Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Istennek nem tetszik a hobbi,...

Istennek nem tetszik a hobbi, az érdeklődési kör?

Figyelt kérdés

Sok hívő ismerősöm szolgál nagyon sokat a gyülekezetében, ezen kívül vasárnap délelőtt is járnak és ifiórára is.

Én csak ifiórára járok, szerdán ha lehet, egyetemi FÉK-re, és egy-két havi gyülekezeti alkalomra. Persze ha akad valami, szolgálok én is, például gyermekkarácsonynál be kellett segítenie a mi csoportunknak is, vagy egyéb egyszerű dolgok.

Nekem csak az durva, ha valaki heti 3-4-szer, akár 5-ször is a gyülekezetében van.

Ha rákérdezek náluk, hogy a munka/tanulás és a sok szolgálat mellett mikor jut idő sportolni, olvasni, hobbikkal foglalkozni, kirándulni mit tudom én, azt mondják, hogy nem szabad azokat túlzásba vinni, meg Isten fontosabb, és a többi csak utána.

De ez az egész egy önző Istent varázsol elém.

Isten teremtett egy világot, de sokadrangú, hogy abban gyönyörködjünk, felfedezzük?

Isten képességeket adott arra, hogy alkossunk, kultúránk legyen, mi is létrehozzunk valamit, meg másokéban is gyönyörködjünk, de az sokadrangú?

Isten adott nekünk egy testet, ami elvileg a Lélek temploma, de sokadrangú, hogy ápoljuk-e?

Ezek csak azoknak járnak, akik villámgyorsan elvégzik a munkájukat, majd mennek szolgálni, és utána egy kicsi idejük esetleg marad magukra?

Szerintem nem árt egy kis önzőség.

Másrészről például fotózással, rajzolással, olvasással, sőt, sporttal is lehet dicsőíteni Istent. Milyen szépet alkotott Ő, vagy a teremtés koronája, az ember milyen szépet alkot.

2013. jan. 20. 11:59
 1/9 anonim ***** válasza:
51%

Kedves Kérdező.

Bár Én egy nem éppen kedvelt valláshoz tartozom, de itt is nagyon komolyan vesszük az Istennek járó imádat bemutatását, nem csak a gyülekezetbe járással, hanem a prédikáló szolgálattal is.

De ahogy Bölcs Salamon írja, mindennek rendelt ideje van. Ideje a nevetésnek a sírásnak, a munkának a kikapcsolódásnak.

Mi hetente kétszer járunk gyülekezetbe és a körülményeinktől függően szolgálatba. de a Teremtő nem szadista, és ezt Jézus is bemutatta:

amikor az apostolaival elfáradtak, vagy megéheztek, mindig is mondta nekik, hogy menjenek el más helyre ahol ki tudnak kapcsolódni, pihenni.

(Márk 6:31, 32) . . .„Jöjjetek el csak ti magatok egy elhagyatott helyre, és pihenjetek meg egy kicsit.” Mert sokan jöttek-mentek, és még annyi szabad idejük sem volt, hogy egyenek. 32 Így hát elmentek a csónakkal magukban egy elhagyatott helyre.

Ha soha nem kapcsolódnánk ki az meggyűlöltetheti velünk a keresztény életet, abban gondolkodva, hogy csak a munka, és semmi más.

Magam is szoktam rajzolgatni, kézimunkázni.

De a szolgálatomat sem hanyagolom el.Ez nem taposó malom,

2013. jan. 20. 12:28
 2/9 anonim ***** válasza:
48%

"Ha rákérdezek náluk, hogy a munka/tanulás és a sok szolgálat mellett mikor jut idő sportolni, olvasni, hobbikkal foglalkozni, kirándulni mit tudom én, azt mondják, hogy nem szabad azokat túlzásba vinni, meg Isten fontosabb, és a többi csak utána."

