Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Melyik ország a világ legszaba...

Melyik ország a világ legszabadabb országa vallási szempontból?

Figyelt kérdés
Nem csak arra gondolok, mint írott, vagy valós vallási szabadság, hanem vallásgyakorlás, egyéni meggyőződés, vallási és egyéb tolerancia. Tehát olyan ország, ahol a legkülönfélébb emberek is nyugodtan élhetnek hétköznapi atrocitások nélkül.

2012. nov. 11. 12:12
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
25%
Izrael.
2012. nov. 11. 12:32
 2/20 anonim ***** válasza:
76%

Szerintem ilyen ország nincs.

Izrael nem toleráns ,USA sem toleráns.India a muszlimokat kivéve toleráns.

Talán Szingapúr , Indonézia.

2012. nov. 11. 13:20
 3/20 Ozmium42 ***** válasza:
26%
Magyarországon van a legrégebb óta, és szerintem a legszélesebb körű vallásszabadság. Nálunk még az olyan romboló szekták sincsenek betiltva, ami máshol igen.
2012. nov. 11. 13:24
 4/20 A kérdező kommentje:

Izrael biztosan nem.

Az USA alatt mikre gondolsz? Gyakorlati xenofóbiára, vagy valami más törvényre?

Én is Indonéziára tippeltem volna, bár ez a "kötelezően megjelölt vallás" kissé Franklyn-beli állapotokat idéz (film). Meg a muszlim többségű vallásszabadságos, demokratikus jellegű országoknál általában meg van az esélye annak, hogy a szélsőségesek kerülnek hatalomra, vagy zavargások törnek ki. Bár lényegesen másabb, mint pl az iráni iszlám világ...

Akkor valóban inkább Szingapúr, ott egyébként is 4 elismert hivatlos nyelv van.

Ez jó tipp volt, várok még hasonlóakat.

És mi a véleményed az európai "vallásszbadságról" és vallási közmorálról, ide számítva Magyarországot is?

Például ha sorrendet/szintet kellene állítani, mi hol állunk ebben?

"Magyarországon van a legrégebb óta, és szerintem a legszélesebb körű vallásszabadság."

Ezt kissé nehezen tudom értelmezni egy olyan országban, ahol erőszakkal kényszerítették a népet kereszténységre. Aztán bár rövidebb ideig, de "dívott" a szélsőséges nacionalizmus(vallási/faji üldözés) is.

2012. nov. 11. 13:56
 5/20 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem az USA toronymagasan. Ott csak az ateistákat ítélik el (mármint az átlagemberek).
2012. nov. 11. 14:03
 6/20 anonim ***** válasza:
Utolsó , javítanám.Az ateistákat meg a muszlimokat.Viszont egyes vallásosabb családok a zsidókat is.Pl:Mel Gibson.
2012. nov. 11. 14:08
 7/20 A kérdező kommentje:

Az a baj, hogy az USA=szabadság egy marketing eredménye, közismert, nagy ország, de én a valóságra vagyok kíváncsi.

Szóval ha lehet továbbiakban hanyagoljuk az USAt, vagy legyen egy viszonyítási pont.

De leginkább arra vagyok kíváncsi, Szingapúrnál tud mondani valaki jobbat, vagy tényleg az a max.

Így hogy utzánanéztem, korrupciós, kulturális és gazdasági szempontból mindenképp egy erős és szabad ország képét mutatja.

Egyetlen nagy hátránya van, és ez logikusan kapcsolódik is a helyzetéhez: túlnépesedés, 100%os urbanizáció.

2012. nov. 11. 14:42
 8/20 anonim ***** válasza:
90%

Indonézia?

A muzulmán országok között valóban kiemelkedően jó a helyzet, de azért a "világ legszabadabb országa vallási szempontból" címre azért még alapból sem esélyes, mostanában meg még határozottan távolodnak is tőle, ami nemzetközileg is aggályokat vált ki.

[link]

Vagy az amerikai vallási szabadság bizottság 2012es jelentése (a 315. oldaltól kezdve ír Indonéziáról)

[link]

Szóval úgy hiszem Indonézia kilőve.

