Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan kell bojtolni?

Hogyan kell bojtolni?

Figyelt kérdés
(keresztenyi szemmel)
2012. dec. 7. 14:40
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
49%
Fogsz egy bojtot, és bojtolsz vele.
2012. dec. 7. 14:45
 2/16 anonim ***** válasza:
48%

Szia!

Sajnos ma a böjt fogalma igencsak eltorzult, a hústól való tartozkodást értik rajta, pedig sokkal többről van itt szó! Az igazi böjt teljes megtartóztatást jelent minden ételtől!

Böjtölni általában azért szoktak az emberek, hogy megtisztítsák a szervezetüket a salakanyagoktól. Van egy nagyon híres könyv, én 3 évig vártam rá az antikváriumban, hogy hozzájussak, az a címe, hogy a böjt csodája. Ebben arra biztat mindenkit a szerző, hogy heti egy napon tartóztassa meg magát az evéstől, és jó sok tiszta vizet igyon, így a szervezet tud pihenni és regenerálódni. Sajnos gyermekkorunktól fogva hozzászoktatjuk a szervezetünket a folyamatos evésre, így soha nem tud megpihenni az emésztőrendszerünk, pedig neki is szüksége lenne időszakonként a pihenésre, regenerálódásra. Ezen túlmenően azt ajánlja a szerző, hogy évente 2-4 alkalommal tartsunk több napos böjtöket, ahol teljesen ki tud tisztulni, és méregteleníteni tudja magát a szervezet.

A helyes böjt az egészséges életmód része, ajánlom figyelmedbe ezzel a témával kapcsolatosan Szabó Attila előadását a böjt csodája címen, melyet le tudsz tölteni a gödöllői Bibliaház életmód menüjéből: [link]

Üdv. Péter

2012. dec. 7. 15:08
 3/16 anonim ***** válasza:
73%

"Fogsz egy bojtot, és bojtolsz vele."

Első válaszoló, azért ennyire nem egyszerű a helyzet!

Nagyon nem mindegy, hogy az a bojt egy oroszlán farkának végén van, vagy sem! Még a végén a cicus rossz néven veszi a bojtolást.

:)

2012. dec. 7. 17:46
 4/16 anonim ***** válasza:
56%

Szíves figyelmedbe ajánlom Ézsaiás sorait, a 6. és a 7. sorban ott van a válasz a kérdésedre!

Ézs 58:3 - 58:8

3 Mért böjtölünk és Te nem nézed, gyötörjük lelkünket és Te nem tudod? Íme, böjtölésetek napján kedvteléseteket űzitek, és minden robotosaitokat szorongatjátok.

4 Íme perrel és versengéssel böjtöltök, és sújtotok a gazságnak öklével; nem úgy böjtöltök mostan, hogy meghallassék szavatok a magasságban.

5 Hát ilyen a böjt, amelyet én kedvelek, [és olyan] a nap, amelyen az ember lelkét gyötri? Avagy ha mint káka lehajtja fejét, és zsákot és hamvat terít maga alá: ezt nevezed-e böjtnek és az Úr előtt kedves napnak?

6 Hát nem ez-e a böjt, amit én kedvelek: hogy megnyisd a gonoszságnak bilincseit, az igának köteleit megoldjad, és szabadon bocsásd az elnyomottakat, és hogy minden igát széttépjetek?

7 Nem az-e, hogy az éhezőnek megszegd kenyeredet, és a szegény bujdosókat házadba bevigyed, ha meztelent látsz, felruházzad, és tested előtt el ne rejtsd magadat?

8 Akkor felhasad, mint hajnal a te világosságod, és meggyógyulásod gyorsan kivirágzik, és igazságod előtted jár; az Úr dicsősége követ.

2012. dec. 7. 17:47
 5/16 yuda ***** válasza:
39%

A böjtölés sokféle lehet. Bibliában van teljes, vagyis minden ételt nélkülőző böjtre példa (Jézus), de részleges, a kívánatos ételektől való tartózkodásra is.(Dániel) Sokféle böjt.

Arról is írnak több helyen, mi a megfelelő hozzáállás, motívum böjtölésnél, mire kell vigyázni..stb.

Nyilvánvaló módon itt sem Péter fogja megmondani mi az igazi böjt, hanem a bibliában leírtak definiálják. :)

Beollózok egy részt Ésaiástól. Elég karakán módon szét van választva benne a jó és a rossz hozzáállás. Nem is magyarázom, magáért beszél, de egyet azért kiemelek: böjtöléssel nem lehet Istent manipulálni, sem Őt valamiféle dresszió alá helyezni. Sokkal inkább az ember kerül olyan állapotba, hogy nyitottabbá válik a megértésre ....

Mért bőjtölünk és Te nem nézed, gyötörjük lelkünket és Te nem tudod? Ímé, bőjtöléstek napján kedvtelésteket űzitek, és minden robotosaitokat szorongatjátok.

4

Ímé perrel és versengéssel bőjtöltök, és sújtotok a gazságnak öklével; nem úgy bőjtöltök mostan, hogy meghallassék szavatok a magasságban.

