Az Izraeliek között vannak ateisták, keresztények, esetleg muzulmánok?
Nem tudom hány éves lehetsz vagy miféle szellemi problémád lehet,hogy ezt magyarázni kell,de megpróbálom!
"Melyik vallás követőjét éri itt hátrány a többivel szemben??"
Annak a vallásnak a követőjét,akinek le kell mondania a vallásáról,hogy összeházasodjanak!Annak a vallásnak a követőjét,akinek,ha nem akar lemondani a vallásáról,külföldre kell utazni,hogy törvényes házasságot köthessen!
"Milyen vallási előírásodat nem tudod betartani, hol csorbul a te bármilyen jogod máséval szemben??"
Ha a vallásáról le kell mondania,konkrétan a teljes vallásában korlátozzák,nemhogy egyes előírásokban!Annak pedig alapvető emberi jognak kellene lenni,hogy azt választhassa férjül vagy feleségül és házasodhasson össze az országában,akivel és amikor akar!
"Miben vagy te hátrányban a vallásod miatt bármely másik állampolgárral szemben?"
Konkrétan abban,hogy mint írtam,az egyik alapvető emberi jogához(házasság)nem férhet hozzá!
Elfogadják,valóban rossz szót használtam,te meg ügyesen lecsaptál rá!
Viszont ne akard már megmagyarázni,hogy az a vallászsabadság,ha nem házasodhatsz össze,illetve csak akkor,ha lemondasz a vallásodról vagy külföldre kell utaznod egy ceremónia miatt,mert a vallásodat nem fogadják el!Ha az állam tényleg meg szeretné oldani ezt a kérdést,egyszerűen szétválasztaná az egyházat és az államot!Ez viszont az ultraortodoxok térnyerésével(szerintem)egyre durvább lesz,hacsak az állam nem áll a sarkára!
""Miben vagy te hátrányban a vallásod miatt bármely másik állampolgárral szemben?"
Konkrétan abban,hogy mint írtam,az egyik alapvető emberi jogához(házasság)nem férhet hozzá!"
1., mióta alapvető emberi jog, hogy adott országon belül legyen egy állami szerv, ami polgári házasságban ad össze? Melyik alapvető emberi jog ez, áruld már el??
A polgári házasság egy állami forma, mondhatni egy állam által nyújtott szerződési forma - a szerződésnek megfelelően jogokkal és kötelességekkel a szerződő felek között illetve a szerződő felek és az állam között.
Egy dolog, hogy ma már az országok többségében létezik ez a jogi forma, mert kényelmes, mert vannak előnyei, de mióta alapjog ez, hogy ilyennek lennie kell??
Melyik alapjog ez?
2., Mivel a polgári házasságkötés belföldi lehetőségének hiánya mindenkit egyformán érint, legyen az zsidó, keresztény, muszlim vagy éppen ateista, mégis milyen agyament abszurdum már vallásszabadsággal jönni?!
Miféle "valláskorlátozás" az, ami egy agnosztikust vagy ateistát ugyanúgy érint??
Elég régóta alapjog,kicsit tájékozódj ez ügyben!
De ha nem lenne leírva,egy normális értékrendű embernek,akkor is alapvetőnek kellene,hogy legyen!Ha te nem tekinted annak,az a te szegénységi bizonyítványod!Kár,hogy le kell ezeket írni!Halkan jegyzem meg,hogy a "Barmodat másféle állattal ne párosítsd."nem csak baromra vonatkozik,tehát ne párosíts aranyhalat köszáli sassal,függetlenül attól,hogy nincs leírva!
Többé nem fogom leírni,hogy miért nincs vallásszabadság Izraelben!Ha az előzőekből nem értetted meg,feleslegesnek tartom a további diskurzust!Még annyit,ha te ezeket a rendelkezéseket egészségesnek tartod,akkor az abszurdítás valójában a te elmédben van!
Végigolvastam az összes választ. A normális hangvételt használó, pontos infókat adó válaszolóknak köszönöm, hogy mindezt leírták. :)
Aki _ meg akarja érteni_ a pontos helyzetet, az ezen válaszok alapján meg is fogja érteni.
Aki meg nem is akarja... Annak úgyis mindegy, világosan látszik itt is.
Mint ahogyan az "elmebeli abszurditás" is tetten érhető a felhozott példában: a valóságban vajon kinek jutna eszébe aranyhalat kőszáli sassal párosítani, még csak ötlet szintjén is... Just sayin'.
Berta Wooster!
Végigolvasva és azon el nem gondolkodva!Így helyes!
Elolvastam a válaszokat...
Először is definiáljuk, mi a vallásszabadság:
"A vallásszabadság, más kifejezéssel szabad vallásgyakorlás azon alapvető emberi jogot jelenti, mely szerint az embereknek megengedett a hitük szerinti vallásos tevékenységek gyakorlása illetve ezek hirdetése (amennyiben az mások személyiségi vagy egyéb jogait nem sérti).
Tágabb értelemben a vallások és bizonyos (a fenti alapvető emberi jogokat tiszteletben tartó) világnézetek (beleértve akár az ateizmust is) egyformán hirdethető, képviselhető és az állam szempontjából egyforma elbírálásban részesülő állapotát értik.
Remélem világos, hogy ezek szerint Izraelben vallásszabadság van.
Lehetsz bármilyen vallású és nyíltan gyakorolhatod, sem előnyöd, sem hátrányod nem származik belőle az állammal szemben.
Amit nem ért a kedves értetlenkedő válaszoló, hogy ez nem vallási kérdés, hanem jogi.