Kik azok,akik kialakítják az adott Istenképet a hívők fejében? A gyülekezetvezetők.Írod,hogy mi mindennel lehet dicsőíteni Istent;Igen,ez így van,és akkor érts meg egy másik dolgot is,azt,hogy akik a gyülekezetek élén vannak,azoknak csak az a fontos,hogy az ő bizniszük menjen,ezért azt ültetik a hívők fejébe,hogy minden más másodrangú,ha állandóan a gyülekezetben vannak,akkor azzal Istent szolgálják.

Tehát nem Isten az önző,hanem azok,akik ilyen elvárásokkal ruházzák fel a saját érdekükben.

2013. jan. 20. 14:00
 3/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm, remélem, így van.

Szerintem ez valahogy úgy van, hogy a gyülekezetben csak magáról Istenről, az Ő tulajdonságairól lehet beszélni, valamint, hogy nekünk mit kellene gondolnunk, hogyan kellene hozzáállnunk.

Viszont én alapból nem szeretem a lelki dolgok ide-oda ragozgatását (persze valamennyit kell erről beszélni, de azért én is előfordulgatok a gyüliben, írtam is). Nekem megfogható, látható dolgok kellenek, azokban gyönyörködni és azokról beszélni. Ez nem jelenti azt, hogy megfeledkezem róla, hogy kitől származik mindez. Természetesen Istentől, Isten kegyelméből.

Csak ezzel így nagyon egyedül érzem magam...

2013. jan. 20. 14:28
 4/9 Shanczi ***** válasza:

Jómagam nem tartozok semmilyen valláshoz sem, tehát a keresztény istenben sem hiszek. Úgy vélem, hogy van egy teremtő isten, aki létrehozta a világmindenséget, de neki a célja nem az volt, amit már évszázadok óta sulykolnak a keresztény emberek fejébe. Ne érts félre, nem azt mondom, hogy a vallás értelmetlen dolog, hiszen a hit egy nagyon fontos erény, de szerény véleményem szerint fanatizálódni nem szabad.

Többször is olvastam a Bibliát, számomra az erkölcsi mondanivalója a fontos.

A kérdésedben már az emberi lét célját feszegetjük.

Amint megfogalmaztad, arra válaszolván annyit tudnék mondani, hogy a teremtő isten nem hiába teremtette ezt a gyönyörű világegyetemet. Az alkotás iránti vágy és tehetség is a teremtőnk ajándéka volt, ezért ki kell használni.

Az, hogy a tested karbantartod és fejleszted rendszeres sporttal és testmozgással az egyáltalán nem sokad rangú, hiszen az egészséges életmódhoz hozzá tartozik.

Döntsd el te, hogy a válaszom hasznosnak tartod-e, hiszen én nem tartozok a vallásod híveinek táborába, csak egy egyéni véleményt írtam le. Minden jót!

2013. jan. 20. 14:44
 5/9 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Igazad van. Van, aki Istenben szeret gyönyörködni, és az ő munkája neki hobbi is. Ettől függetlenül lehet gyönyörködni a teremtett világban is. És szükség van más tevékenységekre is.

Viszont sosem szabad elfelejteni, ki az első.

2013. jan. 20. 15:55
 6/9 anonim ***** válasza:

Fontos hogy Isten legyen az első. Tehát szvsz:

- Heti egy istentisztelet

- Naponta Bibliaolvasás és imádkozás (nem csak 5-10 perc)

- Bizonyságtevő életmód

Szerintem egy alap hívőnek ez a minimum.

Természetesen lehet hobbija az embernek (nyilván ami nem bűnös dolog) és szükség is van kikapcsolódásra, pihenésre.

Viszont azért halkan megjegyezném hogy a hobbi vagy egyebek azért alapvetően csak hiábavalóságok (példabeszédek/prédikátor könyvét ajánlom ilyen téren). Az Isten szolgálatának a Mennyben nagyobb jutalma lesz. A Biblia is azt mondja hogy különbség van aközött aki szolgál és aki nem.

Aki pedig azt mondta hogy a pásztor csak a saját bizniszét tolja meg ilyenek az szerintem elbújhat. Igék tömkelegét lehetne idézni az egyház fontosságáról, valamint arról hogy Isten szolgálata a legeslegelső, legfontosabb és legjobb dolog.

