Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Magyarországon élnek alavita...

Magyarországon élnek alavita muszlimok?

Figyelt kérdés
Miben is hisznek ők? Miért öldösik egymást a szunnitákkal? Erre az irányzatra hogy lehet áttérni?

2012. okt. 31. 23:18
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Akkor elemezzük egy kicsit, ezt. A Korán kimondja, hogy tartózkodni kell az alkoholtól; szunniták tartózkodnak, alevik isznak (szertartásaik részét képzi), kell imádkozni; szunniták imádkoznak alevik nem, de ugyan ez van a böjtöléssel, zarándoklattal, adománnyal, és még elég sok dologgal, az aleizmus, kultúra, nem pedig vallás, attól nem is beszélve, hogy a Korán a 112. szúrában, elég érthetően leírja, hogy Allahoz semmi sem fogható, ezzel szemben ők Alihoz (ra) hasolíthatják, tehát , nem tudom melyikönk ál távolabb a Próféta (saw) vallásától.
2012. nov. 6. 05:41
 12/21 A kérdező kommentje:
A Korán utal rá, hogy ünnepnap lehet alkoholt inni, és az egyik madhaab (asszem a maliki) ezt meg is engedi. Szerintem az alaviták is imádkoznak, de nem szunnita módon, de azt tudom, hogy elfogadják a szunnita imát, sőt Asszad imádkozott szunnita módon, láttam felvételen. A Koraniták sem imádkoznak szunnita módon, de azt mondják az ima ezen módja is elfogadható, de ők szunna hagyomány nélkül imádkoznak. Zarándokolni gondolom azért nem mennek, mert a vahabbita állam kitiltotta őket Mekkából, ahogy az Ahmedi muszlimokat is.
2012. nov. 7. 21:49
 13/21 anonim ***** válasza:
79%
A Koranban erre nincs utalas, valoszinuleg azzal keverheted, hogy mqjd a paradiccsomban lesz bor, es iskolak kozul sem enged ilyesit, semelyik sem, csak abban az esetben lehet inni, ha orvossag tartalmazza (persze akkor is csak ha nincs mas), az aleviknel az ima nem kotelezo, tehat ha van kedvuk akkot lehet imadkoznak, de amugy nem (pedig a Koranban ez nyiltan le van irva, hogy kotelezo), Zarandokolni amugy sem jartak, ami szertartasaik vannak azokat maguk talaltak ki, az a velemenz miszerint, az ima modjat megvaltoztattak volna a vallastudosok tobb szempontbol is ertelmetlen, mivel a Profeta halalakor mar eleg nagy szamban voltak a muszlimok, tehat ha egy vallastudos a kesobbiekben valtoytatni szeretett volna az iman (bar nem tudom mi celja lehetett volna ezzel barkinek is) azt a nagyszamu kozosseg nem biztos, hogy hagyta volna, illetve egymastol teljesen elszigetelt csoportok is mind a mai napig ugyan ugy imadkoznak, az Iszlam lenyege az, hogy nincs mas isten csak Allah, ezt pedig az alevizmus pedig az osszes muszlim iranyzat kozul a legjobban tagadja ezt, elhiszem, hogy neheznek tunhet a mainstream, de hidd el az effele, zagyvasagoknak, mint aleviymus, nincs sok ertelme.
2012. nov. 9. 17:26
 14/21 A kérdező kommentje:
Ha szunnita ima tényleg ugyan olyan miért van az hogy a maliki liturgiában máshogy kell felemelni a kezet, a hanafi liturgiában meg a fülhöz kell emelni a kezet az ima kezdésekor, az első mozdulatnál. A siíta ima is picit más, szerintem ezt vallástudósok illetve Mohamed (blv) kortársai elkezdték kialakítani, kitalálni. Tényleg hihető a koraniták kritikája, hogy akkor ha az ima pl. hanafi módon érvényes miért nincs leírva részletesen a Koránban. (Megjegyzem a Koraniták elfogadják a szunna - hanafi imát, mert nem ellentétes a Koránnal de azt nem értik egy szunnita miért nem fogadja el, az anyanyelven elmondott a meghajlás módját szabadon választott koranita imát, hiszen egyik sincs tiltva a Koránban.) Szerintem az alevizmus, a koranizmus nem zagyvaság és nem nehézség kérdése. Erkölcsi törvények ott is vannak. Iszlám honlapon olvastam, hogy alkoholt ünnepnap lehet inni,és erre utal a Korán egy szúrája. De lényegtelen, mert a hadithok ott szigorítanak ahol csak kell, ott visznek bele új dolgokat ahol csak akarnak. És azért vagyok kíváncsi, hogy az alavik hogy és mit csinálnak a szetartásukon mert valamit csak csinálnak, ha az ember látja az iszlám összes irányzatát akkor tud képet kialakítani a vallásról.
2012. nov. 9. 22:44
 15/21 anonim ***** válasza:
72%
A vallási iskolák nrm szigorítanak, hanem magyaráznak, amúgy meg azthiszed, elég bejutni úgy a paradicsomba, hogy énekelsz meg táncolsz, és nem imákozol vagy böjtölsz, az imáról csak annyit, hogy vannak fard és szunna elemei,tehát a kéz felemelése, nem kötelező, attól még mert a Koránban nincs leírva volt olyan aki feljegyezte, hogy a Próféta (saw) hogyan imádkozott, de ne felejtsd, hogy a Koránban az sincs említve, hogy táncolni kéne Allahnak, vagy, hogy Ali a Prófétával (saw) lenne egyenlő. Akárhogyan nézzük az alevizmus az iszlámnak mind az 5 alapelvét tagadja, innentől kezdve valóban kérdéses része-e annak.
2012. nov. 19. 02:15
 16/21 mustafa33 ***** válasza:
Sajnos, hogy az Alevi kissebségben van az Iszlám világában. Mert ez lenne az út a vallási béke felé. Az Alevi elsősorban ember, azután jön a többi. Az Alevi nézet szerint minden ember egyenlő. Távol áll mindennemű fundamentalizmustól és kizárólagosságól.
2012. nov. 22. 00:19
 17/21 mustafa33 ***** válasza:

