Jehova tanúi válaszolnátok erre a kérdésre?
kedves kérdező nem vagyok tanú ne haragudj hogy mégis válaszolok de el kéne már végre felejteni a megkötöző törvényeskedést és a bűnközpontú hozzáállást
tök mindegy hogy Jézust hova szegezték, a lényeg hogy ELVÉGEZTETETT
fel kell ébredni és aki a legnagyobb akar lenni köztünk az legyen mindenki szolgája
tessék elkezdeni a lábmosást , igen a tanúkét, a buddhistákét, a krisnásokét, a prostikét
ahogy Jézustól tanultuk
Kedves sera, itt pusztán arról van szó, hogy Jehova tanúi olyasmit hirdetnek, ami egyszerűen nem igaz. És a legroszabb az, hogy ezekre az értelmetlen dolgokra, értelmetlen magyarázatot is adnak, amit az egyik kedves tanú írt nekem privát levélben íme:
"Csakis a biztonság kedvéért volt több szeg az oszlopban. Hátha leesik- még sosem csinált ilyet"
Most mondd meg, szerinted ez egy értelmes hozzállás egy embertől? Mert szerintem ő sem hiszi el, amit mondd...
Én azt gondolom, hogy Jehova tanúi igyekeznek a Biblia tanításait a lehető legpontosabban értelmezni és tanítani.
Itt van a magyarázat arra, hogy miért fordítják az általuk használt Bibliafordításban a "kínoszlop" kifejezést és miért nem a "kereszt" megfogalmazást használják.
Kikerestem az általad idézett írásszöveget és több fordítás is többesszámban használja a szegeket. Próbáltam képeket keresni a google-ban, de nem találtam...
Viszont nekem úgy rémlik, hogy nem csak a kezeit ütötték át szöggel, hanem a lábfejét is. Így viszont legalább 2 szögről van szó, így azt gondolom, hogy említheti a szögek helyét, akkor is ha csak a kezén lévő szög helyét látta...
Amúgy Jehova tanúinak édesmindegy lenne, hogy kínoszlop vagy kereszt, de mivel pontosak szeretnének lenni, így az adott stau.ros szó, ha egyszer cölöpöt jelent, akkor azt annak fordítják, nem pedig keresztfának...
"Viszont nekem úgy rémlik, hogy nem csak a kezeit ütötték át szöggel, hanem a lábfejét is. Így viszont legalább 2 szögről van szó, így azt gondolom, hogy említheti a szögek helyét, akkor is ha csak a kezén lévő szög helyét látta"
Felesleges belemagyarázni ebbe dolgokat. A szöveg úgy mondja hogy "kezein a szegek helyét" Csak a kezeiről van szó. Tehát ha valóban kínoszlopról lenne szó, akkor érthetetlen, miért beszél itt a szöveg többesszámról. A fordításukat meg szerintem hagyjuk, mert akik a kürioszt vagy a theoszt, több mint 200 esetben szándékosan félrefordítják olyanra, ami nincs ben az eredetiben, úgy vélem az ilyen fordításra nem lehet hagyatkozni.
Ha ilyen mélységekben érdekelne a kereszt vagy kínoszlop kifejezés, akkor én addig kutatnék, amíg nem találnék eredeti kéziratokat. Egész biztos, hogy vannak múzeumok stb-k, amik őrzik, esetleg enciklopédiák, melyek hivatkoznak az eredeti szövegre és a saját szememmel járnék utána, hogy az eredeti görögben mely szót használják, majd a kezembe vennék egy szótárt és meggyőződnék arról, hogy cölöp vagy kereszt....
És úgy gondolom, hogy belemagyarázás nélkül, logikusan végig gondolva megfelelő volt a magyarázatom, azaz hogy a kezein látta a szögek nyomát. Azoknak a szögeknek a nyomát, melyekkel megfeszítették a kezeit és a lábait....
A kereszt vagy nem kereszt témán lehet lovagolni. 100 %-os magyarázatot akkor kapunk, ha a Biblia által megígért jövőben bízunk és ott megkérdezünk egy szemtanút. Most pedig arra kell koncentrálni, hogy a különböző kereszt, kínoszlop használatával ne essünk bálványimádásba az imádatunk folyamán...
"És úgy gondolom, hogy belemagyarázás nélkül, logikusan végig gondolva megfelelő volt a magyarázatom, azaz hogy a kezein látta a szögek nyomát. Azoknak a szögeknek a nyomát, melyekkel megfeszítették a kezeit és a lábait"
Nem logikus, hanem értelmetlen. Mi köze a Jézus kezén lévő szögeknek ahhoz, amik a lábaiban voltak? A szöveg pontosan fogalmaz: A Jézus >>kezein<< lévő >>szögek<< helyét akarta látni Tamás. Nem azt, amik a kezeiben és a lábaiban voltak! Ez egy ugyanolyan tipikus jehovás belemagyarázás, mint a többi...Gondolkodom is rajta, hogy feltegyem-e külön kérdésben, hogy másik is elmondják a véleményüket a kommentedről ;-)
Attól, mert szögeket többesszámban használja még lehet kínoszlop.
Az oszlopon az egyik kezét az egyik szöggel, a másikat pedig egy másik szöggel ütötték át. A kézfejek (vagy csuklók) nem egymáson voltak (mint az sok képen látható), hanem egymás mellett voltak a feje fölött. Ezeken a képeken ezt jól ábrázolják.
14:49:
Először is ne vedd biztosra, hogy az a bizonyos görög szó cölöpöt jelent. Bizony egy alapos felülvizsgálat, helyre teheti a dolgokat, ami a nyelvészeti adatokat illeti, nem lehet olyan bitosra venni, ahogyan azt ti állítjátok. Az 1-2. századi történelmi dokumentumok pedig inkább a keresztet támasztják alá. Hát ha valakiknek, akkor a korai Egyháznak biztosan kellett tudni, hogy keresztről vagy oszlopról volt szó.
íme: [link]
Másrészt azt se vedd biztosra, ami a szegeket és a kínoszlopot illeti. Jehova tanúi meggyőződése szerint ugyanis a kínoszlopra nem két szöggel szegezték fel az mbereket, hanem egyel. Lásd például a tanúk illusztrációját:
És harmadszor válaszolhatnál ezekre a kérdésekre:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__3..
Szerintem nem az a fontos mi az eredeti jelentése a görög szónak, hanem, hogy mire akar célozni az evangélium. Ha Jézust egy oszlopra szögezték volna, negyed óra alatt meg kellett volna halnia, hisz ebben a pozicíóban nagyon hamar bekövetkezik a fulladás. Az evangéliumok szerint viszont órákig szenvedett. Amúgy meg ez egy elég marginális kérdés, a rómaiak elég változatosan használták ezt a kivégzési formát a történészek szerint (az általános ábrázolás biztosan rossz, hiszen a keresz T alakú volt minden bizonnyal).
Viszont az, hogy a kereszt egy pogány jelkép és ezért került a keresztény hagyományba, a szokásos kedves Jehova tanús hozzáállás a világhoz, mindenki a sátán fattya rajtuk kívül. De ezzel nem érdemes foglalkozni. Amúgy is a Jézust kivégző pogány Római Birodalmat biztos nagyon érdekelte, hogy nehogy véletlenül egy pogány jelképre szögezve öljék meg Őt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!