Hogy megy ez templomban? (többi lent)
Én nem vallásos nevelésben nőttem fel, tehát még kezdő keresztény vagyok ill. akarok lenni.
Ne nevessetek ki a kérdésekért.
Egy templomban pl. nyáron hogyan lehet bemenni? Rövid nadrág, rövid ujjúba lehet?
A papot "atyám"-nak lehet szólítani és tegező vagy magázó viszony van közte és csak "fontos" kérdésekben lehet vele beszélni v. lehet vele beszélgetni is és kérdéseket feltenni?
Mi az amit a hívek szájába ad a pap (amikor sorban állnak)?
Hogyan lehet gyónni ill. én nem tudok elmondani egyetlen "miatyánkot" sem, másrészt, hogy tud 1 pap feloldozni hiszen ő csak ember hiába pap: azt nem csak Isten tud??
1. nem illik rövid nadrágban és rövid ujjú pólóban bemenni (bár sokan megteszik, nálunk ezt nem veszik olyan komolyan, de akkor is illetlenség)
2. atyámnak kell szólítani, beszélhetsz vele nem fog elküldeni (azt kérdezd meg, hogy ráér e), magázd
3. ostyát kapnak a hívők (ez csak az előáldozott embereknek jár - legalábbis a katolikusoknál, a többi felekezetnél nem tudom, hogyan működik ez)
4. bemész gyónásra és elmondod, hogy most vagy először a pap majd elmondja mit tegyél
5. a feloldozás minden felekezetnél más felfogással bír
1. Hát, strandgatyában és izompólóban én már nem mennék be. De mondjuk térd alá érő halásznadrág már belefér. Szerintem templomfüggő is, nálunk pl. sok a fiatal, rövidujjú felső simán belefér már, nem kell 40 fokban öltöny..
2. Inkább úgy hívjuk, hogy keresztnév + atya és magázzuk. Te is magázd inkább először, aztán ha tegezheted, akkor úgyis szól.
3. Szentostyát kapnak, ami hitünk szerint Krisztus teste.
4. Én nem a gyóntatószékben kezdeném. Mivel kezdő vagy, így nem árt tisztázni, hogy mik pontosan a bűnök, amiket meg kell gyónni és mi ennek a menete. Természetesen nem a pap oldoz fel, hanem Jézus. A pap csak egy közvetítő. Ha az ember bűnt követ el, akkor nem csak a Jóistent bántja meg vele, hanem az embertársait is, továbbá egy olyan állapotba kerül, amivel kizárja magát az Egyház közösségéből (ezért nem áldozhat). A gyónásban Isten megbocsájtja bűneidet és az Egyházzal is kiengesztelődsz. Ezért kell a pap. Meg azért is, mert jó tanácsokkal tud ellátni.
+1: én is javaslom, hogy kezdj el közösségbe járni, szerintem minden plébánián van felnőtt hittan/katekézis. Pappal beszélhetsz úgy is, hogy kérsz tőle valamikor időpontot és akkor négyszemközt leülhettek.
A legtöbb plébánián általában szokott lenni felnőtt hittanos csoport, vagy hasonló azoknak, akik most ismerkednek a katolikus hittel, felnőttként. Ballagj el a hozzád legközelebbi plébániára és beszélj a pappal, kérd a segítségét. Az "atyám" megszólítás jó, de amikor először találkoztok, nyilván bemutatkoztok egymásnak, ezután szólíthatod a nevén+atya ((pl.: János atya). Köszönés: "Dicsértessék a Jézus Krisztus" (Röviden is használják: "Dicsértessék!") Válasz erre: "Mindörökké Ámen".
Biztos lehetsz benne, hogy örömmel fogad és segíteni fog, válaszol minden kérdésedre! Ha épp nem ér rá, megbeszéltek egy időpontot, amikor tud veled foglalkozni, vagy átirányít egy hitoktatóhoz, esetleg egy másik paphoz.
Sok sikert az új utadon!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!