Kérdező, most téged mi is érdekel? Az Aleviták vagy az Alawiták? Mert nem mindegy. Általában keverik.

A 12 imám siítizmusából (Dzsafar as-Sákid iskolája) erednek és mindkettőnek a neve Ali ibn Abi Tálib nevéből származik, de más a történelmük, etnicitásuk és hittanuk. Az Alawiták - Nusajrí - etnikai arabok, Szíria földközi tengeri részén élnek. Hittanuk Muhammad ibn Nuszajr-tól ered (J.u. IX. század) aki a 11. imám tanítványa volt, hitüket befolyásolta az iszmailizmus (a 7 imám siítizmusa) és a bizánci ortodox kereszténység.

Az Alevi hittan Sejk safi al-Din és Hadzi Bektastól ered (J.u. XIII. sz.), van köze a Bektasizmushoz is ami siíta szufisztikus miszticizmus ma főleg Albániában terjedt el, de vannak elemei a régi Iráni és kurd vallásokból is. Jelentős részük Törökországban él (25 millió). Az iszlám liberálisai.

2012. nov. 22. 00:57
 18/21 A kérdező kommentje:
Mindkettő érdekel, sőt én azt hittem a két csoport között nincs különbség nagyon, hiszen a török alaviták támogatják a szíriai alawitákat. A nagyobb létszámú török és balkáni eredetű alavizmus érdekel inkább. Miért az iszlám liberálisai? Azt hallottam, hogy a hatalmon lévő AKP (az ottani török KDNP) kezdi üldözni az alavitákat.
2012. nov. 22. 23:25
 19/21 mustafa33 ***** válasza:
100%
Az iszlám liberálisai, mert olyan az életmódjuk. Elég sokan vannak Törökországban, 20-35 millió, pontosan a Diyanet Işleri Başkanli˘gi sem tudja. A sunnita iszlám egyre erősebb befolyású az országban, az alevi pedig másképen él és gyakorolja a vallást. ezért van az ellentét. Nme kapnak az államtól semmi támogatást. Az állam és az egyház szigorú különvállását követelik (ABF - Alevi-Bektaşi Federasyon). Mustafa Kemal Atatürk államának hívei. Nem mecsetekben imádkozna, hanem cem-ben (Dzsem). Nincsen müezzinjök. Modern emberek. A vallást magánügynek tartják, lelkiismereti dolognak. Inkább magukban imádkoznak csendesen állva, nem dobálják magokat az imaszőnyegre, nem akarnak tolakodónak tűnni viselkedésükkel. A cemekben táncolják a semak táncot és játszanak a saz hangszeren. Szertartásaiknál gyertyákat gyújtanak. Anyanyelven imádkoznak és végzik a szrtartásokat, nem arabul. Ez mind nem tzetszik a sunitáknak. A suniták titokban gyakran többnejűek, az Alevik szigorúan egynejűek. Az alevi nők nem hordják a hosszú kabáto és a kendőt. Azt mondják, a szívüket takarják kendőbe nem a fejöket. A nők egyenlőek a férfiakkal, együt is imádkoznak. A családi vagy társasági eseményeknél együt szórakoznak a nők és a férfiak. A gyerekek taníttatása (lányoké is) fontos náluk. És ami más Iszlám közösségekben elképzelhetetlen, a férfiak segítenek a házimunkákban! És horribille dictu! - Még az ingjüket is maguk vasalják. ☺
2012. nov. 23. 01:45
 20/21 A kérdező kommentje:
Allahnak hála van az iszlámnak normális irányzata is.
2012. nov. 23. 16:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!