--------------------

Szingapúr már sokkal jobb választás lehet, bár ott meg be vannak tiltva a Jehova Tanúi és A Szentlélek Egyesület a Világ Kereszténységének Egyesítéséért (más néven Egyesítő Egyház). Ennek a két felekezetnek az állami betiltását leszámítva Szingapúr valóban elég jónak néz ki vallásszabadság kérdésben.

----------------------------------

"Az USA alatt mikre gondolsz? Gyakorlati xenofóbiára, vagy valami más törvényre? "

Én alapból a homoszexuálisokhoz való hozzáállást nem vettem volna bele a dologba (mivel a homoszexualitás nem vallás), de ha ezek szerint nálad ez is tényező, akkor az előző Szingapúr azonnal kiesik: ott a homoszexuális együttlétet két férfi között törvényileg büntetik, 2 évig terjedő szabadságvesztéssel ( [link] )!

Tehát ha ezt is figyelembe vesszük, akkor Szingapúr kiesik, ha mégse vesszük, akkor meg az amcsiknál is tök mindegy, hogy hogyan áll a társadalom a melegekhez.

Szóval amcsik: ők nem tiltanak be törvényileg egyházakat, és vallási felekezetek között se nagyon hallani balhézásokról, külön kormányszerveik vannak, amik a vallásszabadsággal foglalkoznak, és még szeptember 11. után nem is olyan sokkal képesek voltak egy olyan elnököt megválasztani, akinek a középső neve Husszein, és családi vonatkozásban is elég sok köze van az iszlámhoz...

Szóval ez van olyan jó, mint Szingapúr, a két Szingapúrban betiltott egyház miatt meg talán jobb is (ha a homoszexualitáshoz való hozzáállást mégse nézzük, mert akkor meg egyértelműen jobb, hiszen az USAban nem tiltja törvény a homoszexuális együttlétet).

----------------------

"Izrael biztosan nem. "

Miért is?

Egy zsebkendőnyi ország, amelyet a vallásuk / származásuk miatt üldözött emberek hoztak létre, és amely a megszületése óta háborúban állt (igaziból már előtte is) a környező muzulmán világgal, amelyik ráadásul az iszlám nevében hirdetett szent hadjáratot az eltörlése ellen. Emellett azon a zsebkendőnyi területen van egymásra bezsúfolva három világvallás és azok számtalan ágazatainak a szent helyei, a Sziklamecset és a Szentély esetén még ráadásul egymásra is építve.

Szóval minden adott lenne, hogy abban az országban aztán úgy gyilkolásszák egymást vallási alapon, ahogy a világ rengeteg más táján teszik a különböző vallású emberek- és mégse. Értelemszerűen időről időre vannak feszültségek, de hogy ilyen helyzetben csak ennyi, az kb. a csoda kategória.

És ha már a homoszexualitáshoz való hozzáállás ennyire fontos volt neked: az egyetlen közel-keleti ország, ahol van meleg büszkeség napja, a világon itt a legmagasabb a lakosság körében az azonos neműek házasságának támogatottsága, és egy online szavazáson Tel Aviv lett 2011 legjobb meleg városa.

érdemes átolvasgatni ezt is:

[link]

Szóval ez minimum egy különdíj.

2012. nov. 11. 15:45
 9/20 A kérdező kommentje:

"Én alapból a homoszexuálisokhoz való hozzáállást nem vettem volna bele a dologba (mivel a homoszexualitás nem vallás"

A homoszexualitásról egy szót sem ejtettem, de mint önrendelkezési kérdés, ez is érdekes.

Az USA helyzete elég közismert, viszont statisztikailag elég magas a xenofóbia, vallási és "faji" alapon is. Sőt, annak ellenére hogy kulturálisan összetett, a nemzeti kérdés is elég labilis, a bevándorlás és a népi sztereotípiák helyzete nem túl fényes. Ebből a helyzetből nem ismerem Szingapúrt.

"Miért is? "

Ha ez kérdés, a válasz fölösleges.

Egyáltalán nem érdekel, melyik nemzetet, vallást hogy üldözik, van-e meleg büszkeség napja, és mihez képest milyen az ország. Én az adott ország jogi és valós szabadságáról érdeklődtem, a többi nem érdekel.

