Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Melyik ország a világ legszaba...

Melyik ország a világ legszabadabb országa vallási szempontból?

Figyelt kérdés
Nem csak arra gondolok, mint írott, vagy valós vallási szabadság, hanem vallásgyakorlás, egyéni meggyőződés, vallási és egyéb tolerancia. Tehát olyan ország, ahol a legkülönfélébb emberek is nyugodtan élhetnek hétköznapi atrocitások nélkül.

2012. nov. 11. 12:12
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
52%
Japán. A japán emberek a legtoleránsabbak a vallásokat tekintve, egy útleírásban olvastam: "Az egyik fiamat sintónak neveltem, de buddhista szertartás szerint házasodott, a másik fiam katolikus lesz, mert az angol nyelvre a kegyes atyák tudják a legjobban megtanítani." Japánban egyébként sintó esküvő, buddhista temetés dívik, és ebben nem látnak semmi ellentmondást.
2012. nov. 11. 23:57
 12/20 A kérdező kommentje:

"Én nem tudom, milyen statisztikák vannak ilyen téren, de azt elhiszem, hogy vannak az USAban feszültségek a bevándorlókkal kapcsolatban (hol nem?),"

Németország, USA, Ausztria együtt állnak a 8. legrasszistább országok között ami azért meglepő, mert egy kevert kultúráról van szó. 4. helyen a homofóbiában, Finnországgal 9. helyen a bevándorlók gyűlöletében (nationmaster felmérések).

Tény, hogy a törvény védi az embereket, de a gyakorlat ettől nagyon távol áll.

Hogy hol nem? - pont a gazdaságukat és kulturájukat védő országokban a legmagasabb az idegengyűlölet.

"Csak ez nem teljesen kapcsolódik a kérdéshez, hogy vallási szempontból melyik ország a legszabadabb. "

Nem csak a vastagbetűst kell nézni. Tudod, ilyen alapon Indonézia valóban "szabad ország". A gyakorlatra vagyok kíváncsi.

"elismerjük, hogy hát Szingapúrban meg nem tudjuk, mi a helyzet ugyanebben a kérdésben - így nem lehet összehasonlítani. "

Nem összehasonlítottam, hiszen amit nem ismersz, nem is tudsz, csak arra akartam rávilágítani, hogy van egy rossz, meg egy ismeretlen.

"Márpedig kérdezem, mert tényleg nem értem, és örülnék, ha megtisztelnél érdemi válasszal - ha már ilyen magától értetődően kijelentetted a dolgot, számomra meg nem ilyen magától értetődő, ezért kíváncsi vagyok, hogy mi az amit te tudsz, és én nem. Vagy mi az, amit én tudok, és te nem. "

Mondjuk úgy, hogy az nem érv, hogy 3 világvallás van jelen az országban, mert ez változó arányokkal szinte bármelyik országról elmondható, sőt, akár több is.

Az meg, hogy folyamatos próbálkozások vannak a burka betiltására Izraelben nem csak a muszlimokat, de az ortodox zsidókat is érinti. Általában kifogásnak a felszabadítást magyarázzák, de értelmes ember belátja, egy negált diktatúra nem felszabadítás - a valódi ok a xenofóbia, az ismeretlentől való félelem, mindenki terrorista, aki nem úgy néz ki, mint mi. Csak ez nem lehet kimondani az emberi jogok korában, ezért emberi jogú kifogást kell felhozni.

És akkor tegyük hozzá a gyakorlatot:

Indonézia a 9. helyen áll a szélsőjobboldaliságban, Izrael a 15. helyen, tehát még csak azt sem mondhatjuk, hogy nem túl nemzeties ország. Az egész állam eleve a nacionalitásra épült, ha megnézünk felvételeket arról, milyen atrocitások érik a keresztényeket, muszlimokat, sőt bizonyos zsidó kisebbségeket is lakosok, vagy állami szervek által, akkor hamar rájövünk, hogy közel sem békés ország. Sőt, egyáltalán azt sem értem, hogy egy háborús helyzetű országot hogyan lehetne békés, toleráns állapotúnak hívni.

"Tehát ez a zsebkendőnyi terület, a három világvallás szent helyeivel, a rengeteg külső háborúval egyszerűen más kategória, más nehézségi fok, mint egy "szimpla", "hagyományos" országban elérni minél nagyobb vallás- (vagy egyéb) szabadságot. "

Ez már nem igazán érdekel a kérdés szempontjából. Én nem arra vagyok ki ugrik többet, hanem ki ugrik magasabbra. Persze a hasonlat nem a legjobb de ez most lényegtelen.

2012. nov. 12. 08:22
 13/20 A kérdező kommentje:

"Japán. A japán emberek a legtoleránsabbak a vallásokat tekintve, egy útleírásban olvastam:"

Az útleírás a turizmusról szól, ami üzlet, és nem a valóság. Az USAról irt dolgokban sokszor Japán meg is előzi azt. Sőt, a homofóbiában első helyen áll.

