A reformátusok miért csak néhány egyházat fogadnak el? Miért kell 'leszektázni' a többit?
Szia!
Természetesen nem csak számodra megbotránkoztató. Ettől föggetlenül hibát követsz el, ha általánosítasz. Van néhány református lelkész, és vannak olyan reformátusok, akik szektáknak tartják a kisegyházak többségét. Ezzel szemben vannak olyanok akik nem. Az előbbiek helytelenül cselekedtek, az utóbbiak nem.
Jómagam református közösségből származom, de kb. 20 éve már adventista vagyok. Arról tudok neked bizonyságot tenni, hogy a többség elfogadta ezt, és továbbra is testvérnek tekint. Jó a kapcsolatom a volt gyülekezetetemmel, néha meglátogatom őket, sőt a nagyobbik fiam református líceumba jár. Szóval hála Istennek a többség nem ilyen amilyennek leírtad.
Üdv. Péter
Az első válaszolóval értek egyet.
Ha tudná a szekta szó jelentését, akkor rá jönne, hogy a Református egyház is a szektákhoz tartozik.
szekta = Krisztus Tanításától eltért felekezet.
Több keresztény felekezet is tanít biblia ellenes tantételeket, és azokat azért nem szektázza le, mert Ők is ugyan azt csinálják, mint a Ref. egyház.
Kedves Kérdező!
Érdekes megfigyelni, a Bibliában kik, kiket neveztek szektának, vagy szektásoknak. Mindig a Krisztus ellenségeit, illetve tanításának ellenzői illetve ellenzőit nevezték szektának.
Pál apostolt a Cselekedetek 24:5 szerint "a názáretiek szektájának élharcosa" címmel illeték, kik? Hát Anániás főpap és néhány vén, meg Tertullusz. Szerinted Anániás meg a többiek Isten emberei voltak? Nyilván nem. Ez kiderül Pál apostol szavaiból, ugyan itt a 14. versből. "Azt azonban megvallom neked, hogy a szerint az út szerint, amelyet ők 'szektának' neveznek, így végzek én szent szolgálatot Istenének.."
Pál apostol azt is elismeri, hogy mielőtt keresztény lett, egy szektának volt a tagja. Szavai erről a Cselekedetek 26:5 versében így hangzanak:" akik régebbről ismernek engem, az első pillanattól kezdve tudják -ha tanúskodni kívánnak- hogy imádati formánk legszigorúbb szektája szerint éltem mint farizeus." Kik előtt védekezett így Pál apostol? Hát nem az igaz keresztények előtt!
No de a Biblia ír arról is, hogy kell lenni "szektásságnak". Ez napjainkra már réges rég beteljesedett. Mert a Biblia minden szava igaz:" Mindazonáltal hamis próféták is támadnak a nép között, MIKÉNT KÖZÖTTETEK IS lesznek hamis tanítók. Ugyanezek romboló szektákat fognak bevezetni csendesen és megtagadják még a tulajdonosukat (Jézust) is, aki megvette őket, gyors pusztulást hozva magukra" 2Péter 2:1
Egyébként a "gyülekezetek egységét" benne van a szóban, az egységes tanítás, viselkedési minta jellemez. Nem lehet egy bibliai kérdés felől egy felekezeten belül össze vissza vélemény. Akkor hol vagy miben van az egység?
Szerintem meg igaza van. A szekta szó köznapi értelemben olyan csoportot jelent, aki a többségtől elkülönül, mivel más tanokat hirdet, ráadásul egy tanító (Charles T. Russel, Ellen White, Joseph Smith, Németh Sándor) tanait követve (mint ahogy a szekta szó eredeti jelentése is ezt takarja). Sőt, a legtöbb ilyen "felekezet" a protestantizmusból nőtte ki magát, tehát a reformátusok szemében szekták.
Valóban az egységre törekszünk, de elég nehéz lesz úgy megvalósítani, hogy vannak bizonyos vallási csoportok, melyek pont, hogy bomlasztanak és támadják a többséget.
Sziasztok!
Nagyon viccesek a válaszok:)
"Azért, mert ezek valóban szekták. A Bibliában sehol nincs szó ezekről a szektáktól."
Kérlek mutass egy idézetet ahol a református/bármely más/ egyházról beszél a biblia!
"A szekta olyan csoportra utal, mely egy vallásos közösségen belül más nézetet vall, illetve kiválik a közösségből, hogy új vallást alapítson."
Ok, kezdetben Jézus aztán a tanítványi is pont ezt tették - fújjj szektások!
"Sőt, a legtöbb ilyen "felekezet" a protestantizmusból nőtte ki magát, tehát a reformátusok szemében szekták."
Ezen az elven a reformátusok a katolikusokból nőtték ki magukat, így ők is szekták / persze ezt nem gondolom komolyan, de vicces a megközelítés.
"Valóban az egységre törekszünk, de elég nehéz lesz úgy megvalósítani, hogy vannak bizonyos vallási csoportok, melyek pont, hogy bomlasztanak és támadják a többséget."
Na így jött létre a reformáció - katolikus egyházat /többséget / támadták, majd megbomlasztották.
Nekem nagyon tetszenek a válaszok!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!