Nincs polgári házasság Izraelben. A házasságokat az egyházak intézik. Ennyi, ez a magyarázat.
DE, ha külföldön megkötöd a kis polgári házasságodat, elfogadják.
Ez olyan, mintha Mo-n nem lehetne Mars csokit kapni, ezért én kimennék Ausztriába és ott vennék. Ha hazajövök vele, senki nem fog letartóztatni, megehetem. Csak itt nem árulják, ennyi.
Ez ugyan az. A állam jogi szerkezete olyan, hogy nincs polgári házasság. Ennyi.
Ha nem tudod, milyen az, ha nincs vallásszabadságod, akkor olvass utána például a keresztényüldözéseknek a Római Birodalom korában. Na, ott megkínozták és kivégezték a keresztényeket, de mindenféle római istenben lehetett hinni. Ez diszkrimináció az egyik vallással szemben, a másik kárára.
És csak közlöm veled, hogy egy katolikus pap sem ad össze két olyan embert, ahol az egyik nem katolikus.
Itthon, Magyarországon sem, meg sehol. Akkor mi az ördögért várnád el az iszlám egyháztól vagy a rabbiktól, hogy ők összeadjanak különböző vallású embereket?
Na, ha ezt sikerült megérteni, akkor innen már könnyű feldolgozni, hogy egy olyan helyen, ahol házasságot csak egyházi intézmények köthetnek, miért nem tudsz "össze-vissza" házasodni.
És nincs polgári házasság, az egyetlen, ami leszarja a vallásokat. Ennyire egyszerű.
Te azt várod el, hogy egy vallás vezetői vallásra való tekintet nélkül adjanak össze embereket. Ez sehol a világon nincs így.
Csak máshol azért nem szúr szemet, mert van polgári házasság, ami nem vallási intézmény, ezért nincs tekintettel a vallásodra.
Ez nem vallásszabadsági kérdés, hanem jogi kérdés, amit még nem oldottak meg, semmi köze semmiféle hátrányos megkülönböztetéshez.
22/L, protestáns
22/L, protestáns!
Nyilván nem olvastad el az összes válaszomat,mert akkor észrevehetted volna,hogy leírtam már egyszer,hogy izrael állam egy intézkedéssel átvehetné a jogot a házasság kimondására és ezzel megszüntetné azt az állapotot,hogy egy vallást kiemel a többi küzül(ha passzív módon is) és a többi rovására egy különleges joggal ruházza fel!
Ha elolvastad volna tiszta elmével,akkor nem állítanál ilyent,-"Te azt várod el, hogy egy vallás vezetői vallásra való tekintet nélkül adjanak össze embereket."
Nem várom,sőt azt sem várom,hogy az izraeli állam átvegye a házasságkötés anyakönyvezésének jogát!De elvárásaimtól függetlenül,amíg ez az állapot él,addig megállapítható,hogy a törvényes házasságkötés szempontjából egy vallás előnyt élvez a többivel szemben!
Amíg ezt nem teszi meg,addig kiemel egy vallást a többi közül,ami nem csak nekem tűnt fel,ugyanis maguk a zsidók is tiltakoznak a fennálló állapot ellen!
Nagyon figyelj:"Az állam világi intézményeit és jellegét erősítő
kezdeményezéssel Barak szeretné többek között elérni, hogy ne csak az egyházi, de
a polgári házasságkötés is választható legyen Izraelben."
Forrás: [link]
"És csak közlöm veled, hogy egy katolikus pap sem ad össze két olyan embert, ahol az egyik nem katolikus."
Én meg közlöm veled,hogy a megkereszteletlen nővéremet egy katolikus pap összeadta a vőlegényével!Továbbá közlöm veled,hogy az elmúlt nyáron részt vettem egy olyan szertartáson egy kolostorban,ahol se a menyasszony,se a vőlegény nem volt megkeresztelve!Vallástalan teisták voltak és úgy is léptek ki a kolostorból!És ezek nem egyedi esetek,mert szerencsére nem minden vallási tisztviselő bigott fanatikus!
Egyébként le lehet ezt egyszerűsíteni!
Tedd fel magadnak a kérdést!Izraelben házasságkötés szempontjából előnyt élvez-e bármelyik vallás egy másikkal szemben?Ha a válaszod nem,akkor nincs miről beszélni!Ha a válasz igen,akkor tedd fel a következő kérdést!Megvalósul-e így a vallásszabadság?
magyarán te amellett érvelsz, hogy Izraelben a katolikusok kivételezett helyzetben vannak a többi vallás követőjével szemben, az ő rovásukra, hiszen egy katolikus összeházasodhat egy nem katolikussal a saját vallási ceremóniája szerint, míg egy zsidó pl. nem házasodhat zsidó rituálé szerint egy nem zsidóval.
Továbbra sem értem, hogy a polgári házasság intézménye ugyan miért is lenne alapjog (ahogyan ezt te se tudtad megmondani, mégis melyik alapjog, illetve közvetve elismerted - miután leugattál, hogy nézzek utána -, hogy hát ilyen alapjog nincs is), így nem is értek veled egyet, hogy Izraelben a katolikusok ezáltal valamilyen előnyt élveznének a többi vallással szemben - de mindenesetre érdekes kuriózum, ilyet se láttam még, hogy valaki azzal jött volna (még ha tartok tőle, hogy maga fel se fogta, hogy igaziból ezzel jött), hogy Izraelben a katolikusok pozitív diszkriminációt élveznek a többi vallás rovására.
Ma is láttunk valami érdekeset.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!