Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Normális, ha e miatt nem...

Normális, ha e miatt nem tartom 'hitelesnek', ill. nem szeretem a hittan tanáromat?

Figyelt kérdés

Szeptemberben kaptam egy új hittan tanárt. Református vagyok, anya is hittan tanár, ezáltal jobban belelátok, hogy mi megy az egyházban, mint mások. Szóval az új tanárt egy közeli faluból 'integrálták' át ide. Megkapta a volt hittan tanárom óráit. Ennek a nőnek nincsen megfelelő papírja, ergo nem taníthatna gimnáziumban, csak általános iskolában. Ráadásul ez a nő az itteni fősuli végezte el a hittan szakot (anya, és még többen Debrecenben). Jött egy új rendelet, miszerint akinek olyan papírja van, mint anyának, Budapestre kell járnia szombatonként egyetemre, hogy megtartsa az állását, több órája a papír megszerzése után nem lesz, illetve több pénzt sem fog kapni (ez amolyan szórás szerű, ha valaki nem bírja csinálni az egyetemet, más fog kerülni a helyére). A hittan tanáromnak nem kell erre az egyetemre járnia (viszont jóban vagyok anya egyik munkatársával, aki ugyan azon a szakon volt, mint a tanárom, mondta, hogy ez a nő felette járt egyel, és ő is kiakadt ezen, hogy csak úgy órákat adtak neki, ráadásul gimnáziumban is taníthat. Neki is adhatták volna a fennmaradó órákat, amik felszabadultak a volt hittan tanárom után, de e helyett egy új embert kerítettek).

A fentiek mellett álszentnek látom az új tanáromat, ima közben is nézi, hogy ki imádkozik (pedig mondta, hogy nem fogja ráerőltetni senkire sem a hitet). Mindenki szereti rajtam kívül a tanárt. Felőlem a csillagot is lehozhatja az égről, nem fogom megszeretni. Nem flegmázok vele, nem utálom feltűnően, próbálom moderálni magam az óráin.

Jogosan nem szeretem, nem szimpatikus nekem a nő?

2012. okt. 23. 16:07
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Hát, a leírásodban súlyos bűnöket nem látok. Ettől még bőven lehet, hogy valaki nem szimpi.

Általában az a dicsérendő hozzáállás, ha mindenkihez szeretettel fordulunk akár szimpi akár nem. Attól, hogy kicsit álszent, meg nincsenek rendben a papírjai, még lehet, hogy jó dolgokat fog tanítani. Ne ítélkezz előre, jobb előítéletek nélkül figyelni a világot.

Hibák és tévedések minden egyházban előfordulhatnak.

2012. okt. 23. 16:19
 2/6 yuda ***** válasza:
60%

Megdöbbentő ami alapján megitélsz egy embert.

Én, és csak személyesen magamról írok, de meggyőződésem a legtöbb ember inkább ilyen- hogy az alapján itélünk meg egy embert, amilyen, ahogyan viselkedik, ahogyan beszél...

Az alapján, hogy szerinted milyen papírjai vannak, vagy nincsenek..stb?! Ez fura.

Nyílván nem magától került oda, hanem hivatalos engedélye van igazgatótól, vagy mittudoménkitől, de a lényeg, hogy nem bűncselekményt követett el.

Azt viszont a negatív hozzáállásod miatt jobban el tudom képzelni, hogy te vagy túl kritikus és olyan dolgokat látsz bele, amik nincsenek.

Persze lehet tévedek, de ritkán látok ennyirre negatív hozzáállást olyan ember felé, aki nem ártott senkinek.

Számomra egyértelmű a hozzállásod: úgy hívják magyarul, hogy:

Írigység, féltékenység, rosszindulat.

Büszke lehetsz a vallásos öntudatodra, ha ilyen személyiséged van...és még vagy bátor kiírni kérdésbe.... :D

2012. okt. 23. 17:43
 3/6 A kérdező kommentje:
Szerintem az megdöbbentő, amit az itteni Református egyház művel!
2012. okt. 23. 18:48
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem sem kellene ezek miatt BÁRMIT is gondolnod róla... Attól, hogy az anyukád berken belül van, Te kamasz vagy, akinek csak töredékes képe lehet a felnőttek világáról. Fogalmad sincs, kik és miért akarták, hogy épp ő épp ott kapjon órákat, a személyéről fogalmad nincs, egyszerűen az anyukád munkatársai SZAKMAI FÉLTÉKENYSÉGE alapján elkönyveled őt valamilyennek...

Nem irigylem.

Hidd el, nem vagyok elvakult, nekem is van betekintésem ezekbe a dolgokba, nagyobb mélységben is, mint Neked, és tudom jól, hogy az Egyház mennyire... emberi, mondjuk így... DE: ez a nő számodra ismeretlen, nem adtál még neki lehetőséget, hogy megmutassa magát.

"Felőlem a csillagot is lehozhatja az égről, nem fogom megszeretni. "

Mit is tanultál Te mind az Ó-, mind az Újszövetségből?

"Szeresd felebarátodat, mint önmagadat".

2012. okt. 23. 23:24
 5/6 gyuszi860123 ***** válasza:
Mikor megakartam tudni mi az igazsag istenrol kerdezoskodrem pl.reformatus paptol is.eleg szomoru volt mennyire felrebeszelnek ok is.sajat tanaikat hangoztatjak nagyreszben ,kiemelve apro reszleteket a bibliabol.megdobbento azt latni higy akik eveket toltenek azzal,h tanulmanyozzak a sz.irast mennyire nem ertik.amugy ezt a biblia is kijelenti:ne vegyuk magatol erthetodonek h megertsuk mert isten ajandeka ez.a vilag okosaitol elvette es a vilag bolondjainak adja az igazsagot.azt tanacsolom h kezd el mihamarabb keresni persze tiszta szivbol akard megtudni mi az igazsag es akkor isten megmutatja.....elonezetektol mentesen
2012. nov. 4. 16:04
 6/6 anonim ***** válasza:

Szerintem meg senkit nem kell ítélgetni, hogy érti-e a Szentírást vagy nem. Az élete tanúskodik mindenkiről.

Aki tiszta szívvel keresi Istent, olyan is lehet, hogy csak az evangéliumot hallotta, és esetleg 2 zsoltárt ismer, akkor is lehet az Úr szentje. És lehet valakinek 20 doktori címe teológiából, lehet, hogy nem igazi hívő.

De miért akarjuk elítélni egymást a hite alapján?

Hát nem kegyelemből kapjuk a hitet? Dehogynem. Az, hogy valaki hívő, nem érdem, hanem az Istentől kapott ajándék, és ajándékkal nem illik kérkedni.

Az ember akar dicsekedni, aki annyira elrontott mindent, hogy Istennek személyesen kellett meghalnia érte, hogy megmentse?

Nem. Senkinek nincs joga dicsekedni semmivel.

És extra nagy álszentség azt állítani, hogy egy keresztyén ember mindenkit szívből szeret, első ránézésre, megtérése pillanatától.

Erre törekszik, persze, de Isten FORMÁLJA őt Krisztus képére, nem kicseréli egy perc alatt.

Kérdezőnek: próbálj szeretettel fordulni az új tanár felé, még ha nem is megy elsőre, imádkozz érte, és így az ima által a saját érzéseidet is formálod, Isten segítségével.

Én ennyit tudok mondani.

2012. nov. 26. 02:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!