Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Nazarénus "esküvőre" házasságk...

Nazarénus "esküvőre" házasságkötésre vagyok hivatalos. Mire számítsak? Hogy zajlik?

Figyelt kérdés
2009. szept. 5. 14:55
 1/9 anonim válasza:
97%
A nazarénus esküvőt házasságkötésnek hívják, mivel nem tesznek esküt. A házasságkötést vasárnap az istentisztelet után tartják. Nazarénus csak nazarénus vallásúval köthet házasságot. Ezen az alkalmon nem gyülekezeti tagok is részt vehetnek. A házasulandóknak a szolgálattevő tesz föl az életre vonatkozó kérdéseket; például: elfogadja-e a házastársának szüleit, tisztelni fogja-e őket stb. A pár letérdelve imádkozik, és kéri az Úr áldását. Nem húznak egymás ujjára karikagyűrűt. A menyasszony öltözéke régebben fekete, kosztümszerű ruha volt, ma már fehér, és a menyasszony nem visel fátylat. A házasság minden díszes külsőségét, így a lakodalmat is ellenzik. A házasságkötés után csak egyszerű ebédet adnak a meghívottaknak. A házasság fölbontásának egyetlen oka a házasságtörés lehet.
2009. szept. 5. 15:19
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszi, bár ezt a neten én is megtaláltam... abban bíztam hogy valaki tapasztalatból tud írni...
2009. szept. 5. 21:46
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

hm... ha a maira voltál hivatalos akkor már láttad hogy tényleg az történt amit leírtak (tapasztalatból mondom, mert bár éppen a mai házasságkötésen nem voltam ott, de több másikon már igen, így biztos vagyok benne hogy ma is ez történt)

ha nem a mai alkalomra hívtak meg akkor annyit tudok hozzátenni, hogy délelőtt a - nazarénus terminológiával élve - 'házasságkötési szent munka' közben elhangzik néhány kifejezetten házasságkötési ének, majd a házasságkötés után de még az ebéd előtt van ún. éneklés.

Éneklésen a jelenlevők által kikért énekeket énekli a gyülekezet az egyházban jelenleg használatos kétféle énekeskönyvből. Ilyen házasságkötési alkalmakon a kikért énekek jelentős része szintén kifejezetten házasságkötési ének.

mivel én köztük élek, nem tudok úgy írni róla mint egy kívülálló, aki már volt ilyenen, nem tudom leírni azokat a dolgokat amik egy kívülálló figyelmét keltik fel, de remélem segítettem

esetleg ha leírnád hogy milyen szempont(ok)ból vagy kíváncsi, többet tudnánk segíteni

2009. szept. 6. 22:15
 4/9 A kérdező kommentje:

Igen, tegnap volt.

Akkor leírom, hátha később mást is érdekelni fog.

Szóval én katolikus vagyok, így a mi szokásainkkal tudom összehasonlítani. Ami nagyon más volt, az az, hogy nem előre megírt "versszerű" imádságok voltak, hanem saját szavaival imádkozott a szolgálattevő. Ez nagyon tetszett, úgy éreztem így sokkal közelebb lehet kerülni Istenhez, mint egy más áltam korábban kitalált imádsággal. Az is tetszett, hogy nem egy előre megírt forgatókönyv alapján, meghatározott szöveggel zajlott a házasságkötés, hanem szinte beszélgetésszerűen tette fel a kérdéseket a szolgálattevő.

A énekek pedig leírhatatlanul szépek voltak. A katolikus misén is sokat énekelünk, van gitáros mise is, de ilyen gyönyörű dalokat még sose hallottam. A szövegük is nagyon szép volt, a 4 szólam pedig fantasztikusan szólt. Mindenkinek ajánlom, hogy menjen el egyszer és hallgassa meg! Felejthetetlen élmény. Megható volt hallgatni, különösen a kimondottan házasságkötési énekeket.

A közösség pedig nagyon barátságos, végtelenül jóindulatú. Folyamatosan figyelték hogy semmiben se szenvedjünk hiányt, mindig segítettek, kalauzaltak minket, mégsem éreztük egy pillanatig se kívülállónak, oda nem valónak magunkat. Nagyon szép élmény volt, örülök hogy ott lehettem!

2009. szept. 7. 15:14
 5/9 A kérdező kommentje:
áltam=által
2009. szept. 7. 15:16
 6/9 A kérdező kommentje:
Hja, és a korábban olvasottakkal ellentétben, volt fátyla a menyasszonynak :) ...és gyönyörűszép volt :)
2009. szept. 7. 15:17
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
hát szerintem az első válaszoló arra a fátyolra gondolhatott amit az arc elé engednek, olyan pedig nem gondolom, hogy volt ;)
2009. szept. 7. 20:51
 8/9 A kérdező kommentje:
Nem, olyan valóban nem volt... bár a fátyol, az nekem fátyol.. :) Mind1... amúgy az első válaszoló egy cikket idézett, amit én is megtaláltam korábban.
2009. szept. 8. 09:46
 9/9 anonim válasza:
Megkérdezhetem, hogy hol, melyik gyülekezetben volt ez a házasságkötés? Akkoriban kerültem kapcsolatba egy nazarénus családdal, azóta köztük élek, de nem emlékszem, hogy akkoriban ki házasodott. Lehet, így beugrana.
2012. ápr. 16. 13:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!