akarja, de általában a szakáll nélküli papok (bármilyen titulusuk is legyen) vannak többségben.
2/6 anonim válasza:
Mármint szabályozás nincsen per pillanat, bocs, csípőből a 2. kérdésedre kezdtem a választ. :)
3/6 anonim válasza:
Régebben volt olyan, hogy nem lehetett, ma már nincs ilyen szabály, én ismerek is szakállas papot.
Keleten (ortodoxoknál) szokás, hogy mindenképp legyen szakáll, nyugaton nem.
4/6 anonim válasza:
A kánonjog a 13. század óta tiltotta a szakállviselést, ennek ellenére a pápák 1527-1700 között mégis hordtak szakállat. VII. Kelemen pápa Róma csúfos kifosztása után a gyász jeléül növesztett szakállat, az ő utódai pedig valamilyen különös oknál fogva folytatták ezt a szokást egészen XII. Incéig. Egyébként a latin egyházban nem jellemző ez, de vannak kivételek. Én is nemrég láttam képen egy szakállas bíborost, amin eléggé meglepődtem, de van egy bajuszos kínai püspök is, amin még inkább :)
5/6 anonim válasza:
Egyébként nem hallottál még Pál Feri atyáról? Ő szakállas és katolikus pap (valamint pszichológus és mentálhigiénés szakember is).
6/6 anonim válasza:
Az én legjobb barátom is pap, és szakállas :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!