Mi van akkor, ha valaki embert öl, és ezt meggyónja egy papnak - aki tegyük fel, még ismeri is az illetőt?
Tudom, hogy gyónási titok, de a papra a világi törvények ugyan úgy vonatkoznak, mint az egyháziak, tehát ez ilyen nagyon kritikus helyzet lehet.
Elvégre is, ha jól tudom a "világi" személyek, ha tudomást szereznek ilyenről, és nem jelentik, akkor őket is elítélhetik. A papokkal mi van?
(Főleg, ha a vádlott a tárgyalásán még azt is bevallja, hogy ezt meggyónta már régen egy papnak.)
Mi van akkor, ha valaki embert öl, és ezt meggyónja egy védőügyvédnek?
A papnak semmit sem kell jelentenie senkinek. Egyébként sem lehet benne biztos, hogy igaz vagy sem amit mondanak neki. És hogy bizonyítaná, hogy igaz a történet (mármint a a pap)?
Viszont ha valaki megbánta a bűnét, az nyílván azért tette, mert jóvá szeretné tenni és meg fogadta, hogy többet nem fogja elkövetni a bűnt. Úgy emléskzem, mintha valaki azt írta volna, hogy ilyenkor a papok akkor adnak feloldozást, ha az illető vállalja a tettének a következményét és feladja magát. De ebben már nem vagyok biztos.
Szerintem inkább az a kérdés, hogy a pap hogyan fog viselekdni.
Mert ha bemegy hozzá egy őrült, azzal a szöveggel, hogy gyerekeket tart egy kamrában, akiket démonoknak szokott áldozni, akkor a pap mit fog tenni a gyónás után.
Szerintem szólna a rendőrségnek. Ezzel megmentené a gyerekeket. A múlton már nem lehet változtatni, de a jelenen kell. És ha az az őrült megbánta a tettét, akkor szabadon engedte volna a gyerekeket.
Második: köszi! :)
Így tényleg racionálisabb! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!