Én azt kívánom neked hogy te is arra törekedj hogy minél közelebb kerülj az Úrhoz és te is egyre nagyobb részed tudd kivenni a szolgálatokból. Hisz egyébként is növekedésre vagyunk elhívva.

2013. jan. 21. 03:44
 7/9 A kérdező kommentje:

Már miért lenne hiábavaló a hobbi, érdeklődési kör, sport, stb?

Mert odaát nem lesz?

És?? Ha már kaptuk ezt a világot, akkor miért ne használhatnánk? Sőt, az én logikám azt mondja, hogy amíg itt vagyunk, ne csak használjuk, hanem a lehető legjobban használjuk!

Hiszen ha pl. játszunk valamit, ott is próbálunk a legjobbak lenni, pedig másnapra elfelejtjük. Ha ideiglenesen tartózkodunk valahol, pl egy középiskolai osztályterem, azt is kidíszíti az osztály, pedig csak 4 évig van ott. De addig a 4 évig jól érezzék magukat.

Nem értem, amikor az emberek a kincsek felhalmozásával jönnek, ha valakinek hobbija van!!!

Igen, mindenki tisztában van azzal, hogy addig tartanak ezek, amíg a földi életünk tart.

ÉÉS?

Milyen Isten az, aki, ha adta a zenére, sportra, kézimukázásra, rajzra való képességet, plusz a csodás teremtett a világot és még sorolhatnám miket, azt várja el, hogy a kevés szabadidőnkben az egyházhoz rohangáljunk és ott segédkezzünk meg hallgassuk az Igét?

Igen, heti egy-kétszer igen, ezt aláírom.

De szerintem az, ha valaki 4-5-ször gyülekezetben van hetente, és valamikor rendszeresen szolgál is, már túlzás.

Nem, egyszerűen egy olyan Isten, aki nem önző, nem kívánhatja ezt. Maximum örömmel nézi, de talán még azt se...

2013. jan. 21. 09:57
 8/9 anonim ***** válasza:

"Aki pedig azt mondta hogy a pásztor csak a saját bizniszét tolja meg ilyenek az szerintem elbújhat. Igék tömkelegét lehetne idézni az egyház fontosságáról, valamint arról hogy Isten szolgálata a legeslegelső, legfontosabb és legjobb dolog."

Az Isten szolgálata nem biztos,hogy azzal egyenlő,amit mások annak tartanak.Arra akartam rávilágítani,hogy nem bölcs dolog inni a vallási vezetők szavait,és érdemes csínján bánni az irántuk való bizalommal is,hiába megnyerő a stílusuk.

Persze,mindenki választhat szabadon,a kérdező is,és te is.

2013. jan. 21. 12:28
 9/9 anonim ***** válasza:

Van igazság abban, amit az ismerőseid mondanak, de összességében nem értek egyet velük.

Az Úr szemében nagyon is helyes, ha van hobbink. Ő azt szeretné, ha széles látókörűek lennénk, napról napra fejlődnénk, megtanulnánk mindent, amit csak lehet, és minél több mindenhez értenénk. Ő azt szeretné, hogy fejlődjünk.

Amiben igaza van az ismerőseidnek, az az, hogy az Úr a legfontosabb. Ha mondjuk választhatsz, hogy istentiszteletre mész-e vagy edzésre, inkább istentiszteletre menj, edzeni ott van a hét összes többi napja. Ha tehát olyan helyzet adódik, hogy választanod kell az Úr és a hobbid között, az Urat válaszd.

Amikor pedig nincs ilyen választási helyzet, akkor fejlődj, művelődj, sportolj, zenélj, tanulj hangszeren játszani, barkácsolj, tanulj idegennyelveket, olvass, járj múzeumba, stb.

"...fotózással, rajzolással, olvasással, sőt, sporttal is lehet dicsőíteni Istent."

Látod, ez itt a lényeg.

2013. jan. 21. 14:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!