Jézus = Isten?
Kedves utolsó!
Az 1Mózes 1:1-ben az „Isten” cím a többes számú héber ’Eló‧hím′ lefordítása. A háromság szószólói azt mondják, hogy ez utalás a háromságra. Az 5Mózes 6:4 az ő magyarázatuk szerint szintén a Háromság tagjainak egységére utal, mivel ott ez áll: „ Az ÚR a mi Istenünk (az ’Eló‧hím′ szóból), egyedül az ÚR!”
A héberben itt használt többes számú főnév esetében a királyi vagy fejedelmi többesről van szó. (Lásd: The New American Bible. St. Joseph kiadás, bibliai szótár, 330. o.; New Catholic Encyclopedia. 1967, V. köt., 287. o.) Egyáltalán nem az egyetlen istenségben tömörített több személy gondolatát tükrözi vissza. Hasonló módon a Bírák 16:23-ban a hamis Dágon istenre való utalásnál is az ’eló‧hím′ cím egyik formáját használják; a hozzá tartozó ige egyes számban áll, ami mutatja, hogy csak egy istenről van szó. Az 1Mózes 42:30 Józsefet Egyiptom ’urának’ (’adhó‧né′, fejedelmi többes) nevezi.
A görög nyelvben nem ismert a királyi vagy fejedelmi többes. A Septuaginta fordítói az 1Mózes 1:1-ben ezért a ho The‧osz′-t (Isten, egyes szám) írták az ’Eló‧hím′ megfelelőjeként. A Márk 12:29 Jézus egyik válaszát írja le, amelyben az 5Mózes 6:4-et idézi, s hasonlóképpen az egyes számú görög ho The‧osz′ kifejezést használja.
Az 5Mózes 6:4 a héberben kétszer is tartalmazza a tetragramot, ezért helyesen így kellene hangoznia: „Jehova, a mi Istenünk e g y Jehova” (ÚV). Izrael nemzete, amelyhez e szavak szóltak, nem hitt a háromságban. Ma sem hisz! A babilóniaiak és az egyiptomiak imádtak istenhármasokat, Izrael nemzete előtt azonban világosan ki lett emelve, hogy Jehova különbözik ezektől az istenektől.
Kedves 18-as! A linked alatt a 15-ös válaszomban lévő dolgok nagyrészt figyelmen kívül lettek hagyva, átugrottátok őket. De az előtte lévő 14-ből idéznék:
"Mondtam már nektek - felelte Jézus -, de nem hiszitek. A tettek, amelyeket Atyám nevében végbeviszek, tanúságot tesznek mellettem. Mégsem hisztek, mert nem vagytok juhaim közül valók. A juhaim hallgatnak szavamra, ismerem őket, és ők követnek engem. Örök életet adok nekik, nem vesznek el soha, nem ragadja ki őket a kezemből senki.
Atyám adta őket nekem, s ő mindenkinél nagyobb: Atyám kezéből nem ragadhat ki senki semmit. S én és az Atya egy vagyunk." (Jn 10, 25-30)
Mit mondott Jézus már sokadjára ugyanabban a szellemben? "Atyám adta őket nekem (tehát nem voltak Jézuséi előtte, mivel nem is volt Atyjával "egyenlő" előtte), s ő mindenkinél nagyobb (tehát ezt Jézus állítja, akinél szintén nagyobb!): Atyám kezéből nem ragadhat ki senki semmit (éppen azért, mert 'mindenkinél nagyobb', vagyis EGYEDÜL az Atyja a mindenható)."
Ezek után mondja azt a háromságimádók által szándékosan félreértelmezett részt, hogy "én és az Atya egy vagyunk". Mint ahogy "egy" a tanítványaival is!!!!
(1Korinthus 2:16) "Mert 'ki ismerte meg Jehova gondolkodását, hogy oktathatná őt'? Bennünk azonban megvan Krisztus gondolkodása."
Ha Jézus "egyenlő" volna tudásban és bölcsességben egy feltételezett mitikus háromságban az Atyjával, hogyan lehetne ezt kijelenteni????
Várom a válaszokat!
"Az 1Mózes 1:1-ben az „Isten” cím a többes számú héber ’Eló‧hím′ lefordítása...."
Nem pont erre gondoltam, mindenesetre lefuttattad a programot.
Látom nem szűnsz meg tévelygő kérdéseidtől, melyek mind egy kaptafára mennek és jó kis cáfolat van a linkben rájuk.
Eleve elvetélt manőver ez, mellyel saját válaszképtelenségedet próbálod ellensúlyozni.Ja,
nem fogok helyetted dolgozni és megmutatni hol:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!