Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A református vallás megengedi...

Mustafa33 kérdése:

A református vallás megengedi a temetői gyertyagyujtást?

Figyelt kérdés
2012. nov. 6. 00:51
 1/7 anonim ***** válasza:
Nem tiltja. Én református vagyok és szoktam mécsest vinni a sírra (a virág mellett), csak nem halottak napján, mert az egy katolikus ünnep, én nem tartom. A katolikusoknál van teológiai jelentése a gyertyának, nálunk csak kegyelet kifejező, meg azt jelzi, hogy ott jártunk. Amúgy édesapám azt mesélte (ő egy színtiszta református faluban nőtt fel), hogy ők sose vittek régen gyertyát a sírra. Amúgy nem tiltja meg senki, manapság nem veszik az ilyen szokásokat komolyan, mint régen falun.
2012. nov. 6. 01:06
 2/7 anonim válasza:
Megengedi, nálunk istentisztelet is van minden évben a temetőben. (persze a gyertyák a református felfogásban nem a holtak lelkéért ég, mert nekik már csúnyán kifejezve úgyis mindegy - kegyeleti eszköz)
2012. nov. 6. 01:12
 3/7 anonim ***** válasza:

úgy képzelted hogy a református pápa ott áll melletted és figyeli hogy ha meggyújtod a gyertyát akkor főbe lő?

értsük már meg Krisztus szabadságra szabadított meg

nincs törvény, vége, a kegyelem korszaka jött el

2012. nov. 6. 12:03
 4/7 anonim ***** válasza:

Református pápa???

YEAH! A CLEVER GUY!!!

OMG...

2012. nov. 6. 20:11
 5/7 anonim ***** válasza:
kedves harmadik a református pápa legalább annyira nincs benne a bibliában mint a katolikus pápa intézménye
2012. nov. 6. 20:15
 6/7 A kérdező kommentje:

sera 79, te teljesen el vagy tájolva, sőt egy kérdést sem tudsz megérteni? vagyis inkább tudzs csak nem akarsz.

Első, köszönöm a válaszodat, csak annyit tennék hozzá, hogy katolikus ünnep a mindenszentek napja azaz november 1. A hoalottak napja november 2. és tudom hogy azt a reformátusok is megtartják mint kegyeleti napot, (láttam a református lelkészt a gyülekezet tagjaival a temetőben emlékezni a halottaikra)csak a gyertyával kapcsolatban nem voltam tisztában. Mert látom, némelyik református síron gyújtanak, másikon nem.

2012. nov. 6. 20:17
 7/7 A kérdező kommentje:
sera 79, neked kuss ebben a kérdésben, mert világos, hogy a reformátusokat kérdeztem, nem mindenféle tévelygőt a hülyeségeiről.
2012. nov. 6. 20:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!