2012. nov. 12. 08:24
 14/20 A kérdező kommentje:

Igaz ezek csak közvetetten állnak kapcsolatban a vallással, inkább a toleranciához kapcsolódnak.

De például munkahelyen, iskolában sokszor okoz gondot a hijab/niqab viselete, vagy nagy problémát jelent a napi imádkozások ideje, valamint a ramadan, ugyan is a japánok köztudottan munkamániások, nagyon szigorúan veszik az időt és az egyenruhákat. Így egyszerűen aki más életmódot él, képtelen munkát találni.

Szerintem ebből a szempontból igen közel áll az USAhoz, mert bár jogilag létezik, gyakorlatilag nehéz kivitelezni, és nincs is meg az a "perelési szokás", mint ott.

Azért köszönöm a tippeket, tény, hogy ezek gazdaságilag fejlett, szociálisabban stabilabb országok.

De még mindig inkább arra vagyok kíváncsi, hol működik a gyakorlatban is ez. Lehet, hogy ennél a szintén úgysem találni a világon jobbat?

2012. nov. 12. 16:47
 15/20 anonim ***** válasza:

"Mondjuk úgy, hogy az nem érv, hogy 3 világvallás van jelen az országban, mert ez változó arányokkal szinte bármelyik országról elmondható, sőt, akár több is. "

Nem szimplán azt írtam, hogy három világvallás van jelen, hanem három világvallás szenthelye egyszerre - nagyon nem ugyanaz.

"Az meg, hogy folyamatos próbálkozások vannak a burka betiltására Izraelben nem csak a muszlimokat, de az ortodox zsidókat is érinti. "

Én egyetlen képviselői javaslatról hallottam csak ez ügyben, hogy francia mintára tiltsák be az arcot eltakaró, azonosítást megakadályozó ruhadarabok tiltását közterületen.

Egyetlen képviselő egyetlen javaslatát elég nagy túlzás "folyamatos próbálkozásnak" beállítani.

" a valódi ok a xenofóbia, az ismeretlentől való félelem, mindenki terrorista, aki nem úgy néz ki, mint mi. "

Már bocs, de pont Izrael az az ország, ahol ennek még létjogosultsága is lenne - ismételten: ha az általad "folyamatos próbálkozásnak" beállított dolog nem egy, azaz egy darab képviselői javaslat lett volna.

Tudod, ott tíz éve még valóban hetente robbantgatták a buszokat, piacokat, iskolákat.

"Az egész állam eleve a nacionalitásra épült, ha megnézünk felvételeket arról, milyen atrocitások érik a keresztényeket, muszlimokat, sőt bizonyos zsidó kisebbségeket is lakosok, vagy állami szervek által, akkor hamar rájövünk, hogy közel sem békés ország"

Miféle atrocitások is érik a keresztényeket meg muszlimokat?

Csak mert pl. a külön keresztények üldözésével foglalkozó persecution.org elég sok cuccot tartalmaz az általad annyira nyomott Indonéziáról, hogy ott valóban történnek atrocitások, míg Izraelben nem találtak ilyet.

[link]

A bizonyos zsidó kisebbségekről meg talán annyi, hogy Izraelben él a Neturei Karta nevezetű ultraortodox zsidó szekta, amelyik vallási alapon elítéli Izrael állam létét, és ezt előszeretettel hangoztatják bárhol, ahol fel tudják hívni magukra a figyelmet - ott feszítenek az első sorban az Izrael ellenes tüntetéseken, iráni holokauszt-tagadó konferencián paroláztak látványosan Ahmedinezsáddal a kamerák előtt, és olyan jó viszonyt ápolnak a palesztin fegyveres szervezetekkel, hogy a korábbi vezetőjük még Arafat kabinetjében is szerepet kapott, mint "zsidó ügyekért felelős miniszter"...

Na most ezek után normálisan azt hinné az ember, hogy ezeket Izrael közelébe nem engedik, és ha mégis arra tévednek, akkor rendesen elagyabugyálják őket...

Ellenben ezek ott élnek háborítatlanul Izraelben, Jeruzsálemben.

Vagy lehetne említeni az állam által is támogatott szervezeteket, amik az államalapítás ünnepét gyásznapként ünneplik meg, és ott ez is rendben van.

Kétlem, hogy még sok olyan ország lenne, ahol ez elképzelhető lenne.

"Sőt, egyáltalán azt sem értem, hogy egy háborús helyzetű országot hogyan lehetne békés, toleráns állapotúnak hívni. "

Háborús helyzet a szomszédokkal van, illetve az utóbbi időben már azok közül is csak kevéssel.

Itt viszont arról volt szó, hogy az országon belül mi a helyzet, hogy milyen a vallásszabadság helyzete országon belül.

