Mit jelent a kocka és a szalag az alkaron a zsidóknál?
Figyelt kérdés
Sokszor láttam már, hogy kocka van a homlokuk tetején és szalagot tekernek az alkarjukra.
Ez mit jelent? Mire jó?
2012. dec. 23. 10:48
1/3 anonim válasza:
Szintén vallási jelkép az imaköpeny, a “tálit”, amelyet a vallásukat szigorúan gyakorló zsidó férfiak mindennap magukra öltenek, miközben a reggeli imát, a sáhritot elmondják. A hétköznapi reggeli istentisztelet fontos kelléke a “tfilin” is: magyarul imaszíjnak, görög eredetű tudományos szóval filaktérionnak nevezik, holott a szíjak csupán arra valók, hogy azokkal a bal karra és a homlokra erősítsük azt a két kis fekete dobozt (ezek héber neve bájit = ház), amelyekben pergamen lapon (kláf) kézzel írt bibliai idézeteket találunk. A hagyomány szerint ezekkel kötelezzük el magunkat az örökkévalónak, hogy karunkkal (fizikai) és fejünkkel (szellemi erőnkkel) csak őt fogjuk szolgálni. A fejre való tfilin neve “sel ros”, míg a kézre valóé “sel jád”.
2/3 anonim válasza:
Nyilván nem én írtam, bár E/1-ben van. Csak úgy bemásoltam.
3/3 A kérdező kommentje:
köszi :)
2012. dec. 23. 13:13
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!