Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Magyar Bibliatársulat féle...

A Magyar Bibliatársulat féle fordításba tényleg vittek bele teológiát a fordítók? Vagy ez a fordítás csupán a Károli fordítása a mai nyelven?

Figyelt kérdés
2012. dec. 17. 18:44
 1/4 A kérdező kommentje:
*Vagy ez a fordítás csupán a Károli fordítás a mai nyelven?
2012. dec. 17. 18:46
 2/4 anonim ***** válasza:
Azok a fordítások, amelyek törekednek a mai nyelven egyszerűen visszaadni az eredeti szöveget, sokszor torzítanak az eredeti szöveg jelentésén. Nem is lehet sok részt egyszerűen lefordítani. Az egyik Biblia fordítás fordítójától például azt olvastam, hogy egy bizonyos verset azért nem úgy fordított, ahogyan az eredeti szövegben szerepel, mert úgy (szerinte) a mondatnak nincsen értelme. Na, ezen a ponton jön be az, hogy ha valami nem passzol a fordító teológiájához és nem ért, beleviszi a saját értelmezését. Emiatt komolyabb Biblia tanulmányozáshoz érdemes többféle fordítást is használni. Persze a legjobb eredetiben olvasni, de az nem mindenkinek adatott meg, hogy tudjon görögül és héberül. Én személy szerint a hibái ellenére a Károlit szeretem a legjobban. Elég hamar hozzá lehet szokni a régies nyelvezethez.
2012. dec. 17. 21:57
 3/4 anonim ***** válasza:

Szia!

Tényleg. Sőt még Károli is vitt bele teológiát a fordításába. Mindamellett - mivel nem számított egyetlen felekezet hivatalos fordításának sem - "Isten Lelke "adja a hitelét, varázsát, időtálló erejét, s azt a tekintélyét, amely minden más fordítás fölé emeli" (Bottyán János)

A Magyar Bibliatársulat fordítása sajnos nem javítja a Károli fordítás hibáit, sőt sok esetben még ront is rajta. Igen erősen érződik benne a Bibliakritika, tekintettel arra, hogy a fordítók nem feltétlenül hittek az eredeti hitelességében.

Csatlakozva az első hozzászólóhoz én is a Károli fordítást tartom a legjobbnak, de érdemes megtanulni a bibliai héber és görög nyelveket, mert akkor tárul fel mélyebben a Szentírás számodra.

Üdv. Péter

2012. dec. 17. 23:15
 4/4 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Köszönöm mindkettőtöknek a választ! :)

2012. dec. 18. 07:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!