"Szóval ez minimum egy különdíj."

Ezt nem akarom semmire se vélni, ha akarod fejtsd ki, ez így értelmetlen.

2012. nov. 11. 16:16
 10/20 anonim ***** válasza:

""Én alapból a homoszexuálisokhoz való hozzáállást nem vettem volna bele a dologba (mivel a homoszexualitás nem vallás"

A homoszexualitásról egy szót sem ejtettem, de mint önrendelkezési kérdés, ez is érdekes. "

mea culpa, valóban. Gyorsan akartam válaszolni, így csak átfutottam az addigi válaszokat, és a xenofóbia helyett valami miatt hirtelen homofóbiát olvastam.

Ez esetben ez erre vonatkozó részek valóban nem lényegesek a kérdés szempontjából.

---------------------

"

Az USA helyzete elég közismert, viszont statisztikailag elég magas a xenofóbia, vallási és "faji" alapon is. Sőt, annak ellenére hogy kulturálisan összetett, a nemzeti kérdés is elég labilis, a bevándorlás és a népi sztereotípiák helyzete nem túl fényes. Ebből a helyzetből nem ismerem Szingapúrt."

Én nem tudom, milyen statisztikák vannak ilyen téren, de azt elhiszem, hogy vannak az USAban feszültségek a bevándorlókkal kapcsolatban (hol nem?), bár hogy ez mennyire elterjedt és mennyire komoly, azt nehéz lenne megmondani. Csak ez nem teljesen kapcsolódik a kérdéshez, hogy vallási szempontból melyik ország a legszabadabb.

És ennek megfelelően a korábbi érveim, miszerint ott nincs betiltva egyetlen egyház sem, illetve, hogy még szept 11. után is képesek voltak megválasztani egy iszlámhoz igencsak köthető elnököt, ez mindenképp komoly érv.

Másik dolog, hogy nehéz úgy mérlegelni, ha valamit felrovunk az USAnak, hogy az szerintünk úgy van, de a másik oldalon meg elismerjük, hogy hát Szingapúrban meg nem tudjuk, mi a helyzet ugyanebben a kérdésben - így nem lehet összehasonlítani.

Amit össze lehet hasonlítani, abban szerintem a két Szingapúrban betiltott egyház miatt az USA picivel vezet.

-----------

""Miért is? "

Ha ez kérdés, a válasz fölösleges.

Egyáltalán nem érdekel, melyik nemzetet, vallást hogy üldözik, van-e meleg büszkeség napja, és mihez képest milyen az ország. Én az adott ország jogi és valós szabadságáról érdeklődtem, a többi nem érdekel. "

Márpedig kérdezem, mert tényleg nem értem, és örülnék, ha megtisztelnél érdemi válasszal - ha már ilyen magától értetődően kijelentetted a dolgot, számomra meg nem ilyen magától értetődő, ezért kíváncsi vagyok, hogy mi az amit te tudsz, és én nem. Vagy mi az, amit én tudok, és te nem.

---------------------

""Szóval ez minimum egy különdíj."

Ezt nem akarom semmire se vélni, ha akarod fejtsd ki, ez így értelmetlen."

Ez azt jelenti, hogy a kiindulási feltételek, a körülmények messze itt voltak a legnehezebbek, a leglehetetlenebbek, és mégis mindenek ellenére vallásszabadság szempontjából kiemelkedően jól teljesítettek - sokkal jobban, mint a világ nagy részén. Tehát ez a zsebkendőnyi terület, a három világvallás szent helyeivel, a rengeteg külső háborúval egyszerűen más kategória, más nehézségi fok, mint egy "szimpla", "hagyományos" országban elérni minél nagyobb vallás- (vagy egyéb) szabadságot.

Ha azt nézzük, hogy ki tud magasabbra ugrani, akkor ha valaki mondjuk 2méter 10 centivel a legmagasabbra ugrott, akkor ő kapja az aranyérmet. De ha valaki 1 méter mély árokból ugrott, és úgy ért fel 2 méterig, akkor annak jár a különdíj.

2012. nov. 11. 21:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!