2012. nov. 12. 20:20
 16/20 A kérdező kommentje:

"Nem szimplán azt írtam, hogy három világvallás van jelen, hanem három világvallás szenthelye egyszerre - nagyon nem ugyanaz. "

Ez szintén nem jelent sokat.

"Én egyetlen képviselői javaslatról hallottam csak ez ügyben"

Több, különböző cikket is találni különböző években erről.

"pont Izrael az az ország, ahol ennek még létjogosultsága is lenne "

"Tudod, ott tíz éve még ..."

Ezek nem érdekelnek.

"Miféle atrocitások is érik a keresztényeket meg muszlimokat? "

Meg kell nézni pár videót arról, hogyan bánik a lakosság, vagy a rendfenntartók különböző vallási/akármi más csoportokkal.

Mint mondtam a közmorál is érdekel, nem csak a törvények.

" rendesen elagyabugyálják őket... "

Meg is teszik. Mellesleg valószínűleg ez egy csoport azok közül, aki kirekesztően viselkedik.

"Itt viszont arról volt szó, hogy az országon belül mi a helyzet, hogy milyen a vallásszabadság helyzete országon belül."

Egy ország külpolitikája sem elhanyagolható. Egyrészt tükrözi a mentalitást, másrészt ha rakéta landol a házadban, az igenis érint téged is.

Elhiszem, hogy Izrael a helyzetéhez képest jól teljesít, a homoszexuálisokkal szemben toleráns, vagy te szereted, de szerintem még távol áll attól, hogy vallásilag konfliktusmentes ország legyen.

Sőt, pontosan ez okozza a konfliktusokat, a 3 világvallás civakodása.

--------

Szóval kifogásokat már hallottunk, de még választ nem írtál. Ki a te jelölted, Izrael?

Akkor a kérdést módosítsuk úgy, melyik a világ legtoleránsabb országa kulturális/emberi jogi szempontból és egyben a legélhetőbb is?

2012. nov. 13. 06:54
 17/20 anonim ***** válasza:

összefoglalom: magyarán igaziból amit felhoztam, az mind nem érdekel, az általam rákérdezett dolgokra meg konkrétumot nem vagy hajlandó adni, hogy ezzel az általad felhozott cuccokat alátámaszd...

ez a beszélgetés így nem visz túl messzire...

--------

"Ki a te jelölted, Izrael? "

Nem tudnék jelöltet állítani, hiszen a világ legtöbb országát még nat geo-s szinten sem ismerem, nem hogy beható képem, tapasztalatom lenne róluk.

Az eddig felhozottakat értékeltem, hogy azokból melyek azok, amik alapból kiesnek, és melyek azok, akik maradnak.

Indonézia alapból kiesik (indoklást már adtam), ha a xenofóbia számít, akkor Japán is nagyon durván kiesik, marad Szingapúr, USA, Izrael.

Nálam Szingapúrnál hátránynak számít az, hogy két egyház törvényileg be van tiltva, ezért az harmadik helyre csúszik, az első helyért mérkőzik az USA és Izrael. Mind a kettőnél hoztam példát, ami számomra elég meggyőzőnek tűnik, hogy ez a kettő valóban kiemelkedik az eddigi mezőnyből.

Választani nem tudnék e kettő közül, ahhoz behatóbban kéne ismerni a két országot, hogy véleményt lehessen mondani.

2012. nov. 13. 20:18
 18/20 anonim ***** válasza:
Szerintem Japán azért rossz tipp mert ott ma már senki semmiben sem hisz, mint írtátok sintó eskövő, buddhista temetés egy megkeresztelkedett embernek aki zsidó iskolába járt ahol hinduk tanítottak a muszlim vallásra. Ott már senki semmiben nem hisz.
2012. nov. 13. 21:44
 19/20 A kérdező kommentje:

"ez a beszélgetés így nem visz túl messzire... "

Sajnálom, de túlzottan nem célom beszélgetni, inkább a kérdésemre (pontosabban az érdeklődésemre) szeretném tudni a választ.

"Nem tudnék jelöltet állítani, hiszen a világ legtöbb országát még nat geo-s szinten sem ismerem, nem hogy beható képem, tapasztalatom lenne róluk. "

Akkor nem jutottam sokkal előrébb, azért köszönöm az infókat, inkább az lenne előnyös, ha többen írtak volna. Meglehet tényleg az lesz végül, hogy USA, mert sajnos még a 21. sz.ban is rengeteg ország indul hátránnyal ebben a versenybe pusztán jogi alapból.

"Ott már senki semmiben nem hisz."

Ez igazán lényegtelen lenne abból a szempontból, hogy mennyire toleránsak. De a valóság sajnos nem ez. Sokan "hisznek" a homofóbiában, nacionalitásban. És miben hisznek még? Kapitalizmusban és vállalatnemzetekben.

2012. nov. 14. 15:37
 20/20 anonim ***** válasza:
Európában mindenképpen Csehország.
2013. ápr. 24. 22:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!