5

Hát ilyen a bőjt, amelyet én kedvelek, és olyan a nap, amelyen az ember lelkét gyötri? Avagy ha mint káka lehajtja fejét, és zsákot és hamvat terít maga alá: ezt nevezed-é bőjtnek és az Úr előtt kedves napnak?

Eddig volt tehát a rossz hozzáállás és most következik a jó:

Hát nem ez-é a bőjt, amit én kedvelek: hogy megnyisd a gonoszságnak bilincseit, az igának köteleit megoldjad, és szabadon bocsásd az elnyomottakat, és hogy minden igát széttépjetek?

7

Nem az-é, hogy az éhezőnek megszegd kenyeredet, és a szegény bujdosókat házadba bevigyed, ha meztelent látsz, felruházzad, és tested előtt el ne rejtsd magadat?

8

Akkor felhasad, mint hajnal a te világosságod, és meggyógyulásod gyorsan kivirágzik, és igazságod előtted jár; az Úr dicsősége követ.

9

Akkor kiáltasz, és az Úr meghallgat, jajgatsz, és ő azt mondja: Ímé, itt vagyok. Ha elvetended közüled az igát, és megszünsz ujjal mutogatni és hamisságot beszélni;

10

Ha odaadod utolsó falatodat az éhezőnek, és az elepedt lelkűt megelégíted: feltámad a setétségben világosságod, és homályosságod olyan lesz, mint a dél.

11

És vezérel téged az Úr szüntelen, megelégíti lelkedet nagy szárazságban is, és csontjaidat megerősíti, és olyan leszel, mint a megöntözött kert, és mint vízforrás, amelynek vize el nem fogy.

2012. dec. 7. 19:03
 6/16 anonim ***** válasza:

Több fajtája van a böjtnek. Van a teljes lemondás az ételekről, és van az ahol valami kívánatos dologról, például húsról vagy a csokiról mondasz le.

Nagyböjt idején a másodikat kell választani.

2012. dec. 7. 21:03
 7/16 anonim ***** válasza:
100%

Ha valami szabatos definíciót akarunk keresni a böjtre, akkor leginkább az étkezéscsökkentés kifejezés a legmegfelelőbb, ebbe belefér az ételektől való teljes tartózkodás, az étkezések számának csökkentése vagy bizonyos ételfajtáktól való tartózkodás.

A célja nem az önsanyargatás, de nem is pusztán az egészséges életmód (bár kétségtelen, hogy erre is alkalmas, de az nem böjt). A lényeg ugyanis az Istennel (és ahogy Izajás rámutat, az embertársakkal) való kapcsolat. A böjt révén az ember ürességet teremt magában, önmegtagadást gyakorol, felveszi a keresztjét, elerőtleníti magát Istennel szemben, hogy átengedje neki az élete irányítását, részben azáltal, hogy tudatosítja a tőle való függését. Egyúttal bűneiért vezekel, engesztel is az ember (ezért gyakorolta például az ősegyház a keresztelés és a kézfeltétel előtt).

Ehhez nem is feltétlenül szükséges az étkezést megvonni magunktól, s bár azt nem böjtnek nevezzük, de az önmegtagadás számos formája gyakorolható: szexualitástól, élvezeti termékektől, szórakozásoktól, a magam igazához való ragaszkodástól stb. való tartózkodás vagy azok mérséklése.

Amikor Jézus a nem képmutató böjtről beszél, akkor nem a nyilvános, közösségi böjtölést ítéli el, hanem a lélektelen ritualizmust és a külső elemek (ilyenek voltak régen a zsákruha, a hamuba illetve szemétbe ülés) túlzott vagy önmagáért való alkalmazását.

2012. dec. 7. 21:28
 8/16 anonim ***** válasza:

Nem értem, miért kellett lepontozni csak azért, mert válaszoltam arra, hogy "Hogyan kell bojtolni?"

Ha böjtöt írt volna klrdező, már egészen más lett volna a helyzet. Akkor is tud írni, ha külföldi a billentyűzete. Egyszerűen beállítja, igen lehet ilyet. Vagy alt gr+ü és azután o=ö. És nyomban nem bojt a böjt. Ha azt akarod, hogy ne kapj ilyen vicces válaszokat, ne írj kétértelmű szavakat!

Nem nehéz magyarra állítani a billentyűzetet!

2012. dec. 7. 21:55
 9/16 mustafa33 ***** válasza:

ö = alt148

ü = alt129

ő = alt139

ű = alt251

Ő = alt138

Ö = alt153

2012. dec. 8. 03:11
 10/16 A kérdező kommentje:

koszonom a valaszokat, igen nekem is ezert nem volt vilagos mivel ezek szerint eleg tag fogalom ez.

utolso elottinek mondanam hogy azert nem allitom at a kulfoldi billentyuzetet annak ellenere hogy pontosan tudom hogy kell mert akkor nem csak a betuket allitja at hanem a kerdojel, pont, vesszo, kotojel, felkialtojel stbstb mind mashova kerulnek es nem fogom se bemagolni, se vegignyomkodni mindent mire megtalalom, es matricaval se fogom raragasztani a magyar kiosztast. ezt ense ertettem meg addig mig magyar billzetrol irtam, de igy mostmar vilagos mennyire kenyelmetlen ugy irni. kosz a megertest.

2012. dec. 8. 06:00
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!